Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Mărturiile ultimului frate - Ion Ceauşescu

Mărturiile ultimului frate al familiei Ceauşescu se vor a fi simple cugetări ale unui om onest care a avut parte de multe împliniri, dar şi de decepţii de-a lungul existenţei sale umane.
El este conştient că-i datorează mult fratelui Nicolae pentru binele pe care i l-a făcut mai ales-o în anii tinereţii, dar şi mai pe urmă, însă continuă să creadă că formarea lui ca om i se trage dintr-o genă străbună, care şi-a pus amprenta şi pe caracterul şi comportamentul unora dintre fraţii săi. Între şansa preamăririi oferită de apartenenţa la clanul Ceauşescu şi cea de truditor de rând, el a ales pe ultima. Se simţea atât de atras de glia străbună, încât pentru a-şi asigura existenţa materială, a coborât la nivelul unui simplu muncitor agricol. Asta se întâmpla pe vremea când era student la Institutul Agronomic.

Aşa a fost începutul. Ce a urmat se împarte într-o perioadă îndelungată de extaz, dar şi de agonie. Omul socotit a fi printre cei mai iubiţi dintre agrarienii vremurilor comuniste se vede astăzi marginalizat şi chiar repudiat de unii care s-au ridicat pe umerii lui, cum s-ar spune. Denigrarea îl doare, dar nu l-a frânt încă definitiv. Dialogul cu domnia sa conţine şi elemente de mărturisire atât din viaţa personală, dar mai ales din cea profesională. Pe parcursul discuţiilor care vor urma vom face trimiteri ce ţin şi de intimitatea familiei Ceauşescu, dar mai ales de rolul pe care l-a jucat acest om, de rangul II, cum îi place lui să spună, în clădirea celei mai performante horticulturi din interiorul Cortinei de fier.

Au fost la tata 10 şi a rămas doar unul!

– De fapt, câţi aţi fost la casa tatălui dumneavoastră, domnule Ion Ceauşescu?

– Să-i pomenesc în ordinea venirii lor pe lume: prima a fost Niculina, apoi Marin, Nicolae Ceauşescu, Maria, Florea, Nicu (generalul de la şcoala de securitate), Ilie, Elena, Costel (care a murit la vârsta de 5 ani) şi Nelu, adică eu.

– Despre părinţi s-a scris mult, nu şi despre străbuni: de unde se trage viţa ceauşeştilor?

– Ceea ce ştiu este că ei se trag de undeva de pe alte meleaguri. Sunt un fel de venetici. Nişte oameni care la vremea lor au fost bogaţi. Bunicul dinspre tata avea 250 hectare de pământ arabil. Bunicul dinspre mama avea şi el 160 de hectare.

– Cum este posibil ca nişte oameni atât de bogaţi să aibă în interiorul lor germenele comunismului?

– Aiurea! Erau oameni gospodari şi cu credinţă în Dumnezeu. Bunicul dinspre mama era primul cântăreţ în strana bisericii din Scorniceşti, iar mama până la sfârşitul zilelor a fost o evlavioasă. Ea îşi făcea aceeaşi rugăciune de seara şi dimineaţa chiar în vila în care locuia împreună cu Nicolae.

– Cum explicaţi atunci această înstrăinare a copiilor faţă de Dumnezeu?

– Fratele Nicolae şi Elena au fost, într-adevăr, nişte atei. Molima aceasta s-a extins şi la unii dintre fraţi. Credinţa din interiorul nostru n-a pierit însă niciodată. Amintiţi-vă doar de cele întâmplate la înmormântarea mamei. A fost o slujbă religioasă cum rar se putea vedea pe acele vremuri. Ei bine, ea a fost organizată împotriva voinţei celor doi. Nu prea le-a căzut bine, dar cei care am „complotat“ ştiam că facem o faptă creştinească pe care şi astăzi o rememorez cu evlavie în clipele de singurătate, care sunt din ce în ce mai multe.

Iosif POP
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.3, 1-15 FEBRUARIE 2010

Vizualizari: 2526



֩ Comentarii

 
֠ 1.     adrian dobrescu -- (1-February-2010 )
JOS PALARIA PENTRU DOMNUL PROFESOR NELU CEAUSESCU< PARCA NICI NU AR FI FACUT PARTE DIN VITA CEAUSESTILOR,ASTA VA SPUNE UN MEMBRU VECHI AL P.N.L

֠ 2.     marin.m -- (1-February-2010 )
Buna ziua, Domnule reporter ,am mare rugaminte de ai transmite Domnului Profesor Doctor ION CEAUSESCU , CELE MAI SINCERE URARI DE SANATATE SI MORAL IL SUSTINEM. Multumesc , Cu stima , Marin Marin.

֠ 3.     niculai popandron -- (2-February-2010 )
Tot respectul pentru Profesorul universitar Ion Ceausescu.Nu pot sa am decat cuvinte de apreciere pentru ceea ce a facut pentru horticultura romaneasca, horticultura care in prezent este intr-un declin inimaginabil.Imi aduc aminte cu multa placere de cursurile de legumicultura,fiind prima serie de studenti la care a predat aceasta frumoasa disciplina.A fost Decanul de onoare al promotiei 1974, repartzandu-ne pe toti sefi de ferme horticole, cel putin trei ani, pentru a pune in practica cunostintele invatate in cei cinci ani de studentie.Va multumesc si va doresc multa sanatate si viata lunga.

֠ 4.     florea paul -- (4-February-2010 )
La cursul de chimie din facultate i-am pus o intrebare directa profesorului nostru:ce parere are despre calitatile de cercetator ale academicianului doctor inginer Elena Ceausescu zisa si codoi? Raspuns:are o echipa remarcabila.

֠ 5.     niculai popandron -- (9-February-2010 )
Prea putin 600 caractere pentru acest mare om.Se vede ca multi l-au uitat. Un om cu dragoste pentru pamant, un om care a facut mult pentru horticultura romaneasca nu are dreptul sa fie uitat.Nu trebuie sa uitam ca socrul domniei sale a fost un mare manager in acest domeniu.Unde sunt managerii de alta data, manageri care ar trebui sa redreseze agricultura.Au disparut acele depozite de fructe si legume,depozite fara de care nu se poate dezvolta sectorul legumicol si cel pomicol.O neimplinire este si elaborarea acelor monografii a speciilor legumicole care nu cred ca se vor mai realiza vreodata.

֠ 6.     Toma N -- (21-February-2011 )
L-am vazut ultima data la revederea de 30 de ani a promotiei1978 a Facultatii de Horticultura Bucuresti.La sedinta festiva,a luat cuvantul si a inceput cu,,dragi colegi si prieteni", apoi a zambit.Eu si colegii mei ii dorim multa sanatate.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI