Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Mana, putregaiul şi făinarea, principalele boli ale viţei-de-vie

Cele mai periculoase boli pentru viţa-de-vie sunt mana, făinarea şi putregaiul, susţine Florin Niţu, director de produs la Syngenta în cadrul Diviziei de protecţia plantelor. Pentru combatere, sunt de preferat fungicide de ultimă generaţie. Tratamentele trebuie aplicate, în general, la intervale de 10-12 zile, acestea putând fi reduse la 7-8 zile numai în cazul unor ploi excesive. Pentru a obţine rezultate cât mai bune de la programul de protecţie împotriva acestor trei boli, trebuie făcute mai întâi lucrările de desfrunzit, dirijarea corectă a lăstarilor şi combaterea buruienilor, ca minim necesar de măsuri agrotehnice.

Primele tratamente se fac la dezmugurit (lăstar 1-3 cm), după caz şi zonă, şi când s-au deschis primele frunzuliţe, iar lăstarii au 5-7 cm. În ambele cazuri se foloseşte Thiovit Jet, împotriva făinării. Dacă avem acarieni foarte greu de combătut, precum Eriophyes vitis, acum se poate stropi suplimentar cu Vertimec, moment optim pentru combaterea acestui dăunător periculos şi greu de controlat.

Următorul tratament se aplică atunci când lăstarii sunt măricei şi au 20-25 cm, tot împotriva făinării. „Chiar dacă mulţi nu recomandă, eu consider că, la această fază, este necesar şi un tratament preventiv contra manei, cu Mancozeb sau Ridomil Gold MZ 68 WG, în funcţie de apariţia bolii şi a presiunii de infecţie, corelate cu noile descoperiri legate de biologia manei la viţa-de-vie“, menţionează specialistul.

Perioada înfloririi, critică

Înainte de înflorit, este necesar un nou tratament cheie, pentru care se recomandă Ridomil Gold MZ 68 WG şi Topas, produse sistemice, pentru că făinarea trece pe inflorescenţe şi poate compromite producţia de struguri. Tot acum, dacă temperaturile sunt mai ridicate, ar fi bine să se aplice şi un insecticid, precum Karate Zeon, împotriva moliei, acolo unde aceasta este prezentă.

„Mai departe, în plină perioadă a înfloritului, un moment considerat critic, se va face neapărat un tratament împotriva manei, care trece pe inflorescenţe şi ciorchini. De această dată, recomand Pergado F, ultima descoperire pe segmentul de mană, produs care asigură protecţie tocmai pe inflorescenţe şi ciorchini. Acesta intră în stratul superficial de ceară. Pe măsură ce ciorchinii cresc, ceara se alungeşte, nu se rupe, deci fungicidul nu se pierde“, a afirmat Niţu.

Apare mucegaiul!

După înflorit, există două opţiuni, susţine specialistul Syngenta.

Dacă mai plouă, se reia stropitul cu Pergado F, la 10-12 zile, împreună cu Topas. De asemenea, se aplică şi Chorus, împotriva putregaiului cenuşiu. Acesta este primul moment în care poate să apară această boală şi să creeze mai târziu mari probleme.
Dacă nu mai plouă şi vremea devine frumoasă, atunci se poate utiliza Universalis, iar dacă există presiune puternică de făinare se mai poate adăuga Thiovit Jet sau Topas.

Conform celor spuse, în continuare se vor aplica tratamente la 10-12 zile, urmărind combaterea principalelor boli, precum mana, făinarea şi putregaiul (vezi tabelul anexat). De asemenea, trebuie combătuţi dăunătorii, cum ar fi moliile şi acarienii.

Ultima stropire se va face cu aproximativ 14 zile înainte de cules, în funcţie de perioada recomandată de producătorul substanţelor folosite. În cazul în care culesul este eşalonat pe o perioadă mai lungă decât cea planificată, care este în general de 2-3 săptămâni, în funcţie de zonă, suprafaţă, şi apar condiţii climatice cu nebulozitate, ceaţă şi precipitaţii, atunci se poate impune necesitatea unui tratament pentru putregaiul cenuşiu cu produse ce au o perioadă scurtă de pauză până la recoltare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 21489



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI