Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Lucerna, regina plantelor furajere

Recoltarea lucernei pentru fân trebuie să se facă în faza de îmbutonare şi deplină înflorire.

Pentru a permite lucernei să-şi acumuleze substanţe de rezervă în rădăcină, condiţie indispensabilă pentru realizarea unor randamente ridicate, este necesar ca o coasă pe an să se recolteze la începutul înfloririi (10% din plantele înflorite), iar ultima coasă din toamnă să se realizeze cu cel puţin trei săptămâni înainte de venirea îngheţului.

Producerea fânului

Pentru realizarea acestui proces trebuie avute în vedere următoarele elemente:

- lucerna trebuie recoltată în stadiul de îmbobocire;

- la coasa I, tulpina lucernei este mai groasă şi ca urmare se recomandă ca în momentul tăierii maşina să zdrobească tulpina pentru a permite pierderea mai uşoară a apei de constituţie, iar brazda trebuie să fie cât mai răsfirată;

- fânul se poate obţine în vrac sau sub formă de baloţi;

- pentru a nu pierde frunzele (locul de depozitare a cantităţii celei mai mari de substanţe nutritive) este necesar ca la prepararea fânului să se facă cât mai puţine manipulări ale plantei. Manipulările nu se fac niciodată atunci când masa verde are umiditate sub 40%;

- în funcţie de modul de conservare, coeficientul de digestibilitate la fânul de lucernă este între 50 şi 77,5, cu variaţii şi mai mari pentru valoarea energetică;

- pentru evitarea pierderii frunzelor, balotatul fânului se face noaptea, în cazul în care nu a căzut rouă, sau dimineaţa după ora 8, când s-a ridicat roua, dar nu peste orele 12. Procesul de balotare se reia după orele 17-18.

Metode de conservare

Lucerna se poate conserva şi ca semifân la o umiditate scăzută de 40-50%. Aceasta este o metodă superioară, cu pierderi mici faţă de însilozarea la recoltare şi faţă de fânul recoltat şi uscat normal. În cadrul acestei metode, însilozarea lucernei sub formă de plantă întreagă asigură un furaj de o calitate deosebită. Această modalitate de conservare se poate practica şi în condiţii de forţă majoră, când lucerna nu se mai poate face fân din cauza vremii ploioase.

La însilozare se va pune deasupra un strat de lucernă cu umiditate mare (recoltat direct din lan), ca în urma tasării să se realizeze un strat mai compact pentru a împiedica pătrunderea aerului în masa vegetativă tasată. De asemenea, se face o tasare foarte bună după fiecare strat adăugat în siloz în scopul eliminării complete a aerului şi asigurării astfel a unei fermentaţii dorite.

Pătrunderea aerului în siloz se poate împiedica şi prin întinderea deasupra silozului a unei folii de polietilenă, peste care se pun baloţi de paie sau cauciucuri uzate, pentru a nu fi luată de vânt. La însilozare se folosesc şi conservanţi. Conservarea ideală a lucernei se face prin deshidratare şi granulare (granulele fiind considerate ca unele dintre cele mai valoroase constituente ale raţiilor furajere).

Fânul vitaminos

Un fân de calitate deosebită este cel vitaminos obţinut prin uscarea artificială a lucernei verzi cu ajutorul ventilatoarelor electrice cu aer rece. Astfel se obţine un fân superior calitativ, cu un conţinut în proteine cu 30-38% mai ridicat, iar cel de caroten de 4-7 ori mai mare;

Dr. vet. Mihai PETCU
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 5284



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI