Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Livada olandeză de la marginea Capitalei

„De ce să importăm 70% din fructele de consum, când pământul nostru poate produce mai mult, mai bun şi mai ieftin? La nivelul grupului, ne-am propus să promovăm produsele româneşti, pentru că avem o ţară minunată, avem avantajul solului bogat, care ne permite să revenim pe o poziţie de top, pe care am avut-o în trecut“ – a declarat Gheorghe Răcaru, director de strategie şi dezvoltare, „creierul“ afacerii, în ziua inaugurării Fermei pomicole La Moşie, care aparţine SC Andany Trading SRL. Societatea este inclusă în grupul de companii Romstrade şi Blue Air, deţinut de omul de afaceri Nelu Iordache.

Evenimentul, la care au participat şi reprezentanţi ai MAPDR şi APIA, a fost organizat cu ocazia Zilei Fermierului şi a vizat aducerea în prim-plan a unui brand 100% românesc. Ferma se află abia în anul al patrulea de la înfiinţare, primul de rod semnificativ, şi are peste 100 de hectare în comuna Adunaţii Copăceni, la 20 km distanţă de Bucureşti. Este cea mai mare livadă din România, unde se practică o cultură superintensivă. De exemplu, în timp ce o livadă tradiţională românească numără 300 de meri/ha, în cadrul fermei sunt plantaţi 2.500 de meri/ha. Aici sunt cultivaţi meri, peri, cireşi, piersici, pruni, nectarini, gutui, vişini, nuci, dar şi zmeur, coacăz şi viţă-de-vie.

Valoarea investiţiei s-a ridicat, până acum, la aproximativ 7 milioane de euro. Ea a fost realizată fără credite bancare, numai din surse proprii.

Celebrul pilot Răcaru aterizează pe propria moşie

„Pe lângă loturile pe care cresc pomi, avem şi culturi de zmeur, coacăz şi pomi ornamentali, chiar şi plante aromatice. O suprafaţă de 4 ha a fost rezervată pentru creşterea puieţilor, destinaţi dezvoltării fermei noastre şi comercializării“ – a precizat Răcaru.

Terenul nu este luat în arendă, ci este proprietatea companiei, fiind cumpărat. Celor de până acum se adaugă 30 ha, unele achiziţionate deja, altele în curs. Pe suprafeţele noi a început pregătirea logistică.

Fructe ieftine

Când au pornit afacerea, investitorii s-au gândit să asigure populaţiei produse româneşti, de calitate superioară, similare celor aduse din import. Au acelaşi aspect, dar gustul este mult mai bun, iar preţul mai mic cu 30-40%!

Nectarinele livrate de noi supermarket-urilor au fost la preţul de raft de 3,5-4 lei/kg, faţă de cele din import, care costă 6-7 lei/kg. Sau cireşele noastre, mai mari şi mai dulci decât altele, s-au vândut cu 4 lei/kg, comparativ cu cele greceşti, 8 lei/kg. Fructele ajung în toată ţara, prin reţelele marilor magazine“ – a afirmat Valentin Manolache, director de dezvoltare.

Domnia sa a menţionat că, fiind la început, producţia medie a fost de numai 30-35 t/ha. De exemplu, la cireşi s-au obţinut 15-18 t/ha, în total 100 t, iar la mere şi pere împreună, peste 600 tone.

Elemente agrotehnice de ultimă noutate

„Secretele“ agrotehnice ne-au fost dezvăluite de Adrian van der Heide, consultant olandez, cu care am stat de vorbă în mijlocul unei culturi cu meri. Aşa am aflat că pomii şi tehnologiile au fost aduse din Olanda. Că, după pregătirea terenului, s-au executat patru puţuri de mare adâncime, două bazine de 480 mc pentru stocarea şi pregătirea termică a apei, patru staţii de pompare şi dozare a soluţiei de amestec, toate necesare pentru irigare şi fertilizare, care se fac simultan. De exemplu, la meri se utilizează 3 l/zi de apă cu îngrăşământ la un pom, iar la cireşi, 10-12 l. Sistemul de irigaţii este complet automatizat.

Merii sunt plantaţi la 1 m distanţă pe rând şi 4 m între rânduri. Interesantă ni s-a părut poziţionarea punctului de altoire, la 12-14 cm deasupra nivelului solului, faţă de 2-4 cm, cât se lasă în plantaţiile tradiţionale. Adrian van der Heide a justificat acest lucru prin intrarea mai rapidă pe rod a pomilor. În acelaşi scop, coroanele sunt foarte mici. Au fix cinci ramuri/şarpante firave, fără subşarpante, orizontalizate, menţinute la lungimea de 70-80 cm şi poziţionate de la 80 cm în sus. Înălţimea pomilor nu depăşeşte 2 metri.

O altă curiozitate: rădăcinile nu sunt lăsate să se întindă în jurul pomului, pentru a nu consuma inutil substanţe nutritive şi a menţine coroana la dimensiuni reduse! Există un dispozitiv special, care taie rădăcinile, cam la 70 cm de jur-împrejur, înclinat la 45 de grade spre interior, la o adâncime de aproximativ 1 metru.
Planuri de viitor

Pentru perioada următoare, este vizată extinderea fermei pe o suprafaţă de 200 ha, urmând o investiţie în montarea de plase antigrindină. Primii pomi care vor beneficia de acest sistem vor fi cireşii şi piersicii.

„Vrem să extindem suprafaţa fermei, pentru a intra în noi sectoare, cum ar fi legumicultura. De asemenea, acum efectuăm un studiu, pentru că intenţionăm să cultivăm şi plante tehnice pentru industria farmaceutică şi cosmetică. Totodată, urmărim să procesăm produsele noastre, pentru că nu mai vrem ca noi, românii, să vindem marfă, materie primă fără plusvaloare. Nu în ultimul rând, intenţionăm să înfiinţăm un mic laborator de cercetare, care va funcţiona în viitoarea clădire de birouri. Ne gândim şi la export, dar nu acum, ci mai încolo. Deocamdată, ne interesează să acoperim piaţa internă cu produse româneşti, naturale“ – a afirmat Răcaru.

Cine este Gheorghe Răcaru?

Şi-a început activitate ca pilot. Apoi a fost director la TAROM. Ulterior, a creat şi impus pe piaţă Blue Air, prima şi cea mai profitabilă companie aeriană low-cost din România. Afacerea a crescut până când patronatul a considerat că „maurul“ şi-a făcut datoria şi că sunt necesare schimbări de fond. Aşa că Gheorge Răcaru a făcut ultima aterizare „La Moşie“.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, 16-31 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 12048֩ Comentarii

 
֠ 1.     SORIN GAINA -- (15-December-2009 )
Este salutara aceasta initiativa,dar vreau sa amintesc celor interesati ca in Romania socialista au existat suprafete imtresionante de plantatii superintensive de pomi fructiferi,care au dat rezultate foarte mari,dar nu aberante de ordinul a 80 to/ha asa cum sustinea directorul sc Andany,cindva.Si mai vreau sa spun ca in urma unei expertize fitosanitare solicitata de inginerul SORIN GAINA,care a fost supus unei contestari obraznice din partea domnului director Manolache Valentin,un alt director al d-nului Iordache.Dar nu uitati stimati domni ca eu inginer Sorin Gaina,v-am salvat investitia.

֠ 2.     Raul -- (21-December-2009 )
Imi vine greu sa cred ca o ferma asa de mare si diversa de livada superintensiva poate fi gestionata cu eficienta maxima. Modelul viabil, asa cum este si in Italia si Franta , este de ferme de 10-30 ha gestionate de fermieri bine pregatiti impreuna cu familia lor . In astfel de ferme superintensive nu poti sa faci rabat de la tehnologie , deoarece orice intarziere sau tratament nefacut te costa intreaga productie. Ori astfel de culturi necesita cunostinte vaste si o atentie f. mare in executarea lucrarilor. Acest lucru poate fi indeplinit doar de cel direct interesat , adica fermierul.

֠ 3.     Raul -- (21-December-2009 )
In Romania ar trebui incurajati tinerii cu pregatire in domeniu sa constituie astfel de ferme si sa se uneasca in asociatii de valorificare si procesare a fructelor.Trebuie avut in vedere mai ales finantarea adecvata pentru domeniul pomicol (credite cu perioada de gratie de 3-5 ani, dobanzi adecvate, si ajutorul statului pentru garantarea creditului). Ferme de genul celei din articol nu reprezinta solutia pentru redresarea celui mai ,,ocarat'' sector al agriculturii romanesti.

֠ 4.     SORIN GAINA -- (25-December-2009 )
Da domnule Raul sunt de acord-sa va povestesc pe scurt patamia mea cu aceasta livada-cind am venit sa vad despre ce e vorba am observat mari probleme,boli grele pe specii pomicole-Rapan pe intrega suprf. de mar-15 ha,fumagina pe par -6 ha,uscarea virfului ramurilor pe cires,si alte probleme de exploatare pe care am inceput sa le corectez in decursul a 2 sapt.,moment cind ptr a inlatura BRUIAJUL PROFESIONAL AL verilor d-nului Iordache am solicitat expertiza fitosanitara-rezultatul au iesit la suprafata si alte boli de carantina fitosanitara,retineti ei avind si statii de aclimatizare .

֠ 5.     SORIN GAINA -- (25-December-2009 )
si cxa sa inchei-in ciuda luptei mele strict profesionbale si a indepartarii acestor probleme cu greu,al diminuarii si reluarii cresterilor plantatiei INGHETATE FIZILOLOGIC,am fost nevoit sa-mi dau demisia.Intra-devar dupa aceasta patanie nu voi mai face ptr nimeni in Romania fara un contract de management cu stabilirea clara a calendarului de lucrari si fluxurile finaciare aferente,sau daca acest guvern a inteles si acest mesaj al d-stra ca de altfel multe alte memorii ale mele,inginerii cu experienta trebuiesc sprijiniti sa creeze ferme proprii nu ptr nu stiu ce patron habarnist .

֠ 6.     nela -- (26-January-2010 )
se pare ca am o problema destul de grava;am livada de meri[40 la nr] dar din anumite probleme care nu trebuia sa ma impedice sa fac ce trebuie am omis sa i fac livezi mele ce era mai important imbracaminte de iarna si de aceia acum suport consecintele;au intret iepuri in livada de meri nici nu vreau sa ma gandesc ca in primavara cei care au fost rosi nu vor mai merge ;credeti ca se mai pot recupera ??

֠ 7.     stamate nicolae -- (12-March-2010 )
sunt interesat de a infiinta o livada de aproximativ 20 ha. in Ialomita in sistem Olandez superintensiv.as dorii daca se poate sa aflu date de contct despre firma Olandeza care sa inplicat in acest tip de proiect. Cu stima, Nic. Stamate

֠ 8.     marius -- (16-March-2010 )
DL Sorin Gaina, imi pare rau ca va dezamagesc, dar noi (astia tinerii) cand am venit in 2009 era varza livada. Nu s-a facut nimic 3 ani, toti perii erau afectati de psyla din 2008. E primul an, dupa 4 ani de cheltuieli, cand acea livada a facut productie. Sa speram ca 2010 va fi mult mai bun. PS: Bafta celor tineri care sunt inca acolo. :)

֠ 9.     marius -- (16-March-2010 )
pentru D-na Nela, Nu prea mai aveti ce face la pomii aceia, se stie ca un iepure intr-o zi de iarna cu zapada (ca sa nu aibe ce manca) roade cam 80 de pomi/zi. Ati putea sa dati cu mastic (sau balega - daca nu gasiti mastic) pe ranile provocate de iepuri. Dar nu garanteaza nimeni ca pomii sunt salvati. Depinde de cat de mult au fost afectati de iepuri. Si chiar daca sa zicem ca unii supravietuiesc, acolo ramane tot timpul un "cale deschisa" pentru boli.

֠ 10.     marius -- (16-March-2010 )
Pt dl. Raul, acolo sunt 4 ingineri (fiecare se ocupa de cele 20 Ha ale sale) si un sef de ferma. Pentru neglijenta din anii anteriori, noi am gasit in 2008-2009 livada bolnava. Astfel ca sa o aducem in 2009 la nivelul de normalitate, s-a facut tratamente fitosanitare la 10 zile, timp de 5 luni. Astfel intr-un an de zile (noi astia tinerii - impreuna cu specialistii oalndezi - de care in general cei batrani nu prea asculta) am adus 80 de Ha de livada la stadiu normal. Sa speram ca in 2010 va fi mai bine.

֠ 11.     marius -- (16-March-2010 )
e inancceptabil ca intr-o livada superintensiva de 80 de Ha, unde ai parul plantat la 50 cm, sa ai boli. Gradul de raspandire a focarelor de infectie este mult mai rapid fata de o livada clasica. Totul se petrece in zile, daca ai scapat-o din ochi. E inacceptabil sa gasesti Ha intregi afectate de psyla, rapan, fainare, erwinia - toate pornite din 2007 - 2008. S-a stropit la 10 zile ca sa scapam de toate astea. Acum este intr-un stadiu de sanatate destul de bun, chiar foarte bun. Nu a fost NICIUN MAR, in 2009 cu un punct de rapan pe el. si toate fructele s-au vandul in real si Carefo

֠ 12.     marius -- (16-March-2010 )
Pt dl. Stamate, aveti aici http://www.superintensiv.ro pentru poze si preturi din 2009. Ca sa va faceti o idee. si pentru firma olandeza, aveti aici datele de contact: http://www.fruittrees-rootstocks.com/

֠ 13.     marius -- (16-March-2010 )
Mult noroc in ceea ce v-ati propus sa realizati si Doamne ajuta!

֠ 14.     Valentina S -- (17-March-2010 )
Buna Marius! Ma bucur ca ai gasit postarile despre care iti spuneam referitor la livada de la Adunatii Copaceni. Te rog cand ai putin timp mai scrie-mi cateva vorbe despre voi, despre starea de spirit, dar mai ales despre sansele pe care le aveti acum, si pe care nu le-ati fi avut niciodata aici, in primul rand profesional vorbind. Astept un mail pe valisoimu@yahoo.com. Urmeaza pentru editia de Pasti(sper)sa scriu si materialul despre voi pentru ca am stat foarte prost cu timpul. Multa bafta si salutari lui Gabi! Valentina S

֠ 15.     marius -- (17-March-2010 )
Dl. Gaina, inteleg ca va deranjeaza postarile mele, dar daca dati un search pe google despre livada superintensiva, primele 8 pagini din search sunt cu situl meu : superintensiv.ro. asadar, stau mai bine. :)

֠ 16.     SORIN GAINA -- (18-March-2010 )
Stimate coleg Marius,O singura precizare vreau sa-ti aduc-daca nu treceam eu pe acolo voi cei 5 ingineri nu mai aveati azi obiectul muncii-intreaba pe cei care m-au cunoscut si ce am facut ca sa indepartez dezastrul in care era acea investitie...

֠ 17.     Radu -- (4-June-2010 )
Pentru Marius: Am incercat de nenumarate ori sa intru pe superintensiv.ro si site-ul nu functioneaza. Ce se intampla?

֠ 18.     roandy -- (22-September-2010 )
inginerii din 2008,2009 2010 au adus ferma pe productie la toate culturile.au fost si sunt unii dintre cei mai buni,dar pacat pt ca altii isi iau laurii,iar ei sunt batjocoriti

֠ 19.     ady -- (13-October-2011 )
livada aia eu an duso cu toate puterile si cu un director adevarat dl P, sorin gaiana bhabar nu are

֠ 20.     ady -- (26-October-2011 )
sorin gaina este un inginer care nu are habar de pomicultura moderna si ii recomand sa vorbeasca despre asta cu dl. FLORIN STANICA un MARE SPECIALIST SI PROFESOR ROMAN (cel putin sa citeasca cartile dl. FLORIN STANICA).

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI