Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Liceul agricol din Beclean, după 50 de ani

Există dovezi prin care se atestă funcţio­narea Şcolii Profesionale de Mecanici Agricoli din anul 1962. De atunci şi până acum, Şcoala Agricolă din Beclean a avut parte de o serie de transformări care nu au avut ca efect un progres real.   Ne referim nu atât la actul educativ, cât la diminuarea bazei de pregătire practică a elevilor.

În prezent, suprafaţa de teren de 10 ha reprezintă ferma didactică şi cuprinde 6 ha de teren agricol şi 4 ha bază de producţie, împrejmuită, care urmează a se amenaja ca bază de instruire practică. Profesorul Aurel Podaru a fost primul director al Liceului Agroindustrial Beclean. El este nelipsit de la evenimentele organizate la „Agricol Beclean“. Directorul de atunci poartă în el nostalgia ce ţine de calitatea actului educaţional, dar şi de râvna şi disciplina elevilor de odinioară. Înţelege că acele vremuri au apus, dar ştiinţă fără carte nu se face. 

Confesiunile a doi dascăli

Profesorul Aurel Podaru ne-a încântat, ca întotdeauna, cu amintiri legate de împlinirea a 50 de ani de la absolvirea liceului, festivitate urmată a doua zi şi de jubileul acestei şcoli (100 de ani de la înfiinţare), prilej cu care în cuvântul rostit a declarat că „a făcut liceul în perioada lui Nero“. Afirmaţia a creat rumoare printre participanţii la aniversare. Până la urmă lucrurile s-au „clarificat“. Nero nu era altcineva decât câinele fostului director de acum 50 de ani, care îl însoţea în clasă şi care lătra dacă vreun elev se mişca în bancă. Nu a lipsit replica unei colege profesoare, cum că elevii de azi sunt contemporani cu Elodia, care este de fapt căţeaua şcolii, nelipsită de la poarta liceului.

La aniversarea jubileului s-a prezentat şi un fel de statistică din care rezultă că actualul director, prof. Ovidiu Maierean, este al zecelea director de liceu. Doamna director adjunct Margareta Medgyesi a înmânat diplome foştilor absolvenţi ai şcolii care s-au remarcat prin performanţă şi au adus prestigiu şcolii ca elevi şi mai apoi ca studenţi şi specialişti. De asemenea, a înmânat diplome elevilor participanţi la sesiunea de referate/comunicări ştiinţifice pe tema „Ştiinţa văzută altfel“.

Prof. Viorel Farcaş
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 9, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 1034



֩ Comentarii

 
֠ 1.     victoria almas -- (31-August-2011 )
si eu am absolvit acest liceu in timpul domniei Aurel podaru cu toata stima tori muresan

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI