Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Legenda echinocţiului de primăvară

Pentru fiecare dintre noi, venirea primăverii este o bucurie, un tablou fascinant al reînvierii, ce ni se arată privirii prin razele călduţe de soare şi verdele fraged al firelor de iarbă proapăt ieşite de sub zăpadă.

Dar, pe lângă toate transformările minunate cărora este supus pământul şi sărbătorile frumoase ale lunii Martie, are loc şi echinocţiul de primăvară.

În calendarele vechi ale omenirii, echinocţiul de primăvară marca începutul unui nou an şi era sărbătorit cu mare fast. În unele zodiacuri, începutul primăverii astronomice, aşa cum mai este denumită ziua echinocţiului, era reprezentat sub forma unui stejar falnic, puternic, ale cărui rădăcini erau foarte bine înfipte în pământ.

Legat de această reprezentare este şi o legendă de origine celtică.  Aceasta are ca personaje principale pe regele Stejar, despre care se spune că guvernează în jumătatea plină de lumină a anului, o vreme prielnică de altfel vindecării, iniţierii unor noi proiecte şi a evoluţiei. În schimb, despre regele Ilice legenda spune că guvernează în a doua perioadă a anului, atunci când oamenii se pot odihni sau medita.

După luptele crâncene purtate de cei doi regi pentru a-şi impune domnia, legenda spune că regele Stejar îl înfrânge pe regele Ilice şi îşi câştigă astfel dreptul de a guverna asupra jumătăţii luminoase a anului. Dar această domnie este schimbată în momentul echinocţiului de toamnă, atunci când regele Ilice ajunge să guverneze jumătatea întunecată a anului.

Odată cu echinocţiul de primăvară, ziua devine egală cu noaptea, dar după acest moment zilele devin mai lungi. În Nordul extrem, echinocţiul de primăvară coincide cu începutul zilei polare, care va dura 6 luni.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.6, 16-31 MARTIE 2009

Vizualizari: 1184֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI