Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Lapte prin... terapie muzicală

Eco-ferm din Boldeşti-Scăeni, judeţul Prahova, a renunţat, în urmă cu doi ani, la creşterea şi îngrăşarea porcilor, sector care începuse să ducă unitatea spre pierderi, pe fondul eliminării subvenţiilor. După o restructurare de personal, schimbarea managementului unităţii şi optimizarea activităţii, Eco-ferm, parte a grupului Cris-Tim, profilată acum doar pe creşterea vacilor de lapte – unde, din spusele administratorilor se practică terapia prin muzică – a trecut din nou pe profit şi curând va finaliza două investiţii majore: un grajd şi o fabrică de procesare a laptelui.

Inginerul Constantin Mirică, directorul general al unităţii, lucrează la Eco-ferm de la înfiinţare. A preluat managementul de doi ani şi este, alături de echipa sa, „autorul“ redresării firmei de după restructurare. De fapt, este şi manager şi singurul specialist din fermă, fiind ajutat de un medic-veterinar şi de câţiva tehnicieni.

De la hobby la afacere

Ferma a fost înfiinţată în anul 2002, ca un soi de hobby al patronului Cris-Tim, care a cumpărat 99 de vaci de lapte din rasa franceză mixtă carne-lapte Montbeliarde. Cu timpul însă s-au deschis perspective ca mica fermă să devină afacere în toată regula. În acest scop au fost realizate investiţii pentru modernizarea spaţiilor de producţie: sală de muls, reconfigurarea grajdurilor cât să corespundă tehnologiilor noi, automatizare etc. Ulterior, ferma s-a extins şi cu 6.000 de capete de porcine.

În clipa de faţă, ferma are 570 de capete de bovine. Încă se mai păstrează 20 din cele aproape 100 de vaci cumpărate acum un deceniu. 180 sunt în lactaţie, dintr-un total de 220 efectiv matcă. Restul reprezintă junici, tăuraşi şi viţei. Animalele sunt cazate pe grupe de vârstă şi producţie de lapte în grajduri complet automatizate. Sistemul de creştere este în stabulaţie liberă, cu linie de furajare, pat de odihnă, adăpătoare de apă, boxe pentru alimentaţia suplimentară, perie pentru masaj, grilaj şi canale de colectare a dejecţiilor etc.

Ingrediente speciale:  muzica şi delicatesele

Ca ingredient special, ferma de la Boldeşti-Scăeni se numără printre puţinele din ţară, dacă nu unica, în care se face terapie prin muzică simfonică. „Este verificat de noi - ne spunea managerul general - că muzica (apropo, nu s-a oprit nicio secundă din 2003 încoace) - aduce o stare de confort suplimentar. La vacile de lapte, în plusul de producţie, muzica difuzată în surdină aduce un aport de 10-15%. Este un ingredient care, alături de micro­climat, furajare, adăpost, tratamente etc., contribuie la bunăstarea animalului, aspect esenţial într-o fermă, dacă vrei cu adevărat să ai rezultate foarte bune. Ce le face, realmente, muzica animalelor? Ceea ce face ea, de regulă: linişteşte, elimină stresul.“

La Eco-ferm nimic nu este întâmplător. În primul rând toată activitatea este computerizată. Esenţială este urmărirea caracterelor fiecărui exemplar. La vacile în lactaţie, depozitarea datelor referitoare la producţia de lapte dă posibilitatea pe de o parte la corecţiile necesare de hrană sau de genetică pentru a aduce animalul la capacitatea de producţie standard a rasei, iar pe de altă parte, oferă „premiul“ zilnic de hrană, „delicatese“ din furaje combinate, pentru o producţie bună de lapte. Suplimentul se capătă automat, în boxe speciale, prin citirea cipului; dacă animalul are o producţie foarte bună de lapte şi este astfel evidenţiat în calculator, un senzor conectat la computer îi declanşează raţia de hrană.

Îmbunătăţirea producţiei de lapte prin metisare cu Red-Holstein

Aproape 10% din cifra de afaceri a fermei este asigurată de tăuraşii îngrăşaţi şi sacrificaţi. Un exemplar poate fructifica specificitatea Montbeliarde, rasă de carne-lapte, şi ajunge la 600-650 kg în 14-16 luni. Dar nu acesta este interesul Eco-ferm. Scopul este de a îmbunătăţi sub toate aspectele producţia de lapte, prin intervenţii genetice. De câţiva ani, specialiştii fac metisări succesive între Montbeliarde şi Red Holstein. „Rasa Red Holstein vine şi corectează producţia de lapte a Montbeliardului şi diminuează dominanta de carne, dar vrem să păstrăm însuşirile calitative ale laptelui şi rezistenţa rasei franceze. Cu timpul, vizăm să obţinem un Montbeliarde de lapte-carne, în loc de carne-lapte.“ Materialul seminal este important din Franţa.

Tot prin intervenţii genetice (material seminal sexat), Eco-ferm încearcă să încline balanţa fătărilor, în sensul de a avantaja apariţia femelelor. Raportul normal aproximativ al fătărilor este de 50-50%. Prin materialul sexat (material seminal în care cromozomii X au fost separaţi de cromozomii Y), un fermier poate obţine doar femele sau doar masculi. Dezavantajul ar fi că prin folosirea materialului sexat rezultă mai puţine gestaţii, aspect care nu favorizează foarte mult o fermă profilată pe producţia de lapte.

Furajare din producţie proprie

Vacile Monbeliarde de la Eco-ferm produc, în medie, 24 litri de lapte/zi. Prin metisare se vrea mărirea producţiei la 26-27 litri/zi. Producţia depinde, însă, nu doar de însuşirile rasei, ci şi de armonizarea microclimatului şi a hranei. Iar hrana este asigurată din producţie proprie: „Suntem mai siguri de hrana produsă de noi, fiindcă ştim exact ce aport energetic aducem în reţeta de furajare. În acest moment nu mai cumpărăm deloc furaje. Cultivăm 800 ha (mare parte în arendă) cu cereale şi furaje, avem silozurile noastre, utilajele noastre, tehnologia este îmbunătăţită, surplusul merge la comercializare, deci mai obţinem venituri şi de aici.“

Afacere cu circuit închis

Anul trecut, Eco-ferm a început două investiţii: o fabrică de procesare a laptelui şi un grajd cu capacitatea de 400 de capete, deschis, protejat cu plase de vânt, unde se asigură un spaţiu mult mai bun pentru animale. „Fabrica o deschidem în acest an. În felul acesta vom păstra în fermă profitul care mergea, până acum, la un procesator extern, ştiut fiind preţul laptelui la raft şi al brânzeturilor.“ Cu aceste două investiţii, afacerea se încheie practic în circuitul intern al Eco-ferm şi al grupului Cris-Tim.

Eco-ferm

• 570 capete bovine;
• 220 efectiv matcă;
• 180 vaci cu lapte;
• 800 ha teren agricol;
• silozuri cereale;
• producţie anuală de lapte: 1,7 mil. l;
• 40 de angajaţi.

Rasa Mombeliarde

• 24 litri de lapte pe zi (cu vârfuri care duc şi la 32 litri);
• 305 zile lactaţie;
• 4,5-4,6 proteină;
• 3,4-3,6 grăsime;
• rezistenţă la temperaturi scăzute şi mamite;
• procent mare de gestaţie;
• longevitate;
• uşurinţă de fătare.

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.2, 16-31 IANUARIE 2012

Vizualizari: 778


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI