Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Vama-Suceava : Turismul rural, sursă de venituri importante

În fiecare seară, centrul comunei Vama din judeţul Suceava devine un adevărat loc de promenadă. Sunt turiştii care, atraşi de frumuseţea locului, de binecunoscuta ospitalitate bucovineană, vin să-şi petreacă concediul sau măcar câteva zile în linişte, relaxare şi bună dispoziţie. Pentru gazde, această perioadă este de muncă încordată „pentru că, ne spune doamna Liliana Gireadă, proprietara unei pensiuni, suntem deja cunoscuţi în ţară, dar şi peste hotare şi vrem ca toţi oaspeţii noştri să plece mulţumiţi şi, fireşte, să revină“.

Pensiunea la care ne-am oprit funcţionează de mai bine de patru ani şi pune la dispoziţia turiştilor 18 locuri de cazare dotate cu toate facilităţile: opt locuri în apartamente, salon unde se serveşte masa, foişor cu grătar în aer liber, dar şi posibilităţi de agrement, cum ar fi: un miniteren de sport, drumeţii montane, călărie sau plimbări cu trăsura şi multe altele.

„Adăugaţi la acestea şi ceea ce le oferim clienţilor noştri din vestita bucătărie bucovineană: borşul ţărănesc de hribi, sărmăluţe în cuib, salata de râşcovi, plăcintele poale-n brâu, care toate fac faima bucătăriei din acest colţ de ţară. Aici, dar şi în celelalte pensiuni locurile sunt rezervate încă din primăvară. Avem oaspeţi din întreaga ţară, dar şi turişti din Franţa, Germania şi chiar din îndepărtata Japonie.“

Numărul pensiunilor, în continuă creştere

„Ceea ce aţi văzut, subliniază doamna Doina Cernat, secretarul primăriei, a devenit o obişnuinţă în comuna noastră. Harnici gospodari şi întreprinzători, ospitalieri, oamenii din Vama au realizat în timp că activitatea în turism poate fi şi este o sursă importantă de venituri. Ca urmare, în ultimii ani au apărut noi pensiuni, astfel încât numărul acestora depăşeşte acum cifra de 100, din care circa 30, de trei-patru margarete, sunt de nivel european.

În 2009 s-a constituit Aso­ciaţia de Turism Vama-Bucovina care reuneşte toţi proprietarii de pensiuni şi numărul lor e în continuă creştere pe măsură ce oamenii locului, după ce au urmat un curs de pregătire în domeniul turismului, organizat de primărie, fac demer­suri pentru accesarea de fonduri europene.“

Avantajele pe care le oferă dezvoltarea turismului, pe lângă valorificarea condiţiilor zonei, înseamnă noi locuri de muncă. La pensiunea doamnei Gireadă, de pildă, muncesc toţi cei patru membri ai familiei, dar în perioada estivală mai este nevoie de încă alţi doi-trei oameni.

Brand-ul comunei, Festivalul Hribului

Pe lângă frumuseţile locului şi faimoasa bucătărie bucovineană, comuna suceveană oferă şi alte puncte de interes, de exemplu Muzeul internaţional al ouălor încondeiate, unde meşterul tradiţional Letiţia Orşivschi-Heiser conduce o şcoală de „închistrare“, cum se spune în partea locului, a ouălor. Se poate vizita şi atelierul sculptorului popular Dragoş Olaş care, la peste 80 de ani, lucrează şi este bucuros de oaspeţi sau muzeul etnografic Nicorescu amenajat într-o casă tradiţională veche de peste un secol.

Nu trebuie uitat, de asemenea, Festivalul Hribului, manifestare ajunsă la a V-a ediţie ce se desfăşoară în ultima săptămână a lunii septembrie şi care a ajuns brand-ul comunei.

Acum Asociaţia de Turism, împreună cu Primăria caută un investitor care să asigure pentru turişti şi alte posibilităţi de petrecere a timpului. „Vrem, conchide doamna Doina Cernat, să oferim toate condiţiile pentru ca turistul să petreacă la Vama cât mai mult timp, fără să se plictisească, şi nu numai în week-end, cum se mai întâmplă.“

„Perspectiva este încurajatoare, revine doamna Cernat. Accesând fonduri europene, primăria a reuşit să introducă reţeaua de apă şi canalizare în întreaga comună, a modernizat drumuri şi căi de acces, a amenajat trasee turistice, iar toate acestea au creat condiţii pentru dezvoltarea turismului care, într-o perspectivă apropiată, tinde să devină una dintre principalele ocupaţii ale locuitorilor din Vama.

Stelian CIOCOIU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 14, 16-31 IULIE 2012

Vizualizari: 944


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI