Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La Ucea de Jos, în cea mai mare fermă de taurine pentru carne

În ţara noastră, cererea de carne de vită este mult mai scăzută decât în cazul cărnii de porc sau pasăre. Concludente sunt statisticile care relevă doar un consum de 10% din totalul de carne destinată comercializării.

Cei care pledează pentru creşterea acestor animale susţin că tehnologiile adoptate pentru acest tip de animale sunt mai puţin costisitoare, iar rentabilitatea afacerii este mult mai ridicată decât în cazul vacilor de lapte. Ce-i drept, argumentele favorabile vitelor pentru carne sunt foarte convingătoare, iar în prezenţa unei susţineri financiare şi logistice ar putea reprezenta o şansă considerabilă pentru zootehnia românească. Despre potenţialul unei astfel de afaceri am discutat cu directorul executiv al SC Carmolimp SA, domnul Paul Soneriu. Concepută în 1993, ca o afacere familială, Societatea Carmolimp a cunoscut de-a lungul timpului o ascensiune fulminantă, fiind astăzi un jucător puternic în segmentul de abatorizare şi prelucrare a cărnii de porc şi vită. În contextul acesta s-a hotărât şi înfiinţarea unei ferme destinată vitelor pentru carne, care pare a fi cea mai mare din România.

Un început clădit pe cunoaştere

În 1997, la Ucea de Jos, judeţul Braşov, au fost puse bazele noului proiect. Este adevărat că, în prezent, numărul fermelor de creştere a vitelor pentru carne nu sunt foarte multe, dar trebuie subliniat că, în urmă cu 12 ani, şansele care erau acordate dezvoltării lor erau minime şi implicau un risc financiar serios.

La momentul în care s-a hotărât înfiinţarea fermei de bovine, Societatea Comercială Carmolimp avea în proprietate o fabrică de mezeluri, precum şi un abator conceput cu trei linii de sacrificare pentru ovine, porcine şi bovine. Baza fundamentală a construirii fermei a constituit-o necesitatea de a acoperi în întregime capacitatea abatorului şi de a asigura necesarul de producţie pentru fabrica de mezeluri.

Ameliorarea, un proces ce presupune profesionalism

Cel mai important domeniu de investiţii pentru derularea proiectului a vizat unele preocupări ce ţin de genetică. Mai exact, s-a avut în vedere ameliorarea raselor pentru obţinerea unor producţii mari şi superioare calitativ. În acest sens, s-a apelat la tehnologia de însămânţare artificială, materialul genetic folosit provenind de la rasele specializate pentru producţia de carne, Limousin şi Angus. Un alt segment ce a necesitat investiţii a fost cel al sistemelor de contenţie a animalelor.

La momentul actual, în fermă sunt crescute 2.500 capete de bovine. Structurarea activităţii de producţie vizează cele două produse obţinute de pe urma bovinelor, şi anume producerea laptelui şi a cărnii. Astfel, efectivul de vaci pentru lapte numără 1.000 de capete, iar pentru carne sunt crescute 1.500 de exemplare, metiş de Limousin cu Bălţata Românească şi Angus cu Bălţata Românească.

Un sistem cu valenţe ecologice

Modelul tehnologiei de creştere a vitelor pentru carne adoptat de gestionarii fermei este unul specific acestor rase, şi anume sistemul de creştere de tip extensiv. Acesta presupune ţinerea animalelor pe păşune tot timpul anului, rasa Angus fiind, spre exemplu, recunoscută pentru rezistenţa ei. Modelul asimilează elemente specifice sistemului ecologic de agricultură. Pentru fătările din timpul iernii şi pentru cazarea tineretului există grajduri special amenajate.

O afacere cu circuit închis

Rentabilitatea afacerii depinde, după cum ne-a spus domnul Soneriu, de mai mulţi factori.
O parte dintre aceştia sunt de natură economică. La noi, fermele specializate în creşterea vitelor pentru carne au un concurent foarte puternic. Este vorba despre gospodarii particulari, care cresc tăuraşii pentru carne şi pe care îi comercializează la preţuri destul de mici în târgurile săteşti.

Un aspect de care trebuie să ţină cont cei care vor să înfiinţeze o astfel de fermă este obligativitatea organizării unui sistem de producţie în circuit închis, pentru că rentabilitatea depinde în mare măsură şi de închiderea cercului. Dacă facem o retrospectivă a preţurilor practicate de centrele de abatorizare pe cap de animal, o să constatăm că, în lipsa unui abator aferent unităţii, eficienţa ei economică poate scădea considerabil. Aceste două elemente, coroborate cu cererea scăzută de carne de vită, nu prevestesc o dezvoltare iminentă a pieţei cărnii de bovine.

Cu toate acestea, ferma de bovine a Societăţii Carmolimp este un model de reuşită. În momentul de faţă, o parte din producţia fermei este prelucrată în abatorul propriu şi comercializată mai apoi pe piaţa internă. Exportul este o preocupare pe care managerii societăţii vor să o dezvolte. Deocamdată, doar o mică parte din tineretul mascul, ajuns la o greutate de 400-500 kg, depăşeşte graniţele ţării.

Semne încurajatoare

Domnul Soneriu se declară încrezător în ceea ce priveşte perspectivele ce se întrevăd pentru vitele de carne şi consideră că tehnologiile moderne de exploatare a lor vor fi implementate de tot mai mulţi fermieri. Potrivit domniei sale, resursele ţării noastre oferă posibilitatea de a dezvolta acest sector fără a periclita în vreun fel viitorul vacilor de lapte.

Este drept că, pentru a profita de această şansă, resursele existente trebuie valorificate în mod echitabil şi fără a exclude posibilitatea unor investiţii, care ar trebui să vizeze în principal desfăşurarea proceselor de ameliorare şi încrucişare a animalelor autohtone. În alte ţări membre ale Uniunii Europene, genetica este o prioritate. Aceasta ar trebui să fie o preocupare şi pentru o ţară precum România, unde cercetarea a căzut în derizoriu.

Sprijin financiar

Ajutorul oferit de Guvern pentru încurajarea înfiinţării fermelor destinate creşterii vitelor pentru carne este demn de luat în considerare, dar pentru a beneficia de el trebuie îndeplinite anumite condiţii. Suma alocată acestui scop este de
884.565,6 mii lei, din care:

- 685 mii lei – pentru conducerea registrelor genealogice, în cuantum de
7,5 lei/cap;
- 500 mii lei – pentru achiziţia de containere pentru conservarea materialului seminal congelat, în cuantum de 3.500 lei/buc.;
- 50 mii lei – pentru testare masculi, în cuantum de
1.000 lei/cap;
- 5.000 mii lei – pentru bovine clasificate în abatoare autorizate, în cuantum de
100 lei/carcasa;
- 120.000 mii lei – pentru lapte conform livrat la procesare, în cuantum de 0,3 lei/kg;
- 741.174 mii lei – pentru  exploataţiile de bovine, în cuantum de ≈ 495 lei/cap;
- 206,6 mii lei – pentru resurse genetice, în cuantum de
1.000 – 1.100 lei/cap;
- 12.500 mii lei – pentru COP bovine, în cuantum de 64,7 – 130 lei/cap;
- 2.000 mii lei – pentru achiziţia de material seminal bovine, în cuantum de 6-7 lei/doza;
- 1.450 mii lei – pentru efectuarea analizei laptelui, în cuantum de 1 lei/analiză;
- 1.000 mii lei – pentru elaborarea sistemului informatic, în cuantum de
10 lei/cap.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 11534



֩ Comentarii

 
֠ 1.     Nicu -- (6-September-2010 )
pe mine m-ar interesa cat costa viteii de carne si cum as putea intra in posesia catorva bucati

֠ 2.     Dan -- (26-January-2012 )
Va informam ca va putem furniza piese de schimb pentru cele mai cunoscute marci de tractoare, combine, utilaje agricole si forestiere. Pentru un partener de incredere apelati la: >>> REFRESH SERVICE -SIBIU-

֠ 3.     daniel groza -- (5-March-2012 )
In caz ca doriti transport de animale vii,intern si extern, va rog sa ma contactati la tel 0761 131050 Daniel Groza. multumesc

֠ 4.     Dan -- (11-December-2014 )
Nu uitati ! Va putem furniza piese pentru utilaje agricole!

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI