Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La SCDA Secuieni s-au omologat două noi soiuri de cânepă

Ţara noastră este recunoscută ca având tradiţie în cultura cânepei din cele mai vechi timpuri. Dacă până în anul 1989 se cultivau peste 50 mii de ha cu cânepă pentru fibre şi alte aproximativ 15 mii pentru sămânţă, în momentul actual utilizarea în scop textil a cânepei s-a redus foarte mult, dar s-au descoperit noi valenţe şi utilizări.

Este o plantă cu un ritm rapid de creştere şi poate acumula până la 25 t/ha materie uscată într-un timp foarte scurt (150-160 de zile). De asemenea, este o plantă ameliorativă pentru solurile grele, tasate şi fără structură, curativă pentru solurile contaminate cu metale grele ce ajută la transformarea acestora în soluri productive, ecologizate, mult mai eficient decât prin metodele fizico-chimice.

Distruge şi înăbuşă buruienile, este rezistentă la atacul bolilor şi dăunătorilor, nefiind necesare substanţe chimice pentru cultivare. Produsele din cânepă sunt folosite în diferite domenii ca: fabricarea celulozei, plăci aglomerate, materiale compozite, materiale izolante în construcţii, combustibili (brichete, gazeificare, biogaz) etc. Cât despre sămânţa de cânepă, aceasta conţine cei doi acizi graşi esenţiali, linoleic (omega 6) şi alfalinolenic (omega 3), în raportul de 2:1, considerat optim pentru organismul uman.

O problemă deosebită în menţinerea în cultură a soiurilor de cânepă monoică este degradarea genetică şi biologică a acestora în procesul de multiplicare repetată a seminţei, ceea ce a impus lucrări de identificare şi selecţie de noi linii valoroase privind exprimarea anumitor caractere cumulate în două soiuri noi de cânepă monoică.

Astfel, până în prezent la SCDA Secuieni au fost omologate şi se află în lista oficială a soiurilor cultivate soiurile Denise (1999), Zenit (2000), precum şi Diana (2001).

În decembrie 2011 a fost omologat Dacia Secuieni, soi specific pentru producţia de tulpini şi fibre. Se caracterizează prin tulpini zvelte, în cultura pentru fibre ajungând la 1,8-2,8 m, iar în cultura pentru sămânţă la 4,5 m. Producţia de tulpini se situează între 8,5 t – 11,8 t/ha, cu un conţinut în fibre de bună calitate de 30-31%, ce deter­mină o producţie de peste 3.200 kg/ha. Tulpinile sunt de culoare galben-verzuie, cu frunze cu 7-9 foliole late. Inflorescenţa este compactă şi asigură o producţie de 1.000-1.200 kg/ha, ceea ce menţine un coeficient de multiplicare ridicat, caracter deosebit de valoros în cultivarea cânepei pentru fibre.

Este un soi cu perioadă lungă de vegetaţie de 120-130 zile, însă mai precoce decât actualul soi Diana, aflat în cultura pentru fibră. De asemenea, este un soi rezistent la lupoaie, temperaturile scăzute din primăvară şi la unele boli.

Conţinutul în cannabinoide THC (tetrahidrocannabinol) este de 0,0134 la sută, mult mai scăzut decât maximum admis în Uniunea Europeană de 0,2 la sută.

Secuieni Jubileu, ultimul soi omologat în anul 2012, este destinat exclusiv producţiei de sămânţă (900-1200 kg/ha). Este cel mai precoce soi realizat la Secuieni, iar maturarea de recoltare a seminţei este între 1-10 august, când condiţiile de uscare şi condiţionare ale seminţelor sunt foarte favorabile. Talia medie a plantelor este redusă, situată între 1,5-1,8 m, ceea ce favorizează recoltarea seminţei cu combina de cereale cu hederul ridicat, direct din lan. Conţinutul uleiului în seminţe a fost determinat la 33,7%, iar conţinutul în THC de 0,0139 este mult sub nivelul de 0,2%, maximul admis de UE Secuieni-Jubileu este un soi închinat celor 50 de ani de activitate ai Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Secuieni.

Cercetător, dr. ing. Constantin Găucă
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.8, 16-30 APRILIE 2012

Vizualizari: 1213


֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI