Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

La câţiva paşi de agricultura Ungariei

Nu ştiu cum a fost să fie, dar de-a lungul graniţei cu Ungaria nu s-a devalizat niciuna din cooperativele care pe vremea regimului ceauşist se constituiau în adevărate oaze de performanţă agricolă. „Ceapeul“ din Săcuienii Bihorului era unul dintre acestea, dar nu neapărat cel dintâi în materie de randamente.

Ca nivel de trai, ţăranii din Săcuieni o duceau bine, poate chiar mai bine decât cei care raportau acele producţii fabuloase care ne făceau de râs în rândul ungurilor de dincolo de fâşia de graniţă. După marea reformă agrară din 1991, viaţa economică şi modul de gândire a oamenilor cu anume înclinaţii manageriale s-au schimbat. „Ceapeul“ şi-a schimbat firma în societate agricolă de tip capitalist, iar oamenii cu vocaţie antreprenorială şi-au luat viaţa economică de la capăt. Kovacs Ludovic, interlocutorul nostru, este doar unul dintre aceştia.

Turism şi viticultură

– Domnule Kovacs, uitându-mă în jurul dvs. păreţi un om împlinit. De fapt, cu ce vă ocupaţi în această localitate? Ce activităţi desfăşuraţi?

– Avem o mică pensiune turistică, unde administrez societatea, dar cel mai mult timp îl dedic viticulturii. Avem un hectar de vie care este pe rod şi o plantaţie tânără, de doi ani.

– Exploataţi doar suprafaţa aceasta de viţă-de-vie sau mai aveţi şi alte specii?

– Numai viţă-de-vie, pentru că vreau mai întâi să pun la punct acestă plantaţie.

– Când şi din ce fonduri aţi realizat pensiunea agroturistică?

– Numai cu fonduri proprii. Am pornit în 1993, avem 6 camere şi putem caza 13 turişti. Avem sală de mese cu o capacitate de 30-35 de persoane. Prin serviciile oferite cred că putem satisface cele mai exigente solicitări ale clienţilor noştri.
Consultantul, prietenul apropiat

– Colaboraţi cu Consultanţa agricolă Bihor. În ce constă aceasta?

– Anul acesta am depus un proiect, pe Măsura 141, prin care vreau să dezvolt sectorul viticol şi chiar un sector pomicol. Domnul inginer Ioan Antal, şeful centrului local de consultanţă agricolă Săcuieni, ne este de un real sprijin în demersurile noastre.

– În ce măsură, domnule inginer Antal, sprijiniţi producătorii agricoli în realizarea proiectelor?

– Venim în primul rând în sprijinul celor tineri, dar şi al celorlalte categorii de agricultori care îşi propun iniţierea unor activităţi în spaţiul rural, prin realizarea proiectelor.

– Câte localităţi aveţi în coordonare?

– 16 localităţi. Începând de la graniţa cu Oradea, până se iese din judeţ.

– Faceţi faţă?

– Destul de greu, dar ne străduim să fim cât mai mult în mijlocul oamenilor, fiindcă ştim că au nevoie de noi.

Modelul unguresc de cooperative

– Bănuiesc că în aceste localităţi sunt diverse forme asociative. Cooperative aveţi?

– Este în formare Cooperativa Cultivatorilor de Castraveţi, în Cherechiu. Este o colaborare între fermieri din Ungaria cu fermieri din România, localitatea fiind lângă graniţă. Se află în faza de înregistrare la Camera de Comerţ.

– Ce face cooperativa pentru cultivatori?

– În primul rând ajută la valorificarea produselor.

– E singurul obiectiv?

– Nu. Ei vor să apere interesele cultivatorilor.

– Dvs., domnule Kovacs, v-aţi înscris într-o formă asociativă de lucru, pe turism sau pe agricultură?

– Da. În agricultură am format o asociaţie în anul 2009. Funcţionează legal şi acum încercăm să înscriem cât mai mulţi membri.

– Care este obiectul acestei forme de asociaţie?

– Cultivarea viţei-de-vie şi vinificare.

– Câţi cultivatori de viţă-de-vie sunt în zonă?

– Circa 100, dar nu numai în localitatea noastră, ci în toată zona, începând cu Sântimbreu, Diosig, Sâniob, Sânicolau de Munte, Săcuieni până la Sălaj.

– Sunt perspective de redresare?

– Numai dacă vom şti să valorificăm fondurile care ne sunt puse la dispoziţie şi dacă se doreşte a se face ceva pentru viitor. Adică să se investească serios în acest domeniu.

I.BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 897֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI