Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

La Alexandru cel Bun, Aqua Park pe 6,5 ha

Lucrările complexului din comuna nemţeană Alexandru cel Bun vor fi finalizate în anul 2012. Valoarea investiţiei este de 4 milioane de euro.

Parcuri „de odihnă“ în locuri unde pădurea, cum se spune, cade peste sat, stadioane şi săli de sport amplasate în localităţi unde apa potabilă şi canalizarea sunt un vis îndepărtat şi unde tinerii rămaşi încep să fie număraţi pe degete. Nu discutăm aici utilitatea acestor investiţii, repartizate de la „centru“ după criterii de acum cunoscute, şi nici despre faptul că cei mai mulţi dintre primari acceptă pomana ce le-a căzut pe cap numai de dragul de a raporta utilizarea unor fonduri europene.

Ceea ce vrem să remarcăm astăzi este o excepţie de la regulă, adică un primar care a reuşit în comuna pe care o păstoreşte să aducă importante sume prin proiecte de maxim interes pentru comunitate.

Tot mai aproape de civilizaţia oraşului

În cei trei ani de la investirea în funcţie, domnul Ion Rotaru (foto), primarul comunei nemţene Alexandru cel Bun, poate spune că o bună parte din ceea ce şi-a propus a devenit realitate. Între acestea alimentarea localităţii cu apă prin Programul SAPARD, o nouă şcoală în satul Vaduri şi modernizarea celorlalte unităţi de învăţământ din comună, lucrări de reabilitare şi modernizare a unor drumuri şi străzi în lungime de peste cinci kilometri, un bloc de locuinţe cu 30 de apartamente pentru tineri în satul Vaduri prin investiţii ANL, lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor etc.

Un proiect unic în România

În acelaşi timp, atragerea de investiţii străine constituie o prioritate pe agenda primului gospodar al comunei. Între proiectele care au început să prindă contur este complexul Aqua Park, un parteneriat public-privat în valoare de patru milioane de euro. Firma Park Blue Eden SA din Belgia finanţează lucrarea, iar primăria a pus la dispoziţie terenul necesar şi utilităţile.

Aqua Park va intra în funcţiune la finele anului 2012 şi va fi o construcţie modernă care va cuprinde trei bazine de tratament în care se va folosi apa tămăduitoare adusă de la staţiunile nemţene de la Oglinzi, Neguleşti şi Bălţăteşti, zece cabinete medicale şi alte servicii necesare pacienţilor. Suprafaţa viitorului obiectiv va avea 6,5 ha şi va cuprinde, de asemenea, terenuri de tenis, handbal, volei, precum şi un patinoar artificial. Nu vor lipsi bazinele de înot şi jacuzzi, saunele reci, umede şi fierbinţi, rampele de alpinism şi căţărare etc. Toate acestea vor aduce la nivelul comunei 150 de noi locuri de muncă.

Energia verde, în actualitate

În perioada următoare societatea belgiană Electra Wings va realiza o centrală electrică pe biomasă de 20 de megawaţi, iar agentul termic rezultat, ca produs rezidual, va fi folosit pentru termoficarea comunei. Discuţiile cu reprezentanţii firmei au vizat dimensionarea centralei electrice astfel încât întreaga comună să beneficieze de agent termic. Valoarea proiectului se cifrează la 66 de milioane de euro, dintre care unu la sută revine Consiliului local ca taxă de autorizare.

Primăria a câştigat, de asemenea, prin fondul de mediu (AFM), un program Casa Verde în valoare de un milion de lei pentru utilizarea panourilor solare şi a apei termale din pământ la Sanatoriul din Bisericani şi la alte obiective sociale din comună.

Investiţie italiană pentru sănătate

Şi pentru că se spune, pe bună dreptate, că frumuseţea peisajului şi calitatea aerului de aici nu au egal, primarul din Beinasco, un oraş din Italia, doreşte să facă în zona Viişoara – Bisericani un centru de sănătate cu 400 de locuri pentru locuitorii judeţului Neamţ. Investiţia în valoare de şapte milioane de euro va fi destinată persoanelor de vârsta a treia care vor veni aici pe o perioadă de două-trei săptămâni pentru relaxare şi tratament.

Toate acestea sunt, spun oamenii locului, materializarea cuvintelor „omul sfinţeşte locul“, cu atât mai mult cu cât proiectele primarului vizează, spune domnia sa, apro­pierea, dacă nu chiar depăşirea gradului de civilizaţie şi confort ale municipiului vecin, Piatra-Neamţ. „De altfel, glumeşte domnia sa, mulţi dintre prieteni – unii şi-au făcut în comună case arătoase – ne consideră ca un fel de cartier mai bogat al oraşului.“

Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

Vizualizari: 2575֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI