Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Jumătate din fonduri, contractate

De departe, birocraţia excesivă, dar şi imposibilitatea asigurării cofinanţării sunt principalele probleme pe care le întâmpină agricultorii în accesarea fondurilor europene pentru agricultură. Cu toate acestea, după fiecare sesiune de depunere, numeroase proiecte sunt declarate eligibile, dar fără finanţare. Ce se întâmplă de fapt cu fondurile dedicate agriculturii, care este gradul de accesare şi ce şanse sunt ca până în 2013 să terminăm banii alocaţi de UE, aflăm de la domnul Octavian Ciprian Alic, director general adjunct Implementare Tehnică în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).

– Domnule director, în ce proporţie au fost absorbite fondurile pentru agricultură şi dezvoltare rurală alocate prin APDRP?

De când a demarat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, din martie 2008 şi până în prezent, au fost contractate 27.737 de proiecte, cu valoarea publică (ajutorul nerambursabil) de 3,42 miliarde de euro. Aceşti bani sunt consideraţi a fi angajaţi şi reprezintă peste 50% din alocarea financiară a PNDR pentru Măsurile pe care le implementează APDRP.

În ceea ce priveşte plăţile efective către beneficiari, APDRP a rambursat suma de 951,59 milioane de euro. În acelaşi timp, APDRP a efectuat plăţi şi pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă care sunt implementate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Acestea se ridică la 947,86 milioane de euro. Cu alte cuvinte, APDRP a plătit efectiv 1,90 de miliarde de euro până în prezent.

– Care este situaţia actuală a accesării fondurilor pe principalele măsuri, în ce priveşte numărul de proiecte, cel de contracte, precum şi sumele efectiv alocate?
Astfel, pentru Măsura 112 – Instalarea Tinerilor fermieri au fost semnate 4.491 de contracte de finanţare, în valoare de 93,17 milioane de euro. Cu alte cuvinte, am reuşit să instalăm în mediul rural tot atâţia tineri.

Pentru Măsura 121 – Modernizarea exploataţiilor agricole a suscitat un interes major, fiind contractate 1.646 de proiecte cu valoarea de 606,73 milioane de euro.

Un număr de 455 de proiecte, în valoare de 458,77 milioane de euro au fost contractate pentru Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi silvice. Lucru îmbucurător, numeroşi beneficiari sunt asociaţii de profil care au înţeles că pentru a obţine rezultate concrete trebuie să deţină şi posibilitatea procesării producţiei.

Nu numai agricultura a adus proiecte importante. Diversificarea activităţilor din mediul rural înseamnă 1.353 de contracte în valoare de 197,61 milioane de euro pentru Măsura 312 – Microîntreprinderi şi 576 de contracte în sumă de 101,42 milioane de euro pentru Măsura 313 – Turismul rural.

Nu în ultimul rând, pentru autorităţile locale, au fost contractate 612 proiecte pentru modernizarea satelor în valoare de 1,53 miliarde de euro (Măsura 322 – Modernizarea satelor) şi 139 de investiţii în valoare de 158,88 milioane de euro pentru infrastructura agricolă şi silvică. (Măsura 125)

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 868



֩ Comentarii

 
֠ 1.     cezar -- (2-April-2011 )
Totul merge k pe roate de asta e nevoie de 9 luni pentru a analiza 300 400 de proiecte pentru o anumita masura.. de asta angajatii apdrp platiti din buzunarul nostru trateaza fermierii ca pe niste hoti, peste tot dai de piedici acelasi proiect intrun judet are 85 de puncte in alt judet are 60. Dar eu nu renunt si o sa lupt in continuare poate cine stie o sa fim lasati sa producem si noi ceva.

֠ 2.     Bosnag Ruzie -- (3-April-2011 )
Sint un mic fermier ,nu-mi dati statistici sint fermier tinar undetrebuie sa apelez pentru a beneficia de aceste fonduri europene,fara prea mare birocratie va rog---multumesc

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI