Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

Iulian Drăcea

S-a născut la 22 mai 1923, în comuna Crainici, judeţul Mehedinţi. Pregătirea de nivel mediu agricol a parcurs-o la cunoscuta Şcoală Agricolă de la Armăseşti, judeţul Ilfov.

În anul 1956 a susţinut teza de doctorat la IANB, cu titlul „Asupra variabilităţii câtorva caractere şi însuşiri la diferite soiuri de orez sub influenţa condiţiilor de mediu”, sub îndrumarea profesorului N. Giosan.

Iulian Drăcea a fost o personalitate puternică, care avea forţa şi garanţia reuşitei. Numai aşa ne explicăm cum, la vârsta de 27 ani, devine rector al Facultăţii de Agronomie Timişoara, unde activează până la 19 iunie 1976. I. Drăcea a fost un caz unic în învăţământul agronomic universitar, când a trecut de pe postul de asistent pe acela de rector. Iată de ce avem o primă justificare cu privire la includerea lui Iulian Drăcea între marii ctitori de şcoală agronomică, exprimată prin 24 ani în fruntea instituţiei.
Odată cu investirea sa în fruntea Facultăţii de Agronomie a fost avansat ca şef de lucrări la Catedra de darwinism, genetică şi selecţie, unde ocupă prin concurs postul de conferenţiar.

După o activitate de 19 ani la aceeaşi catedră, I. Drăcea devine profesor titular la specialitatea Genetică şi ameliorarea plantelor (1967), dovedind o conduită morală exemplară; a trecut cu înţelepciune prin fiecare grad didactic, fără să beneficieze de înalta sa funcţie de conducere, unde avea rezultate remarcabile.
Într-o perioadă de criză de specia­lişti în genetică pentru învăţământul agricol, I. Drăcea devine conducător ştiinţific de doctoranzi la vârsta de 43 ani (1968), fiind unul dintre cei mai tineri mentori din acele vremi.

Într-o perioadă când bibliografia de genetică parcurgea o criză acută în ţara noastră, Iulian Drăcea a fost unul dintre autorii cei mai apreciaţi, contribuind în mod deosebit la elaborarea de lucrări de cercetare şi de sinteză în acest domeniu.

La înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, profesorul I. Drăcea a fost membru fondator şi membru al prezidiului ASAS - preşedinte al consiliului zonal de îndrumare şi coordonare a activităţii ştiinţifice în domeniul agriculturii în partea de vest a ţării. Toate aceste funcţii au fost onorifice şi paralele cu munca sa imensă de manager şi de profesor.

Timp de 10 ani a coordonat cercetările la tema „Crearea soiurilor de grâu de toamnă de calitate superioară, rezistente la cădere, precoce şi semiprecoce, rezistente la ger, secetă şi arşiţă, rezistente la boli şi dăunători“, precum şi tema „Crearea de hibrizi dubli de porumb pentru boabe de mare productivitate, de calitate superioară, rezistenţi la condiţii nefavorabile de mediu, potrivite ca maturitate pentru zona de câmpie, pretabile la cultura mecanizată“ (1962-1972).

O boală neiertătoare l-a răpus în plină activitate la data de 15 aprilie 1980, aducând o pierdere imensă pentru învăţământul agricol superior românesc.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23 (100) 1-15 DECEMBRIE 2009

Vizualizari: 1258֩ Comentarii

 
֠ 1.     Popandron Niculai -- (1-December-2009 )
Pacat ca astfel de oameni ne parasesc atat de devreme.Aveam nevoie inca de multi ani de asemenea oameni care se nasc rar. Aceeasi soarta nefericita a avut-o si prof.dr.Suciu Zaharia, care ne-a parasit din cauza unei boli neiertatoare.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI