Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

ISFRADA, zece ani de formare profesională în agrobusiness

În 2001, două instituţii de învăţământ agricol de renume – una din Franţa, cealaltă din România – şi-au dat mâna pentru a veni cu o soluţie la problema ridicată de lipsa cadrelor tinere, pregătite să pună în practică o politică agricolă al cărei principal obiectiv este acela de a respecta normele de securitate agroalimentară şi de mediu. Este vorba de Institutul Superior de Agricultură (ISA) din Lille şi Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Iaşi, care împreună au creat în urmă cu zece ani Institutul Superior Franco-Român Agroalimentar şi de Dezvoltare Rurală. Pe scurt, ISFRADA.

Recent, ISFRADA a sărbătorit cei 10 ani de la înfiinţare în prezenţa absolvenţilor, dar şi a angajatorilor acestora. Cu această ocazie am aflat că, până în prezent, ISFRADA a recru­tat şi format 144 de cadre, dintre care 97 pentru întreprinderile agricole din numeroase ţări din Europa şi restul de specialişti pentru agenţiile naţionale de consultanţă. Printre companiile partenere din ţara noastră care au angajat absolvenţi ai ISFRADA se numără Limagrain, Syngenta, Roullier, Caussade, Danone, Dorna, Vel Pitar, precum şi câteva importante lanţuri de hipermarketuri.

Un angajament reciproc

Programul derulat de ISFRADA se adresează atât întreprinderilor din agrobusiness, situate în Europa de Est, Orientală şi Centrală, care vor să recruteze şi să-şi formeze viitorii manageri, dar şi specialiştilor din cadrul agenţiilor naţionale de consultanţă din România Bulgaria şi Republica Moldova.

Dacă în primul caz întreprinderea este cea care finanţează această specializare, fapt ce are ca scop formarea dar şi fidelizarea angajatului până la urmă, în cel de-al doilea caz programul este cofinanţat de către ISA şi Ministerul de Externe din Franţa. Obiectivele sunt aşadar formarea de cadre locale performante pentru companiile care activează în domeniul agroalimentar, dar şi de consilieri agricoli pentru structurile aflate în subordinea Ministerului Agriculturii.

Recrutarea şi pregătirea specialiştilor

În urma procesului de selecţie, recrutare şi preangajare companiile au posibilitatea de a alege unul dintre cele trei programe pentru a-şi specializa angajaţii: dezvoltare rurală, agrobusiness şi producţie industrială agroalimentară. Specialiştii ISFRADA se deplasează în fiecare ţară pentru a realiza o selecţie a candidaţilor care trebuie să aibă minimum cinci ani de studii universitare de profil agricol şi să fie vorbitori de limbă franceză.

Candidaţii aleşi vor fi propuşi întreprinderii în funcţie de profilul de post solicitat de aceasta. Urmează ciclul de formare care este evaluat permanent de către întreprindere. Acesta se desfăşoară pe o durată de 12 luni şi este alcătuit din trei module: primul se desfăşoară la Universitatea din Iaşi, al doilea la cea din Lille, iar cel de-al treilea, şi cel mai important, este stagiul de practică de şase luni care se poate desfăşura în cadrul companiei angajatoare, fie în ţară, fie în Franţa. Noile cadre formate acumulează pe parcursul anului de studiu noţiunile necesare înţelegerii mecanismelor economice ale întreprinderilor ce funcţionează într-o economie de piaţă, contribuind astfel la dezvoltarea lor.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.21, 1-15 NOIEMBRIE 2011

Vizualizari: 843



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI