Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Irigaţiile, în sudul Moldovei

Sucursala teritorială Moldova de Sud are în administrare unităţile Galaţi Sud, Galaţi Nord, Vrancea, Bacău şi Vaslui. Dacă anul trecut Sucursala Moldova Sud a ANIF a încheiat contracte de livrare a apei pentru o suprafaţă de 40.949 ha, din care s-a irigat doar un sfert, anul acesta au fost încheiate cu utilizatorii de apă contracte pentru o suprafaţă de 51.660 ha. Cele mai multe contracte, reprezentând peste 67% din total, sunt încheiate cu utilizatorii de apă din judeţul Galaţi. Cât este funcţional din sistemul ce deserveşte acest judeţ, cât s-a irigat efectiv şi care sunt proiectele care se desfăşoară în această zonă, aflăm de la domnul Aurel Zamfir, directorul Sucursalei Teritoriale Moldova Sud.

Situaţia la nivelul judeţului Galaţi

Suprafaţa totală amenajată pe sucursala Moldova Sud este de 223.306 ha, din care funcţionale sunt sistemele ce deservesc o suprafaţă de 137.137 ha. Din cele 26 de staţii de bază de la nivelul sucursalei sunt în funcţiune 14, cel mai mic număr fiind înregistrat în Vaslui (1) şi Vrancea (1).

Cea mai mare suprafaţă amenajată pentru irigaţii la nivelul Sucursalei Moldova Sud se regăseşte la nivelul judeţului Galaţi. Aici sunt amenajate pentru irigaţii 139.696 ha cuprinse în cele trei mari sisteme: Câmpia Covurlui – 118.017 mii ha, Tecuci-Nicoreşti – 16.596 ha şi Brateşul de Sus – 5.083 ha. Suprafaţa funcţională este de 112.748, iar în ceea ce priveşte staţiile, din cele 8 de bază 7 sunt în funcţiune, iar din cele 12 de repompare sunt în funcţiune 8.

La nivelul judeţului sunt constituite 48 de OUAI (Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii) care au contractat anul acesta doar de 34.818 ha.

De la o vreme se irigă… de la natură

Dacă analizăm situaţia pe ultimii trei ani, cel mai mult, adică 77. 154 ha, s-a irigat în 2009, acesta fiind şi ultimul an în care s-au mai acordat subvenţii pentru irigaţii. „Dar culmea e, ne spune domnul director, că odată cu sistarea sprijinului, ploile au căzut tot mai des.“ Aşa se face, de exemplu, că din cele 10 mii de ha irigate în 2010 cca 90% au fost cultivate cu legume şi deci nevoia de apă în plus este explicabilă. Cât priveşte anul acesta, deocamdată s-au irigat doar 5.149 ha, dintre care 3.524 au reprezentat totalul pe udarea întâi, aşadar doar 10% din suprafaţa contractată. Directorul sucursalei ne asigură că posibilităţi de irigare sunt, dar depinde şi de nevoia agricultorilor dacă suprafeţele contractate vor fi şi irigate în final.

„Dacă plouă, e posibil să nu se irige deloc“, ne spune directorul Aurel Zamfir. Acum, de când s-a instalat seceta, am repornit pentru o perioadă cea mai mare staţie din toată sucursala, SRP1-Vânători, care deserveşte o suprafaţă de 70 mii ha (cultivate cu plante tehnice, cartof şi legume rădăcinoase), dar comanda a fost pentru 300 mii mc de apă. Însă, cum a plouat un pic, au şi sistat cererea“, ne mai spune directorul sucursalei ANIF, adăugând că aici, după 2009, din cauza înălţimii mari de pompare, deci a costurilor ridicate cu energia, comenzile au fost tot mai mici.

De la domnia sa mai aflăm că printre „clienţii“ ANIF-ului se numără multe unităţi mari, dar relaţia furnizor-beneficiar nu e întotdeauna cea mai bună deoarece, chiar şi profilate pe cultura legumelor, şi care fără apă nu pot exista, „uită“ uneori să-şi plătească datoriile la ANIF, motiv pentru care au de suferit şi ceilalţi membri ai organizaţiilor, care plătesc la timp. „Culmea e că unii dintre ei plătesc cât plătesc, apoi se cramponează la sume mici“, mai spune domnul director.

Un plan de reabilitare creditat de Banca Mondială

În luna iunie a acestui an, ANIF a finalizat un proiect cu privire la reabilitarea subsistemelor din Amenajarea Hidrotehnică Complexă Câmpia Covurluiului, realizat printr-un acord cu Banca Mondială, semnat în 2004. În proiect au fost cuprinse trei staţii de pompare: cea de la Lieşti, care deserveşte 5.184 ha, de la Vameşi – 6.910 ha şi SPA Prut de la Şiviţa, care în total deserveşte 5.579 ha. În total sunt 17.673 ha amenajate pentru irigaţii, din care anul acesta au fost contractate cca 60%.

„Este vorba despre un proiect în valoare de un milion de euro care a fost alocat de Banca Mondială prin Ministerul de Finanţe şi mai departe prin cel al Agriculturii, banii urmând să fie returnaţi cu o dobândă mică, de cca 1%, şi într-o perioadă lungă de timp. Aşadar, este o creditare, dar în condiţii mai avantajoase“, ne spune domnul inginer Zamfir.  Proiectul a constat în înlocuirea pompelor şi a tablourilor electrice la Lieşti şi la Vameşi, iar la Prut în reparaţia şi modernizarea pompelor existente, precum şi în refacerea canalului de aducţiune pe 10 mii de m, refacerea taluzelor.

Reabilitarea efectivă a durat 9 luni.

„Pornirea staţiilor se face prin calculator, totul fiind automatizat acum. Noile pompe achiziţionate din Germania sunt de ultimă generaţie, iar odată cu introducerea lor a crescut randamentul de la 55% la 80% pe pompă, ceea ce a însemnat o reducere a costurilor cu 25%. Dar dacă se va realiza şi impermeabilizarea canalelor acolo unde a mai rămas de făcut această lucrare, adică la Lieşti şi la Vameşi, atunci reducerea va creşte la 40%“, mai adaugă el, precizând că o cifră exactă a reducerii costurilor nu poate fi avansată deoarece ele sunt în probe şi, în plus, din cauză că a plouat, nu prea au fost puse în funcţiune.

Noi investiţii, în stand-by

Tot în planul de reabilitare realizat împreună cu Banca Mondială a fost inclus şi un proiect ce constă în reconstrucţia staţiei de pompare de la Barboşi, din sistemul Şendreni, care a fost complet distrusă de inundaţiile din 2010. Aceasta deserveşte o importantă zonă legumicolă a judeţului Galaţi, întinsă pe o suprafaţă de 3.000 ha. Finanţarea este aprobată, la fel şi proiectul, acum se mai aşteaptă banii.
În aşteptare se află şi un alt proiect întocmit şi depus în 2010 la cererea producătorilor de legume din Matca, Tecuci, Movileni şi Cudalbi.

Este vorba despre un obiectiv de investiţii ce priveşte amenajarea pentru irigaţii a unei suprafeţe de 28.049 ha. Din acest total, 16 mii de hectare sunt amenajate, dar ele trebuie suplimentate, iar împreună cele două infrastructuri trebuie să intre pe o nouă variantă de alimentare, întrucât cea actuală, care are ca sursă Dunărea, implică pierderi mari, la fel şi costuri cu energia electrică.

Soluţia propusă de cei de la ANIF prevede o nouă variantă de alimentare din râul Siret sau din acumularea de la Movileni printr-o staţie de alimentare cu două trepte de pompare. Aplicarea acestei soluţii ar avea ca efect reducerea consumului de energie, a pierderilor de apă şi, în final, un tarif de livrare mai mic, cuprins între 155-312 lei/mie mc. Proiectul a fost avizat şi de un an se aşteaptă stabilirea indicatorilor tehnicoeconomici pentru ca el să poată fi demarat.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.16, 16-31 AUGUST 2011

Vizualizari: 781



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI