Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Interpelări agro-politice

Recent a văzut lumina tiparului o carte deosebit de interesantă, ce abordează o problematică multiplă a agriculturii şi a satului românesc. Autorul, Alexandru Lăpuşan, ţine să sublinieze chiar pe una dintre coperte că „Ţăranii din zone întinse se chinuiesc să crească animale, să are pământul cu tehnologii din Evul Mediu; cei care au început o mică afacere agricolă sunt complet decapitalizaţi; niciun guvern de până acum nu a avut ori nu a putut să propună un program agricol pe termen lung; ţăranul român, despre care spunem că a intrat în Europa, stă la răscruce de vremuri şi nu ştie încotro să o apuce! De răspunsul la această întrebare depinde şi viitorul.“

Cartea este alcătuită dintr-un număr de articole apărute în revista Profitul Agricol, în ultimii trei ani, fiecare dintre ele anali­zând unele aspecte cu care se confruntă agricultura în perioada respectivă. Chiar în primele însemnări apărute în 2007, sub titlul Încotro?, autorul arată ce problematică va aborda în luările de poziţie în următoarele articole la rubrica „Interpelări agro-politice”.

Simple cugetări

Partidele, arată domnia sa, care fac politicile agricole româneşti, nu au programe serioase pentru agricultură; uneori nu au programe deloc. Prea des, aceste partide adoptă politici care contravin chiar propriilor ideologii (mai ales când sunt la guvernare), în funcţie de interesul de moment.

Mediul politic românesc înregistrează un ritm al adaptărilor/reformelor/modernizărilor inferior chiar „agriculturii reale“ şi devine (nu de puţine ori) o frână în evoluţia naturală a lumii agricole. Prin această rubrică de „interpelări agro-politice”, autorul şi-a propus să analizeze evoluţia sectorului agroalimentar, legislaţia în domeniu, strategiile şi politicile partidelor politice, să facă cunoscute exemplele ce pot influenţa în bine mediul economic în ansamblul şi în special pe cel al sectorului agricol. Şi-a propus ca, împreună cu alţi parteneri din zona noastră de preocupări, să împingă în sus performanţele clasei politice. A căutat să fie obiectiv, anali­zând în primul rând texte publice, programe, reacţii, atitudini etc., acordând toată atenţia opiniilor sau recomandărilor primite dinspre cititori.  Fiecare articol se citeşte cu mare interes şi conţinutul este de mare actualitate. Merită citită această carte.   Autorul a avut marea şansă de a-şi publica opera într-o revistă de prestigiu, Profitul Agricol. Nu putem decât să-i felici­tăm şi să le urăm să găzduiască cât mai multe asemenea articole.

Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 8, 16-30 APRILIE 2011

Vizualizari: 745



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI