Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Însemnări triste

Faimoasa livadă din Fălticeni

La 250-420 metri altitudine, în podişul Sucevei regăsim o zonă denumită dealurile Fălticeniului. Aici livezile de meri înconjoară Fălticeniul, un oraş mic, dar care până acum câţiva ani avea un cuvânt important de spus în pomicultura naţională. Clima în general umedă, cu ierni geroase şi veri răcoroase, cu o temperatură medie anuală de 7-8°C, 635 mm media multianuală a precipitaţiilor, la care se adaugă un sol brun argilo-iluvial molic, în diferite stadii de podzolizare creează condiţii optime pentru cultivarea pomilor fructiferi în această zonă.

Amintirea unui trecut glorios

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Pomicola Fălticeni a luat fiinţă în anul 1939 prin preluarea şi amplificarea activităţii pepinierei de stat Rădăşeni - Fălticeni. Mult timp, realizările acestei staţiuni erau apreciate la superlativ. Aici au fost create soiurile de măr Fălticeni şi Rădăşeni, soiul de vişin Bucuvina şi soiul de soc Flora. De asemenea au fost omologaţi portaltoii generativi Pătul (măr), Harbuzesc (păr), Renclod verde (prun), V.G.I. (vişin) şi a celui vegetativ V.V.I. (vişin şi cireş).
La ora actuală există trei ferme: Spătăreşti, Ţarna Mare şi Dumbrava, dar care sunt departe de gloria de altădată.

Lipsa fondurilor la ferma Dumbrava

După o documentare la ferma Dumbrava, chiar în mijlocul perioadei de culegere a mărului, realizăm că ea se află în mare criză. Fondurile insuficiente au dus la regresul fermei, punându-se în discuţie desfiinţarea ei.  Dacă anul trecut producţia a fost de 1.800 de tone, în acest an ea a scăzut la 1.500 de tone. Cu toate că tratamentele sunt foarte importante, în acest an, din cauza lipsei fondurilor, s-au realizat doar 6 stropiri din 12, câte ar fi fost necesare. Am putea spune că e bine şi aşa decât deloc, dar calitatea merelor ne contrazice. Ele sunt mici, şi afectate şi bântuite de boli. Din această cauză preţul nu depăşeşte 1,5 lei/kg şi asta dacă fac parte din cele de calitatea I. Mai mult de jumătate din producţie este vândută însă cu preţul de 30 de bani/kg, acestea fiind mere pentru industrie.

Zilierii fac legea

Lipsa fondurilor a condus şi spre reducerea numărului de angajaţi. În locul lor la cules sunt preferaţi zilierii, care sunt plătiţi cu 12 lei/container umplut cu mere, dar mai există şi posibilitatea de a fi plătiţi în natură, cu mere sau cartofi.  În ajutorul fermei vin elevii de la Colegiul Agricol - Fălticeni care fac practica de specialitate în livezile celor 3 ferme. Ajungem în acest caz să ne întrebăm: care sunt cauzele acestei indiferenţe din partea statului? Din ce cauză Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu investeşte în zone precum cea a Fălticeniului? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pomicultorilor de aici, până la desluşirea enigmelor legate de merele de import care stau fruntaşe pe rafturile magazinelor şi tarabelor, surclasând soiurile naţionale.

Larissa SOFRON
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 903



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI