Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Îngrijirea animalelor pe vreme caniculară

În lunile de vară temperaturile pot atinge valori extrem de ridicate, lucru care poate crea o stare de disconfort sau chiar probleme grave atât oamenilor, cât şi animalelor. Dacă pentru noi canicula este greu de suportat, pentru necuvântătoare este şi mai dificil. În consecinţă, proprietarilor de animale le revine sarcina de a respecta anumite măsuri pentru a asigura protecţia şi bunăstarea acestora şi de a evita apariţia stresului termic asociat perioadei de vară.

Pentru a veni în sprijinul crescătorilor de animale, specialiştii Autorităţii Sanitar-Veterinare fac unele recomandări care ar fi bine să fie respectate.

În atenţia fermierilor

Este necesar ca aceştia să aibă în vedere următoarele aspecte:

- asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive, precum şi asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ;
- existenţa stocurilor de apă şi furaje;
- în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracţiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 - 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depăşeşte 25ºC;
- la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale este obligatoriu să fie anunţat medicul veterinar.
Transportul animalelor

Este nevoie să se verifice traseul şi alte aspecte legate de călătorie înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora, plecarea să se facă cât mai repede pentru a micşora durata călătoriei. Înainte de a pleca la drum se verifică dacă condiţiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate şi asigurate pe întreaga durată a transportului.

Pentru călătoriile de peste opt ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu cel puţin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, vârstă şi stare fiziologică.

Cantitatea de apă recomandată
în funcţie de specie (vezi tabel în revista tiparită)

În cazul comercializării animalelor în târguri, padocurile trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire umbrite.

Apa, mai importantă decât orice

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa de apă, care duce la deshidratarea animalului şi chiar la moarte.

În cazul în care există numai o sursă limitată de apă potabilă trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.
Deosebit de important este să se acorde prioritate animalelor tinere, celor hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalelor care alăptează.

Laura DOBRE ZMARANDA
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 675



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI