Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

Informaţii utile despre Recensământul General Agricol

Legislaţia europeană referitoare la statistica structurilor agricole şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani. Având în vedere calitatea de stat membru a Uniunii Europene şi acquis-ul comunitar în domeniul statisticii agricole, România şi-a asumat obligaţia de a efectua recensământul general agricol (RGA) cu an de referinţă 2010. Cadrul legislativ european este Regulamentul (CE) nr. 1166/2008 privind anchetele structurale în agricultură şi ancheta referitoare la metodele de producţie agricolă, fiind susţinut de un cadru legislativ naţional – Legea nr. 153/2008 privind efectuarea recensământului general agricol din România, aplicată prin HG nr. 1370/2009 având în vedere organizarea şi efectuarea RGA. Fondurile necesare pentru organizarea şi prelucrarea datelor statistice sunt asigurate în proporţie de cca 75% din bugetul UE.

Obiectivul

RGA 2010 se desfăşoară între 2 decembrie 2010 şi 31 ianuarie 2011. Scopul principal este culegerea datelor privind  structura exploataţiilor agricole şi principalele caracteristici ale acestora (formă de conducere, mod de deţinere şi utilizare a terenului, efective de animale şi sisteme de creştere, forţă de muncă, elemente de dezvoltare rurală etc.). Concomitent se va realiza ancheta privind metodele de producţie agricolă.

Scenariu obligatoriu

Deţinători de exploataţii agricole individuale (gospodăriile de subzistenţă, de semisubzistenţă, persoanele fizice autorizate), reprezentanţi ai societăţilor comerciale sau asociaţiilor agricole, precum şi alţi utilizatori de suprafeţe agricole sau deţinători de animale vor fi intervievaţi de către recenzori la domiciliul lor sau la sediul social al firmelor, recensământul fiind efectuat prin metoda interviului faţă în faţă. Singura obligaţie a intervievaţilor este aceea de a oferi recenzorilor date corecte şi complete. Toate datele din formularul de recensământ sunt confidenţiale, iar informaţiile vor fi folosite numai în scopuri statistice. 

Personalul de recensământ este selectat din rândul specialiştilor agricoli, al specialiştilor în economie, informatică, precum şi din alte domenii, buni cunoscători ai condiţiilor locale, ai datinilor şi tradiţiilor, ai specificităţii dialectele şi este format din recenzori (cca. 35.000 la nivelul întregii ţări) care vor realiza în medie 180-200 de chestionare, pentru a acoperi cele peste 4,5-5,0 milioane de entităţi recenzabile. NPrincipiul înregistrării este cel al utilizării suprafeţei agricole, ca urmare recenzarea se face la utilizator, şi nu la proprietar, cu excepţia cazului în care acesta îşi utilizează singur terenul. Dacă proprietarul şi-a dat spre utilizare suprafaţa agricolă pe care o posedă, atunci recenzarea se va face la exploataţiile agricole care o utilizează. Totodată, vor fi recenzate şi unităţile/persoanele fizice care deţin numai suprafaţa agricolă neutilizată.

Rezultatele recensământului vor permite evaluarea potenţialului agricol al României şi vor contribui esenţial la modelarea politicilor agricole naţionale în concordanţă cu politicile agricole comune post 2015, în perspectiva atingerii ţintelor strategiei Europa 2020. Fotografia agriculturii şi teritoriului rural, care se doreşte a fi Registrul General Agricol 2010, va permite evaluarea progreselor înregistrate de către acestea de la anteriorul recensământ agricol (2000) şi va fundamenta politica agricolă a României pentru următorul deceniu, în special în zona dezvoltării durabile a spaţiului rural românesc.

Dr. ing. Aurel F. BADIU
Coordonator RGA – MADR
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

Vizualizari: 1092



֩ Comentarii

 
֠ 1.     agricultor -- (17-November-2010 )
Daca din start prognozati progrese este clar care va fi fundamentarea politicii agricole. Este evident ca au crescut suprafetele necultivate, ca agricultorii sunt tot mai decapitalizati si ca rezista numai acolitii politici care traiesc si huzuresc din subventiile acordate pe criterii politice si nu de performanta.

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI