Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

În România iepurele, o afacere de familie

Adevărul este că românul consuma carnea de iepure atunci când îl vâna. Asta până când specialiştii noştri zootehnici au realizat că am putea face afaceri bune cu iepurii dacă i-am creşte în ferme specializate. Fapt este că, în timpul regimului comunist, existau crescătorii de stat specializate în creşterea iepurilor, populate cu exemplare profilate pentru a fi crescute în sistem intensiv. În pofida gustului deosebit al cărnii de iepure, piaţa le-a fost potrivnică, producţia obţinută luând calea străinătăţii.

Astăzi nu mai putem vorbi despre creşterea iepurilor în sistem intensiv, chiar dacă în ţara noastră mai există mici crescătorii. Puterea lor economică este însă redusă şi nu poate reprezenta un imbold pentru dezvoltarea acestui sector. În condiţiile date, creşterea iepurilor pentru carne poate fi privită mai degrabă ca o pasiune decât ca o activitate de pe urma căreia avantajele materiale să fie notabile. Domnul Valerică Dascălu este crescător de iepuri, însă motivul real care a stat la baza hotărârii de a înfiinţa o crescătorie a fost dictat de pasiunea şi dragostea lui pentru aceste animale. 

O muncă făcută cu pasiune

Primii paşi concreţi pentru înfiinţarea crescătoriei de la Ploieşti i-a făcut în anul 1975, atunci când a început construirea unei miniferme pentru creşterea iepurilor. Investiţiile folosite pentru conceperea crescătoriei nu au fost foarte mari şi au vizat în fapt construirea crescătoriei, achiziţionarea bateriilor şi a sistemelor de hrănire şi adăpare.  În ciuda vremurilor aspre care au trecut, crescătoria domnului Dascălu încă există, chiar dacă extinderea ei nu a fost o cerinţă imperioasă.

Piaţa, ca şi cum nu ar fi

În opinia sa, rentabilitatea unei crescătorii de iepuri este condiţionată de câţiva factori foarte importanţi, unul dintre aceştia fiind şi piaţa pe care pot fi comercializate produsele obţinute într-o astfel de fermă. În ţara noastră piaţa de desfacere a cărnii de iepure este foarte puţin conturată, comercializarea ei realizându-se după vrerea şi putinţa fiecăruia. În prezent, cea mai mare parte a cărnii de iepure din supermarketuri este adusă din ţările care au dezvoltat un sistem intensiv în acest domeniu, iar preţul de comercializare a unui kilogram este de 30 lei.

Cât despre blana de iepure, care odinioară împodobea trupurile femeilor de viţă nobilă, astăzi nu mai are parte de aceeaşi preţuire. Foarte multe, dacă nu chiar toate tăbăcăriile au fost desfinţate, astfel că blana de iepure nu mai poate fi prelucrată. Din aceste considerente a ales să raporteze nivelul de dezvoltare ai crescătoriei la realităţile economice şi logistice actuale.

Preţuri pe măsura valorii genetice

În prezent, în grija domniei sale se află aproximativ 90 de iepuri din rasele grele precum Uriaşul Belgian şi Uriaşul Alb, exemplare care la maturitate pot atinge şi greutatea de 12 kilograme. Animalele din crescătoria de la Ploieşti sunt vândute în viu atât clienţilor care le achiziţionează în vederea reproducţiei, dar şi celor care vor să se bucure de proprietăţile aparte ale cărnii de iepure. Cea mai bună perioadă a anului din punctul de vedere a vânzărilor este în lunile de primăvară, când din crescătorie pot fi comercializaţi şi 100 de iepuri.

Preţurile la care sunt comercializaţi iepurii domnului Dascălu variază în funcţie de vârstă, rasă şi pedigree. Datorită valorii genetice superioare şi a particularităţilor aparte pe care le prezintă exemplarele de aici preţurile de comercializare pot fi estimate între 150 şi 200 de euro.

Laura DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.1, 1-15 IANUARIE 2010

Vizualizari: 5302



֩ Comentarii

 
֠ 1.     TURLEA OCTAVIAN -- (6-January-2010 )
Buna ziua, As doridaca se poate mai multe informatii, chiar un plan maidetaliat al colaboratorului dvs. despre cresterea iepurilor si preturi(de productie,achizitie etc.). Va multumesc mult. Al dvs. T.O.

֠ 2.     Cergan Adrian -- (2-April-2010 )
As dori mai multe informatii despre piata de desfacere ,preturi de vinzare per buc. ,pui sau adult,profitul il calculez eu in functie de investitie,vreau sa mai stiu rasele de iepuri standard de reproducere industriala, cu costurile de achizitie aferente,va multumesc;C.A.

֠ 3.     ionel bunea -- (26-May-2010 )
Am achizitionat iepuri de la dl Dascalu, are exemplare de exceptie.Ii doresc multa sanatate. Ionel bunea Vaslui

֠ 4.     tomina -- (22-July-2010 )
as dori sa ma ocup de cresterea iepurilor de angora si am cateva lucruri de clarificat cum ar fi de exemplu daca mai exista in tara noastra unitati care prelucreaza lana de angora adica mohairul si unde ar fi?, se mananca iepurele de angora?, cate animale pot creste fara sa ma declar in ferma? si multe altele, astept o adresa de email sau lasati measj aici

֠ 5.     samuel -- (6-August-2010 )
cate animale pot creste fara sa ma declar in ferma?

֠ 6.     Costi -- (21-September-2010 )
samuel-teoretic atata timp cat vei creste si apoi vei comercializa este obligatoriu sa-ti faci o firma care sa fie autorizata pentru a desfasura astfel de activitate. Orice venit suplimentar trebuie declarat la financiar astfel poti fi acuzat de evaziune.Poti creste cate animale vrei pentru tine dar sa nu le comercializezi, si atunci nu trebuie sa declari ferma.

֠ 7.     Cocai Alexandru Stefan -- (15-September-2012 )
Sunt interesat in deschiderea unei microferme de crestere a iepurilor de rasa industriala pentru comercializare... faptul este ca nu am nici cea mai vaga idee depsre cum as putea sa incep si daca am vreo garantie ca pot vinde atati iepuri cati si am putea produce...

Răspunsurile la întrebarile dumneavoastră le puteţi găsi în revista tiparită. Abonaţi-vă acum la Lumea Satului şi veţi avea gratuit suplimentul Agro-Business. Detalii aici

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI