Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

In memoriam Acad. Marcu BOTZAN

A încetat din viaţă academicianul Marcu Botzan. O mare personalitate, cu un palmares rar întâlnit, cu o activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică de admirat. Puţini oameni au la activ un asemenea bilanţ. Este primul agronom care a realizat cercetări vaste de „Amelioraţii Agricole”, cu referire specială la irigaţii. În anul 1993, la şedinţa Academiei Române deschisă de eminentul om de ştiinţă Nicolae Cajal, a fost primit membru al Academiei Române, fiind recunoscut drept „creator al şcolii româneşti de cercetare în îmbunătăţiri funciare“.

S-a născut la 30 martie 1913 în Craiova. A absolvit Facultatea de Agronomie din Bucureşti, în anul 1936, primind post de asistent în „Laboratorul de Irigaţii şi Desecări“ din ICAR. Aici a promovat toate gradele de cercetător, având şi funcţia de şef de lucrări, iar în anul 1948 a devenit şeful „Laboratorului de Irigaţii şi Desecări“. La înfiinţarea „Institutului de Cercetări pentru Îmbunătăţiri Funciare şi Pedologie“, în anul 1962, dr. M. Botzan a fost numit director.

Acad. M. Botzan fost membru al Societăţii Internaţionale de Ştiinţa Solului şi al Societăţii Internaţionale de Biometrie; membru în Comitetul Naţional Român pentru Irigaţii şi Drenaje şi în Societatea Română de Ştiinţa Solului; membru de la înfiinţare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Comisia de Hidrologie a Academiei, Societatea de Istorie Agrară Terra Nostra, Societatea Culturală Getica.

Un număr îndelungat de ani, în cadrul Consiliului Tehnico-Ştiinţific al Ministerului Agriculturii, în cadrul consiliilor Comitetului de Stat al Apelor, Departamentului Îmbunătă­ţirilor Funciare, Institutului de Proiectări pentru Îmbunătăţiri Funciare, a luat parte la avizarea studiilor şi proiectelor de îmbunătăţiri funciare. Din 1972, a fost conducător ştiinţific de doctorate în îmbunătăţiri funciare.

Din activitatea sa de cercetare au rezultat peste 130 de lucrări originale, care se referă la: regimul de irigare, consumul de apă al plantelor, comportarea construcţiilor hidrotehnice, tehnica drenajului şi a îndiguirilor, comportarea terenurilor îndiguite, mecanizarea lucrărilor de irigaţii, cultura plantelor irigate şi multe altele. Rămâne pildă de urmat pentru toţi care i-au cunoscut modestia, acurateţea, discernământul şi rigurozitatea ştiinţifică în munca de profesor, cercetător şi de promotor al programului tehnic în agricultură, model de om, de înţelept sfătuitor, de prieten.

Dr. ing. Teodor Marian
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.7, 1-15 APRILIE 2011

Vizualizari: 881



֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu




© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI