Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva

Imprimati articolul

În decorul fascinant al begoniei

Begonia este una dintre cele mai apreciate plante la ghiveci. Există numeroase varietăţi care decorează prin port, prin frunze sau prin flori.

Begoniile care deco­rează prin flori au în sol un tubercul de mărime, formă şi culoare diferită în funcţie de varietate. Tulpinile suculente sunt ramificate şi colorate în verde gălbui sau roşiatice, ajungând până la înălţimi de 35-50 cm. Frunzele sunt neregulate, unele sunt păroase, altele glabre, iar culoarea lor este verde pe ambele feţe. La unele varietăţi culoarea frunzelor este roşie, roză sau galbenă pe partea inferioară.

Florile prezintă o multitudine de culori – albe, roz, portocalii, galbene, roşii – unele plante înflorind vara, altele primăvara sau iarna.

Înmulţirea

Înmulţirea begoniilor care decorează prin flori se face cu tuberculi care se plantează în ghivece în februarie. Amestecul din ghivece trebuie să fie uşor, afânat şi să se dreneze foarte bine, cel mai bun amestec fiind turba în amestec cu mraniţă.

După plantare se va uda foarte puţin pământul din ghiveci până la apariţia lăstarilor, excesul de umiditate ducând la putrezirea tuberculului.

Cerinţe

Plantele de begonie sunt deosebit de pretenţioase la regimul de iluminare. Dacă sunt expuse direct la soare, frunzele prezintă arsuri, iar florile rezistă foarte puţin pe plantă. În locuri umbrite formează boboci florali puţini care nu reuşesc să înflorească. Ghivecele cu begonii trebuie aşezate într-un loc unde lumina pătrunde toată ziua, dar filtrat, fără ca razele soarelui să cadă direct pe plantă.

Begoniile sunt plante care nu necesită udări abundente, suportă chiar 1-2 zile de uscăciune. Înainte de a uda, pământul se încearcă uşor cu mâna; dacă este suficient de umed, se amână udarea pentru ziua următoare. Excesul de umiditate duce la putrezirea tuberculului şi la pierderea plantelor. O atenţie deosebită se va acorda şi temperaturii apei de udare. Dacă apa este prea rece, se va ţine în camere 1-2 zile, până va ajunge la o temperatură corespunzătoare.

Pentru a avea o înflorire abundentă şi pentru ca florile să ajungă la dimensiunile caracteristice varietăţii, este bine ca plantele să fie îngrăşate de două ori pe lună în intervalul martie - septembrie cu îngrăşăminte complexe (NPK). Îngrăşămin­tele se pot dilua în apa pentru irigare şi se udă atunci când este nevoie.

Plantele de begonie nu suportă curenţii reci de aer, iar temperatura din camere trebuie menţinută la 15-16°C pentru ca plantele să vegeteze şi să înflorească. Iarna nu plasaţi plantele foarte aproape de calorifer, deoarece căldura excesivă provoacă arsuri pe frunze şi pierderea bobocilor florali.
Dacă sunt crescute în condiţii necorespun­zătoare, plantele de begonie pot fi atacate de făinare şi de pureci negri. În cazul în care udarea nu se face corespunzător, la suprafaţa ghiveciului pot să apară mucegaiuri.

Conf. dr. Viorica LAGUNOVSCHI-LUCHIAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.20, 16-31 OCTOMBRIE 2009

Vizualizari: 791֩ Comentarii

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI