Home   Despre noi   Abonamente   Video   Articole   Oferte   Anunturi   Newsletter   Agro Business   Contact   Arhiva
     

Imprimati articolul

În aşteptarea mânzului care se va naşte

Durata gestaţiei la iapă este de aproximativ 11 luni şi un sfert, în funcţie de rasă, vârstă, sexul fetusului, sezonul de montă, condiţiile de creştere şi variaţiile climatice.

Măsuri pregătitoare

Pentru buna desfăşurare a fătării se impune amenajarea bazei, pregătirea iepei şi a personalului care asistă la fătare. Boxa pentru fătare, cu o suprafaţă de 9-12 m², amenajată la un capăt al grajdului, se va dezinfecta cu lapte de var. Peste suprafaţa dezinfectată se va aşterne un strat gros de paie curate, iar la intrare în adăpost se va amenaja un covor din rumeguş sau talaş, îmbibat într-o soluţie antiseptică. Cu 8-10 zile înainte de fătare, iapa se despotcoveşte şi se leagă în boxa de fătare.

Odată cu semnele premergătoare fătării, iapa se dezleagă şi se lasă liberă în boxă. Asistenţa la fătare presupune pregătirea unui dezinfectant (alcool sanitar, tinctură de iod), un foarfece, tifon, prosoape curate şi apă caldă într-un vas curat. Este foarte importantă şi igiena celui care va asista fătarea.

Stadiul de expulzare a mânzului este foarte scurt, în medie de 20-30 de minute, iar expulzarea propriu-zisă are loc în 5-10 minute. De multe ori, mânzul este expulzat în sacul amniotic, fiind vorba de aşa-numita „fătare în sac“ sau cu bucăţi de anexe fetale pe nări ce duc la asfixierea mânzului. Acest lucru necesită întotdeauna atenţie. Este foarte importantă asigurarea respiraţiei mânzului, lucru ce presupune curăţirea de mucozităţi a orificiilor nazale şi a botului cu un şervet curat.

În caz de moarte aparentă se va proceda la excitarea centrului respirator, prin iritarea uşoară a mucoasei nazale cu ajutorul unui pai. Intervenţia va fi însoţită întotdeauna de mişcări de respiraţie artificială. Cordonul ombilical se rupe de obicei spontan, dar dacă acest lucru nu se întâmplă va fi secţionat la 10 cm de la abdomen şi se va dezinfecta şi ligatura.

După aceasta, mânzul va fi adus în faţa mamei, care îl va linge şi îl va usca. Prin lingere se excită sistemul nervos şi sunt stimulate funcţiile organismului, mai ales circulaţia sanguină şi respiraţia. Dacă iapa refuză să-l lingă, nou-născutul va fi şters cu şervete curate pe toată suprafaţa, completând ştergerea cu uşoare fricţionări uscate.

Dacă nou-născutul a inspirat lichide fetale, va fi suspendat de membrele posterioare în poziţie verticală pentru ca acestea să fie eliminate.

Primul supt

După ce, în prealabil, ugerul mamei a fost spălat, iar primele jeturi de colostru au fost eliminate, mânzul este ajutat să realizeze primul supt. Colostrul este foarte important în primele 24 de ore de la fătare pentru că favorizează formarea anticorpilor necesari apărării tânărului organism până la instalarea propriului sistem de apărare. În cazul în care mânzul nu suge, iapa va fi mulsă, iar colostrul se va administra cu biberonul, la temperatura corpului.

Îngrijirea după fătare

Dacă în grajd este temperatura scăzută, iapa va fi buşumată şi acoperită cu o pătură. Aşternutul umed se înlocuieşte cu altul curat. Retenţiile placentare sunt foarte rare, dar dacă după 2-3 ore de la fătare nu a fost eliminată placenta se vor lua imediat măsuri în acest sens, deoarece consecinţele sunt mai grave decât în cazul altor specii.

Iapa va fi hrănită dintr-un terci format din apă caldă, tărâţe de grâu şi puţină sare, după care următorul tain va fi ceva mai gros. În continuare va fi hrănită cu fân de bună calitate şi uruială. Treptat se introduc în raţie grăunţele, rădăcinoasele şi grosierele. După o săptămână se începe pansajul şi se reia mişcarea cu plimbări zilnice de câte 30 de minute.

Ing. Bogdan MACOVSCHI
LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2011

Vizualizari: 16015֩ Comentarii

 

--> Click aici pentru a adauga un comentariu
© 2005-2011 REVISTA LUMEA SATULUI