Pădurile Prahovei, distruse de hoţi

* În 9 luni au dispărut peste 1.000 metri cubi de arbori valoroşi, în valoare de un miliard de lei vechi.

Pe harta ţării, Prahova figurează cu o mare suprafaţă de pădure: 143.000 ha, din care fondul forestier de stat este mai puţin de 97.000 ha! Chiar dacă acesta sporeşte anual cu circa 300 ha, prin plantări de specii valoroase şi regenerări naturale, pe ansamblul judeţului zestrea forestieră scade continuu. Pe de o parte prin distrugerile provocate de natură, iar pe de altă parte, prin tăierile abuzive, în special din perimetrele aparţinând persoanelor fizice, lăsate fără paza şi protecţia necesare. Două obşti săteşti pretind un sfert din suprafaţa forestieră a judeţului.

Pretenţii absurde

De mai mulţi ani, reprezentanţi ai fostelor obşti săteşti din Drajna şi Talea solicită prin justiţie retrocedarea a câte 14.000 ha de pădure, situată pe Valea Teleajenului şi, respectiv, Valea Prahovei. Directorul Direcţiei Silvice Prahova, ing. Cosmin Birjaru, crede că obştile nu vor putea avea câştig de cauză fiindcă actele cu care vin în tribunal sunt contestate de cei în drept, iar ele nu ar avea reprezentarea corespunzătoare potrivit legii. Până una-alta, cele două obşti sunt la mâna justiţiei, care va stabili cine are dreptate. Numai că silvicultorii, în aşteptarea deznodământului, nu-şi pot permite să facă lucrările necesare, de întreţinere şi de exploatare a materialului lemnos din cele două importante zone turistice ale judeţului.

Un ordin ministerial ciudat

Aşa cum menţionam, pădurile particulare şi cele aparţinând administraţiilor locale din judeţ, care reprezintă mai mult de 30 la sută din suprafaţa fondului forestier al statului, nu pot fi exploatate corespunzător întrucât deţinătorii lor nu au realizat lucrările necesare de amenajament silvic. Pe acest fundal, un recent ordin al ministrului mediului - nr. 904-2010 - nu permite marcarea arborilor pentru tăierile anuale decât numai acelora care au realizat amenajamentul silvic potrivit Codului Silvic.“ Or, la noi, în judeţ, declară directorul Direcţiei Silvice Prahova, niciun proprietar de pădure nu a realizat amenajamentul silvic. Deci, ca urmare a ordinului ministrului mediului, ne este interzisă operaţiunea de marcare a arborilor, în vederea exploatării materialului lemnos. Fie ca material de construcţie, fie pentru combustibil, pe timpul iernii. Este o situaţie fără ieşire. Noi am cerut Regiei Naţionale a Pădurilor să intervină pentru a se suspenda temporar acest ordin.“

Se fură ca-n codru

În ciuda unor măsuri energice luate de silvicultori împreună cu Poliţia, furturile de lemn continuă să fie foarte mari. Odată cu apropierea iernii sunt zone, precum Filipeştii de Pădure, Ceraşu-Slon, Verbila, Jugureni - Călugăreni şi chiar în preajma Ploieştiului, la Stejaru, unde se fură ca-n codru, mai spune interlocutorul nostru. „Cum nu întotdeauna Poliţia ne poate susţine, rămânem singuri în faţa acestui fenomen. Ceea ce este deranjant este că avem zeci şi zeci de cetăţeni certaţi cu legea care sunt prinşi de câte 10-20 de ori cu lemn furat. Ei ajung în tribunal şi aici sunt iertaţi fiindcă... nu ar reprezenta pericol social!“

Cristea BOCIOACĂ
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010

copyright lumeasatului.ro