„Pe cărările vieţii mele...“
Recent am primit o invitaţie mai deosebită, care m-a impresionat. Pe una dintre coperte scria: „75 de ani...“, care se încheia cu un text scurt: „Pe cărările vieţii mele“. Pe o pagină din interior invitaţia suna aşa: „Îmi este deosebit de plăcut, ca în numele meu şi al colegilor Facultăţilor de Agricultură, Zootehnie şi Economie Agrară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti, promoţia 1960, să vă invit la adunarea festivă, organizată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la absolvire, dar şi la [...] dejunul colegial pe care-l ofer cu prilejul împlinirii a 75 de ani“. Invitaţia este semnată de Alexandru Ignat.
Lume multă şi bună
Şi de ce scria pe acea copertă cu „drumul” de frunze „Pe cărările vieţii mele?“. Fiindcă aşa e titlul cărţii, de peste 500 de pagini, scrisă de domnia sa, cu ceva timp în urmă. La adunarea festivă s-au spus multe, în primul rând despre viaţa celor 50 de ani de la absolvire, cu bucurii şi necazuri, dar a spus multe şi sărbătoritul de 75 de ani. La dejunul oferit – lume multă şi mare veselie. Sărbătoritul, prof. univ. dr. Alexandru Ignat, de la o masă la alta, ţinea isonul veseliei, cu glume, cu snoave petrecute în anii trecuţi şi nu numai. Dar să-l cunoaştem mai îndeaproape pe distinsul profesor.
Fişa profesională
S-a născut la 19 septembrie 1935, în satul Broşteni din judeţul Ialomiţa. A urmat cursurile Facultăţii de Agricultură şi Zootehnie, secţia Agricultură, din cadrul Institutului Agronomic din Bucureşti în anul 1961, cu media 10 la examenul de stat. După absolvire a fost repartizat în învăţământul superior agricol la Catedra de Fitotehnie, disciplina „Producerea şi conservarea furajelor“. În 1973 a susţinut teza de doctorat. A parcurs toate treptele ierarhiei universitare, ajungând profesor universitar. În cei 33 de ani de activitate în învăţământ a funcţionat aproape în totalitate la disciplina de Producerea furajelor.
A publicat peste 25 de cursuri şi îndrumătoare de lucrări practice, dintre care 8 sunt publicate după 1990. Paralel cu activitatea didactică, Alexandru Ignat şi-a adus contribuţii deosebite şi în cercetarea ştiinţifică. În baza cercetărilor efectuate, a contribuit la elaborarea unor studii despre pajiştilor temporare şi îmbunătăţirile calităţii furajelor.
Despre profesorul Ignat se pot spune foarte multe lucruri ca om de ştiinţă. El este un bun profesionist, un om de o modestie aleasă şi, pe deasupra, simpatic şi prietenos, apropiat de oameni, făcându-ţi plăcere să te afli în preajma lui.
Teodor MARIAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010
copyright lumeasatului.ro