An bun şi pentru porumb

Anul agricol bun, considerat excelent ca producţie, va fi completat cu o recoltă pe măsură şi la porumb, a doua cultură ca suprafaţă ocupată din România, după grâu. Ca estimări privind cultura porum­bului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale vine cu următoarele date: suprafaţă cultivată – 2.604.613 ha; medie la hectar – 4.125 kg/ha; producţie totală – 10.873.017 tone.

Ca raportări parţiale din teren, media naţională este de aproximativ 4.300 kg boabe/ha, cu fluctuaţii zonale de la 2.700 kg boabe/ha la 5.500 kg/ha, cu vârfuri de 8.000 kg/ha în fermele devenite deja reper în agricultura României. În 2010, producţia medie realizată a fost de 4.297 kg/ha.

Materialul de faţă este realizat cu directorii executivi ori cu alţi reprezentanţi ai direcţiilor agricole judeţene, instituţii administrative care realizează baza de date cu caracter statistic, centralizate ulterior la MADR, dar care au şi o viziune de ansamblu asupra agriculturii dintr-un judeţ.

VRANCEA (ing. Mariana Botea, purtător de cuvânt).

„Producţia la unitatea de suprafaţă este mai bună în 2011 decât în ultimii ani, la o medie de 3.000 kg/ha. Recolte de vârf, de peste 5.000 kg/ha sau chiar mai mult, sunt o obişnuinţă la cea mai reprezentativă unitate agricolă din judeţ din categoria fermelor profilate în cultura mare, respectiv Comcereal. În Vrancea s-au cultivat cu porumb 27.000 ha (18%), dintr-o suprafaţă arabilă de 150.000 ha.“

IAŞI (dr. ing. Cătălin Roşca, director executiv DAJ).

„În anul 2011 au fost semănate cu porumb 105.906 ha, dintr-un total arabil de 255.700 ha (41%), planta fiind prima în judeţ ca structură a culturilor. Producţia medie estimată este de 3.800 kg/ha, mai mare cu 300 kg decât anul trecut, când recolta s-a situat la 3.500 kg/ha. În judeţ, 70-80% din suprafaţa semănată cu porumb s-a lucrat în forme asociative şi doar o neînsemnată parte dintre fermieri mai practică ceea ce înseamnă agricultură tradiţională sau empirică.“

MUREŞ (ing. Liviu Timar, director executiv DAJ).

„Din suprafaţa arabilă de 220.000 ha, 63.669 ha (29%) au fost cultivate cu porumb. Producţia medie se situează la 4.500 kg/ha, cu recolte net superioare, de 7-8.000 kg/ha, în fermele care utilizează înalta tehnologie. Ca formă de utilizare a terenului, raportul dintre mica gospodărie şi organizarea în asociaţii este 50-50%, dat fiind faptul că, în Mureş, mare parte din producţia de porumb rămâne în circuitul familial, în zonă fiind foarte bine prezentă zootehnia (ferme de vaci cu lapte şi ovine).“

SATU MARE (dr. ing. Ioan Cioltean, director executiv DAJ).

„Iniţial, au fost semănate cu porumb 71.000 ha, ulterior suprafaţa crescând la 75.000 ha (33%), dintr-un total arabil de 227.000 ha. În funcţie de fertilitatea solului, hibrizii utilizaţi, tehnologie, mâna omului şi regimul de precipitaţii, producţia variază de la media de 4.000 kg/ha, la 7-8.000 kg/ha în cazul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Livada sau la 9-10 t/ha, la Urziceni. Media rămâne însă undeva la 4-5.000 kg/ha, considerată ca fiind foarte bună. În forme asociative s-au lucrat în jur de 35% din terenul cultivat cu porumb, restul însemnând ferme de 3-5 ha sau 10 ha, ceea ce a permis atingerea parametrilor tehnologici.“

ARAD (ing. Monica Nadiu, director executiv DAJ).

„Lipsa apei din sol a determinat producţii mai scăzute în judeţul Arad, obişnuit totuşi cu performanţe nota­bile, mai ales de când străinii – dar nu numai – au adus în judeţ utilaje şi tehnică de cultură de ultimă generaţie. Ca reper în Arad rămâne dr. ing. Dimitrie Muscă, la ferma căruia, chiar şi în condiţiile de regim hidric dificil, se vorbeşte, la porumb, despre 7-8.000 kg/ha. În Arad porumbul a fost cultivat pe 117.000 ha (37%), dintr-un total arabil de 318.000 ha. Producţia medie estimată este de 3.900 kg/ha, în condiţiile în care peste 80% din cultură au fost lucrate pe suprafeţe compacte.“

TIMIŞ (ing. Tiberiu Lelescu, director executiv DAJ).

„Judeţul Timiş contează, la finalizarea campaniei de recoltare, pe o producţie medie de 4.000-4.500 kg/ha. Cultura de porumb a ocupat 177.000 ha (31-34,7%), dintr-un total arabil estimat, după rezultatele preliminarii ale recensământului agricol, la 509.000 ha şi la 565.000 ha, după evidenţele din acest an ale DAJ. Autorităţile administraţiei agricole din Timiş cred totuşi că încă se manifestă în rândul fermierilor tendinţa de a nu declara producţia corectă, recolta fiind, în realitate, un pic mai bună de-atât.“

MEHEDINŢI (ing. Monica Lungu, purtător de cuvânt DAJ).

„În judeţul Mehedinţi media recoltei de pe cele 55.038 ha cultivate cu porumb este de 2.700 kg/ha. Lăsăm la o parte faptul că, parţial în Dolj şi Mehedinţi, seceta s-a instalat cu mult mai mult timp în urmă decât cea pe care o reclamă fermierii acum. Cauza unor producţii modeste este în altă parte, faptul că se lucrează pe suprafeţe mici, în ceea ce noi spunem «agricultură în fâşii», modalitate care nu permite deloc aplicarea tehnologiei de cultură care să conducă şi la performanţă, adică la producţii mari.“ Nicăieri în ţară, cu mici excepţii, nu am văzut o agricultură fărâmiţată ca în judeţele amintite mai sus, la care se pot adăuga zone extinse din Olt şi Gorj. Observaţia este susţinută şi de ing. Monica Lungu.

OLT (ing. Florica Olga, consilier superior DAJ).

„Media producţiei este de 3.800 kg/ha, dar ar putea creşte la 4.000 kg/ha, după centralizarea finală a datelor. În Olt, din suprafaţa de 393.078 ha arabil, porumbul ocupă 125.514 ha (31,93%). La fermele mari, producţia a fost şi de 5-5.500 kg/ha, însă cele mai multe suprafeţe se află în micile exploataţii agricole. Explicaţia: agricultorii nu mai au alt loc de muncă şi nici venituri, aşa că preferă să-şi lucreze pământul de unii singuri, uneori în detrimentul cantităţii, dat fiind faptul că nu dispun de mijloace materiale pentru a asigura necesarul de inputuri (îngrăşăminte chimice, tratamente pentru distrugerea buruienilor etc.).“

PRAHOVA (ing. Marian Marcu, purtător de cuvânt).

„Producţia medie este estimată la 5.000-5.500 kg/ha. Recolte bune s-au obţinut, spre deosebire de alţi ani, chiar şi pe suprafeţe mai mici. În Prahova, dintr-un total arabil de 141.000 ha, au fost cultivate cu porumb 66.000 ha (46,8%), în jur de 60% din teren aflându-se în exploataţii individuale. Doar cinci ferme mari îşi pot trece în evidenţele contabile recolte mai mari de 7-7,5 t/ha însă, în ansamblu, Prahova obţine una dintre cele mai bune producţii din ultimii 10 ani, cel puţin.“
CĂLĂRAŞI (ing. Daniel Obadă, director executiv DAJ).

„97.000 ha de porumb vin cu o producţie considerată de oficialul DAJ Călăraşi drept excepţională: 5.400-5.600 kg/ha. 80% din suprafaţă se află în exploataţii agricole mari, majoritatea fermelor dispunând de dotări tehnice (utilaje) corespunzătoare şi care permit aplicarea celor mai bune şi complete tehnologii.“

Maria Bogdan
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.19, 1-15 OCTOMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro