Bucate din Carpaţi

La Daneş, lângă Sighişoara, s-a desfăşurat recent seminarul „Bucate din Carpaţi: de la ferma ta pe masa fiecăruia“. Organizată de Centre for Mountain Studies, University of Highlands and Islands, Perth Colege din Scoţia, reprezentat de Cătălina Munteanu, în parteneriat cu Fundaţia Adept Transilvania, manifestarea a avut ca obiective informarea participanţilor despre exemplele de bune practici cu privire la producţia, procesarea şi marketingul produselor alimentare de calitate din zone montane şi crearea unei imagini pozitive a acestor produse.

La seminar au participat 32 de fermieri şi reprezentanţi ai asociaţiilor/federaţiilor de producă­tori, de formare profesională şi ai ONG-urilor. Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului mountain.TRIP.

Noi produse atestate ecologic

Brânza de bărbânţă şi laptele acru, două produse preparate de oierii din zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud, au fost atestate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor Montani de Ovine Dealul Negru, Vasile Turculeţ, brânza de bărbânţă se produce la stânele din Munţii Rodnei, iar laptele acru este specific Someşului Superior.

Camelia MOISE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

copyright lumeasatului.ro