Diabrotica, inamicul lanurilor de porumb

„Diabrotica Virgifera Virgifera este o insectă de carantină la nivel european. Din acest motiv, combaterea ei este obligatorie. Focarele se înmulţesc în Franţa şi Germania, dincolo de fronturile continue din Europa de Est şi din Italia, ceea ce dovedeşte instalarea acestui dăunător“ – a declarat Luc Esprit, secretar permanent al Confederaţiei Europene a Producătorilor de Porumb (CEPB), în cadrul unei recente conferinţe de presă, susţinută la Bucureşti.

Oficialul european a afirmat că CEPM se implică în acest dosar de mai mulţi ani pentru ieşirea din carantină, dată fiind constatarea instalării şi progresiei. În aşteptarea acestui rezultat, organizaţia militează pentru evoluţia sistemelor de combatere şi simplificarea constrângerilor care îi apasă pe agricultori.

De-a lungul anilor, au fost operate modificări legate de eradicare şi au fost introduse, în campania din 2011, dispozitive de izolare, în zonele în care combaterea nu a avut rezul­tatele scontate (Franţa, Germania).

De asemenea, CEPB a solicitat accesul neîngrădit la mijloacele de combatere, altele decât rotaţia culturilor, cu păstrarea specificităţii fiecărui stat membru. Este vorba de combaterea insectelor adulte, a larvelor şi dezbateri asupra OMG-urilor.

„În ceea ce priveşte ieşirea din carantină, Comisia Europeană rămâne surdă la propunerile noastre“, a menţionat Esprit.

Două demersuri contradictorii

Discuţiile purtate între experţii din statele membre au vizat definirea evoluţiei celei mai pertinente reglementări în situaţia dată. Conform celor spuse de secretarul permanent al CEPB, au apărut două demersuri contradictorii. Pe de o parte, este cel al ţărilor deja puternic infestate şi care convieţuiesc cu Diabrotica. Pe de altă parte, este cel al ţărilor încă neatinse.

Presiunea se află pe statele cel mai mult afectate, Franţa şi Germania, care ar putea ajunge, în cele din urmă, în situaţia de a rămâne singure, cu obligaţii foarte dure în ceea ce priveşte combaterea.

Cum luarea unei decizii este întârziată, CEPM a insistat pe lângă Comisia Europeană în legătură cu necesitatea de a fi informată în amănunt despre măsurile avute în vedere, dar şi în legătură cu faptul că acesta trebuie să ţină seama de situaţia economică a producătorilor de porumb şi de impactul pe care măsurile preconizate îl vor avea asupra venitului fermierilor.

În opinia sa, se aşteaptă ca discuţiile să fie reluate în acest an, astfel încât hotărârile care vor fi luate să poată fi aplicate în campania din 2012.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro