În lumea fascinantă a înaripatelor de aur

Sfârşitul lunii ianuarie a fost, pentru crescătorii de păsări mari de curte, dar nu numai, unul special. Federaţia Asociaţiilor Crescătorilor de Păsări de Curte şi Animale Mici în Rasă Pură din România a organizat în oraşul prahovean Breaza Expoziţia Naţională de Păsări de Curte în puritate genetică. La eveniment au fost prezente 17 asociaţii dintre cele 21 din ţară, adică, concret, 127 crescători de păsări. Vizitatorii au putut admira aproape 1.000 de exemplare, unul mai frumos şi mai deosebit decât altul. 

Din tată în fiu

Vreme de trei zile, la Breaza au fost sărbătorite găinile de rasă. Aproape 50 de persoane au decis, mai demult, să îşi îndrepte atenţia către această îndeletnicire specială. Au făcut rost de ouă sau de păsări, au început să se întreacă între ele, au iniţiat schimbul de păsări. De ce la Breaza? Pentru că această localitate se poate lăuda astăzi cu cele mai multe şi mai de elită păsări de curte. Curiosul află că aici creşterea găinilor nobile se transmite din generaţie în generaţie. Aşa se face că în oraş s-au înfiinţat două asociaţii de astfel de crescători, Breazeanca şi Agrozootehnica, în timp ele dând tonul formării la nivel de ţară a unei federaţii.

Specimene aparte

Păsările de rasă de la Breaza sunt şi nu sunt ca toate păsările din gospodăriile românilor. Le aseamănă faptul că fac parte din aceeaşi familie a înaripatelor, au tot două picioare şi un cioc, corpul le este acoperit tot cu fulgi. Numai că mărimea lor este, în general, mai aproape de curcan decât de găina simplă, penajul este deosebit şi elevat, numărul de ouă făcute de găinile nobile cu mult mai mare ca acela realizat de cele obişnuite, sunt sensibile şi ajung destul de greu, faţă de celelalte, la maturitate.

De altfel, chiar forma crestei, a ghearelor şi a ciocului este diferită de a celorlalte galinacee. Toate acestea sunt, de altfel, şi motivele pentru care o pasăre de rasă poate să ajungă, lejer, şi la 200 de euro, iar un ou să treacă binişor peste zece lei. Unele exemplare din rasele Brahma sau Cochinchina ating şi depăşesc chiar şase kilograme. Foarte apreciate sunt şi rasele Sussex, Plymouth, Combatantul Malaezian, Rhode Island, Viandot, Gât Golaş de Transilvania, Italiana, Hamburg sau rasele pitice Phoenix sau Yokohama.

O pasiune nebună

Exemplarele cele mai frumoase din întreaga ţară au ajuns zilele trecute la expoziţia naţională de la Breaza. Unul dintre organizatorii evenimentului, secretarul federaţiei, Sorin Motoroiu, ne-a relatat câte ceva despre creşterea păsărilor de rasă:

„E o pasiune nebună, fără leac. A crescut tata păsări, cresc eu, cresc şi fiii mei. Deşi sunt ofiţer de aviaţie, sunt extrem de atras de ele. Am 150 de exemplare, dar şi porumbei şi iepuri şi pot să vă asigur că nu e nici urmă de afacere în asta. Ca să creşti păsări de rasă e nevoie de tone de furaje pe an, de vaccinuri şi medicamente, de coteţe separate pe rase, de spaţii destul de întinse şi de garduri despărţitoare. De altfel, noi, care creştem păsări nobile, vaccinăm şi păsările obişnuite ale vecinilor, ca să fie întreaga zonă curată. Acum ne bucurăm că am reuşit să facem prima expoziţie naţională după mulţi ani.

Nina Marcu
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010

copyright lumeasatului.ro