Hibrizi RAGT de floarea-soarelui, în arşiţa Dobrogei

Ziua Fermierului, desfăşurată recent la Topraisar (Constanţa), a constituit un bun prilej pentru compania franceză de a-şi prezenta oferta de hibrizi performanţi de floarea-soarelui.

Evenimentul, organizat în parte­neriat cu BriseGroup, a început cu o scurtă prezentare a Grupului RAGT, susținută de Guillaume Mourgues, „șeful cel mare din Franța“, cum șușoteau emoționate câteva tinere.

Domnia sa a făcut un scurt istoric, începând cu anul 1919, când a fost creat Sindicatul Podişului Central „Aprovizionare, colectare, credit şi asigurări agricole“. Apoi, în 1944, a luat ființă RAGT SA (societate ano­nimă), iar în 1951 a început selecția plantelor.

Astăzi, RAGT s-a extins în toată Europa și chiar peste ocean, pe continentul american. A ajuns unul dintre liderii europeni în domeniul semințelor. Gama este foarte largă și cuprinde cereale păioase, plante furajere, porumb și sorg, floarea-soarelui, rapiță sau plante proteice.

La sfârșitul alocuțiunilor, cei aproape 200 de fermieri prezenți s-au deplasat în câmp, unde au primit explicații, în principal de la Cristian Arghir, director administrativ și dezvoltare.

Despre hibrizi, pe scurt

Sikllos CL: hibrid convenţional, semitimpuriu; conţinut ridicat de ulei în seminţe de 46-47%; talie medie spre înaltă, un capitul foarte bine dezvoltat şi acoperit, cu portul la 45º.

Ollimi CL: conţinut ridicat de ulei în seminţe de 45-46%, de tip oleic, cu conţinut de 82-84% acid oleic; talie medie, un capitul bine dezvoltat şi bine acoperit; posibilitate de a fi cultivat în zonele infestate cu lupoaie.

Mooglli CL: hibrid nou, înscris în catalogul european în 2010; este cel de-al doilea hibrid Clearfield şi de tip oleic existent în portofoliul RAGT; hibrid semitimpuriu, de talie medie, cu un aparat foliar mediu dezvoltat, un capitul bine fecundat, convex şi un MMB de 45-50 g; conţinut ridicat de ulei în seminţe de 47-48% şi bun conţinut în acid oleic de 84-86%.

Nallimi CL: hibrid nou, convenţional, înscris în catalogul european în 2010; este timpuriu, de talie mică (recoltare uşoară), cu un capitul bine dezvoltat cu portul la 45º; conţinut bun de ulei în seminţe de 44-45%.

Pollka CL: hibrid nou, în catalogul euro­pean în 2010; este timpuriu-semitimpuriu, de talie medie-înaltă, cu un conţinut foarte bun de ulei în seminţe de 48-49%.

Caracteristici generale

„Toți hibrizii prezentați aici, la Topraisar, se pretează la tehnologia Clearfield, deci prezintă rezistență la erbicidul Pulsar, a cărui substanță activă este imidazolina. De asemenea, au o bună rezistenţă la secetă şi arşiţă, foarte bună toleranţă la boli, precum Phomopsis, Plasmopara, Sclerotinia, dar și la rasele de mană existente în România“, a spus Arghir.

Domnia sa a adăugat că hibrizii prezintă o bună adaptabilitate la condiţiile de mediu, stabilitate şi excepţional potenţial productiv, confirmat atât în testările oficiale, cât şi în cultura mare. În plus, au o rezistenţă foarte bună la cădere şi frângere.

Se recomandă cultivarea cu densităţi de 50.000-55.000 plante/ha în regim neirigat şi 60.000-65.000 plante/ha în condiţii de irigare.

Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI NR.18, 16-30 SEPTEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro