Domnule doctor, sunt ţăran şi mă doare inima
În timp ce tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină ocolesc Sălajul atunci când vine vorba de a-şi găsi un loc de muncă, există doctori care, deşi ar fi trebuit să se pensioneze de ani buni, continuă să aibă grijă de pacienţi. Domnul Deceneu Bobina este unul dintre ei. Are 72 de ani şi refuză să stea acasă. Pentru el, pacienţii au fost şi vor rămâne cei mai importanţi. De aceea continuă să profeseze, în ciuda anilor pe care îi duce în spate.
Sălajul se confruntă în acest moment cu un deficit de medici. Potrivit informaţiilor primite de la Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Sălaj, ar fi nevoie de încă 146 de doctori pentru ca lucrurile să funcţioneze aşa cum trebuie. În plus, în 12 comune nu există medic de familie. Autorităţile din sănătate ridică neputincioase din umeri spunând că, în ciuda tuturor concursurilor care au fost organizate, tinerii medici preferă fie să rămână în marile centre universitare, fie aleg străinătatea. În Salaj profesează 155 de medici.
Mari probleme la centrele de sănătate şi de boli cronice
„Cele mai mari probleme pe care le avem sunt la Centrul de Sănătate din Cehu Silvaniei şi la Spitalul de Boli Cronice din Crasna. Am mai avea nevoie de 14 medici în cele două locaţii“, a declarat dr. Dana Pop, directorul ASP Sălaj. „Nu doar că sunt prea puţini medici, dar şi cei pe care îi avem au o vârstă la care ar trebui să se pensioneze“, a precizat şeful ASP, care e de părere că tinerii medicii preferă să profeseze în marile centre universitare sau chiar în străinătate.
„Am cerut sprijinul autorităţilor pentru a crea facilităţi. Am scos posturile la concurs. În zadar însă. Salariile mici, faptul că îşi găsesc un loc de muncă în oraşele în care îşi termină studiile sau primesc oferte din străinătate, unde piaţa e plină de locuri vacante, îi determină pe tinerii medici să ocolească spitalele din Sălaj. Iar faptul că vorbim despre un judeţ mic ar putea fi încă o cauză a deficitului cu care ne confruntăm“, a fost de părere directorul ASP Sălaj.
Profilul moral al omului în halat alb
Ilie Deceneu Bobina este unul dintre medicii care, în ciuda vârstei înaintate, continuă să profeseze. Are 72 de ani şi este unul dintre doctorii care au grijă de pacienţii care se internează la Spitalul de Boli Cronice din Crasna. Doctorul Bobina îşi aminteşte de fiecare caz mai special cu care s-a întâlnit de-a lungul vremii. El consideră că studiul e extrem de important când eşti medic.
„Am avut norocul să învăţ medicina de la nişte oameni deosebiţi, care mi-au spus că documentarea e foarte importantă. Nu cred că există carte de medicină pe care să nu o fi citit. În fiecare zi ai câte ceva de învăţat. Cred că fac parte dintr-o generaţie care vedea medicina într-un alt fel… Acum, tinerii nu mai stau de vorbă cu pacienţii. Nici măcar cu aparţinătorii lor. Nu au răbdare. Nu au plăcerea de a-i vedea pe bolnavi… şi nici interesul de a-i urmări după aceea. Asta e problema. Acesta este păcatul medicilor din ziua de azi. Din banii pe care îi câştigă, doctorii preferă să îşi construiască case, să îşi cumpere maşini, în loc să investească în aparatură medicală“, e de părere dr. Bobina.
Acesta nu mai merge nici măcar în concediu, atât de mult îşi iubeşte profesia. După ce a părăsit fotoliul de director de la Cehu, a plecat la Şimleu, unde a fost şef de secţie la Centrul de Cercetare şi Asistenţă Medicală, apoi a ales Spitalul de Boli Cronice din Crasna, unde a şi fost director câţiva ani. Tot aici profesează şi acum, cu toate că nu stă prea bine cu sănătatea. Dar nu are de gând să se retragă. „Voi fi lângă pacienţii mei până în ultimul moment. Chiar dacă fac naveta în fiecare zi din Şimleu. Şi chiar dacă am 72 de ani.“
Ioan Vezentan
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010
copyright lumeasatului.ro