Masa lemnoasă, exploatată sub posibilităţi
Pentru anul 2011, volumul de masă lemnoasă din pădurile statului, aflate în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, poate fi de 13,5 milioane mc. Însă programul stabilit este de numai 9,806 milioane mc, din care în primele 9 luni ale anului s-au obținut 6,941 milioane mc. Până la sfârşitul anului se preconizează realizarea integrală a programului.
În conformitate cu prevederile Legii nr. 46/2008 (Codul Silvic), volumul exploatat nu poate depăşi cantitatea stabilită prin amenajamentele silvice. Prin excepţie, această posibilitate anuală poate fi depăşită cu volumul de lemn nerecoltat în anii anteriori sau în cazul unor arborete puternic afectate de calamităţi naturale (doborâturi şi rupturi).
Conform datelor oferite de Romsilva, nu s-a exploatat integral în niciun an volumul maxim admis de lege, astfel încât există rezerve semnificative pentru anii următori. Cauzele acestei situaţii sunt multiple, dintre care menționăm accesibilitatea grea şi foarte grea a unor bazine forestiere, lipsa capacităţilor tehnico-economice de exploatare în unele zone, litigii privind retrocedarea unor păduri, cererea pe piaţă a diferitelor sortimente de lemn etc.
De exemplu, în 2010, volumul maxim admis a fost de 17,3 milioane mc. RNP a programat pentru recoltare 9,989 milioane mc, dintre care s-au exploatat 9,521 milioane mc. Din această cantitate, 5,138 milioane mc (54%) au fost produse principale (tăieri în păduri mature), 1,640 milioane mc (17%) produse secundare (tăieri de îngrijire a pădurilor tinere) şi 0,765 milioane mc (8%) produse de igienă (arbori uscaţi, căzuţi, atacaţi de insecte etc.).
Pentru 2012, Romsilva a programat pentru recoltare 9,9 milioane mc, în condiţiile în care volumul maxim admis de lege ar putea fi de 13 milioane mc.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011
copyright lumeasatului.ro