Semrom Muntenia SA
O oază verde într-o economie gri
Nu cred că exagerez spunând că mai sunt şi unităţi economice care, chiar într-un an de criză, răzbat cu succes prin iţele atât de încurcate ale unei economii în degringoladă. Din păcate sunt prea puţine, apărând în statistica anului precum… o oază verde în plin deşert.
Printre acestea se află şi SC SEMROM MUNTENIA SA, o firmă despre care am scris de multe ori. Cu un ochi iscoditor am încercat mai mereu să văd şi lucruri ce… nu se văd. Adică din cele nereuşite care, de regulă, se ascund. N-a fost chip, pentru că nu există. Doar dacă încerci să stai de vorbă cu cei care iubesc mai puţin munca, corectitudinea, cinstea afli că directorul general, ing. Vasile PANĂ, este „omul incomod“ care nu ezită să ia orice măsură menită a face ca fiecare activitate din cele zece Complexe Agrosem să fie cât mai eficientă. Aşa se face că în fiecare an profitul înregistrat a fost substanţial, 2009 fiind unul de excepţie, realizând doar un profit brut de 5,8 milioane lei (58 mld. vechi).
Cine nu investeşte nu are viitor
Dar cum s-a ajuns la o asemenea performanţă?
„N-a fost niciodată prea uşor, să ştiţi – îmi spunea Vasile Pană. Anul trecut a fost într-adevăr mai greu, dar cu toate acestea am reuşit să finalizăm investiţiile în curs şi să pornim altele noi. În 2009 am realizat investiţii de 4 milioane lei, acestea vizând în mod deosebit modernizarea fluxurilor de procesare a seminţelor din staţii la Complexele Agrosem de la Tecuci, Brăila, Urziceni şi Călăraşi, apoi realizarea şi modernizarea unor grupuri sociale la Complexele Agrosem de la Brăila şi Călăraşi, menite a asigura condiţii corespunzătoare pentru lucrătorii de aici, dotarea cu noi utilaje – de procesare sămânţă, motostivuitoare, încărcătoare frontale – dar şi cu tehnică de calcul, inclusiv pentru computerizarea proceselor de producţie.“
An de an, încă de la începutul anilor ’90, aici s-a investit mult, astfel că în prezent toate fluxurile tehnologice din complexe sunt modernizate, ceea ce a condus la reducerea considerabilă a costurilor cu energia şi cu forţa de muncă, două elemente ce grevau serios asupra costurilor de producţie şi, evident, asupra veniturilor.
„Trebuie să spun – continuă dl director – că toate aceste rezultate sunt datorate întregului colectiv, care a înţeles că cine nu investeşte azi nu are viitor şi că fără perseverenţă, respect faţă de ceea ce faci, faţă de munca celorlalţi nu poţi spera la eficienţă, profit şi, evident, la venituri mai mari. Au înţeles asta toţi oamenii, dar mai ales cei din Complexele de la Urziceni, Brăila, Tecuci, Călăraşi ş.a. Aşa se face că şi rezultatele acestora sunt cele mai bune.“
Ofuri de manager
„Dar să ştiţi – a ţinut să mai precizeze directorul general – toţi aceşti oameni despre care am vorbit lucrează fără răgaz, adică 12 luni din 12, iar în campanii 24 de ore din 24, organizaţi în schimburi. În afară de activitatea proprie de procesare a seminţelor care începe de fapt cu preluarea, uscarea, precurăţirea, apoi condiţionare, calibrare, tratare, ambalare şi, în fine, comercializare, prestăm servicii asemănătoare şi pentru alte firme, precum Pioneer, Quality Crops, Caussade Semences, Euralis etc. Aşa se face că avem rezultatele acestea… modeste să le spun, dar care ne permit să investim mereu şi să asigurăm lucrătorilor noştri venituri salariale cât mai mari şi să păstrăm locurile de muncă.
Am însă un of pe care nu rezist să nu-l spun. Există pe piaţă o competiţie neloială în ceea ce priveşte comerţul cu seminţe, pe care nu-l controlează nimeni, în detrimentul celor care desfăşoară corect, în limitele legii, această activitate şi a fermierilor, până la urmă. Pe deasupra, se practică un comerţ necivilizat, haotic ce permite sau favorizează evaziunea fiscală. Aţi spus «… o oază verde în plin deşert»?, aş zice mai degrabă «o oază verde într-o economie gri».“ Ultimele cuvinte m-au lăsat fără… cuvinte. Pentru că ştiu cât adevăr grăieşte dl Pană. Dar, cine ştie, poate va veni rândul să fie şi ordine. În tot.
BANU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 4, 16-28 FEBRUARIE 2010
copyright lumeasatului.ro