Infracţiune de la 1 mc de lemn furat
Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor, a solicitat Parlamentului sprijinul pentru înăsprirea pedepselor împotriva tăierilor ilegale de masă lemnoasă. Astfel, furtul unui metru cub de lemn va constitui infracţiune, față de 5 mc, în prezent!
„Eu am spus că dacă furi un metru cub de lemn, care înseamnă o căruţă de lemn, trebuie să fie infracţiune. Undeva în Parlament există o iniţiativă legislativă, pe care sper să o sprijiniţi, pentru că nu putem să continuăm aşa. 75% din procesele verbale sunt pentru 4,5 şi 4,8 metri cubi. Este clar că trebuie făcut ceva“ – le-a spus Borbely colegilor parlamenatri.
Conform datelor Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, care administrează pădurile statului, în anul 2010 tăierile ilegale au însumat 49.306 mc. Din acest volum, 24.233 mc (49%) nu au fost justificaţi cu documente de personalul silvic şi i s-a imputat acestuia. Diferenţa de 25.073 mc (51%) face obiectul actelor de infracţiune, contravenţie etc.
În anul 2011, în primele 9 luni, volumul tăiat ilegal din pădurile statului a fost puțin mai mic, de 39.244 mc. Sunt peste 2.500 de cazuri în care autorităţile de mediu au cerut să se întocmească dosare penale, iar cuantumul amenzilor aplicate s-a ridicat la aproape 17 milioane de lei.
„Dacă vă uitaţi la eficienţa unor dosare, care ar trebui instrumentate, doar 0,5% din ele se duc până în faza finală, iar altele se pierd pe drum“ – a afirmat ministrul.
În opinia sa, cel mai mult se fură din pădurile nepăzite, acolo unde există mulţi proprietari mici până la 50 ha, care fie nu au putere financiară, fie nu sunt interesaţi de pădurea pe care o au în proprietate.
A crescut fondul forestier
„Anul trecut, pentru prima dată după mulţi ani, a crescut fondul de păduri în România, nu spectaculos, cu 0,3%, dar şi datorită alocărilor care au fost de şase ori mai mari în 2010 faţă de 2009. Am reuşit să alocăm, din Fondul de mediu în special, circa 180 milioane de lei, pentru împăduriri. Anul acesta oferim, prin PNDR, posibilitatea împăduririi terenurilor agricole“, a adăugat ministrul.
Traian DOBRE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011
copyright lumeasatului.ro