Evoluţia vremii în intervalul 1-15 decembrie 2010
Caracteristici termice şi hidrice
Pe ansamblu, în această perioadă va predomina o vreme normală din punct de vedere termic, cu valori medii diurne ale temperaturii aerului cuprinse între -5...6°C, în cea mai mare parte a ţării. În centrul şi nordul teritoriului agricol vor fi posibile valori termice mai scăzute în raport cu mediile multianuale lunare. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol. Sub aspect pluviometric, se vor înregistra cantităţi de precipitaţii normale în majoritatea regiunilor agricole, iar în vestul, centrul şi nordul ţării, acestea vor putea depăşi normele climatologice lunare.
Starea solului
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de 0-100 cm în cultura grâului de toamnă se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime.
Caracteristici fenologice
În condiţiile scăderii temperaturii aerului, la cerealierele de toamnă ritmurile de vegetaţie vor evolua în general mai lent, fiind posibilă chiar încetarea treptată a vegetaţiei, în special în zonele de cultură din nordul şi centrul ţării. Sub aspect fenologic, culturile de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de înfrunzire şi înfrăţire (10-100%), prezentând o uniformitate şi vigurozitate pe ansamblu bună şi medie. În semănăturile înfiinţate tardiv vor predomina fazele de germinare, răsărire şi apariţia frunzei a treia (10-100%), plantele fiind insuficient călite si sensibile la temperaturile minime scăzute, starea de vegetaţie fiind în general medie şi slabă.
Director Executiv, Dr. Aurora BELL;
Şef Laborator Agrometeorologie, dr. Elena MATEESCU
Colectiv de elaborare:
Maria COŞCONEA, Dumitru ANGHEL, Daniel ALEXANDRU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010
copyright lumeasatului.ro