Furajarea vacilor pentru lapte

În alimentaţia vacilor cu lapte, furajele concentrate, grâul, porumbul, orzul, mazărea se administrează măcinate, amestecate cu furajele industriale (şrot, floarea-soarelui, soia, mălai furajer, tărâţă de grâu şi de porumb) şi suplimentul proteino-mineralo-vitaminic. După dozarea componentelor, acestea se omogenizează într-un malaxor, de unde se administrează în saci fiecărei grupe de vaci, în funcţie de producţia de lapte. Silozul se administrează ca atare, fiind tocat în particule de 1-2 cm. Fânul nu are nevoie de nicio preparare, el constituind cel mai important element în hrana animalelor. Este bine ca sfecla furajeră să se administreze sub formă tocată. Masa verde, mai exact lucerna, orzul, porumbul şi iarba de Sudan, se administrează tocată direct din lan. Lucerna se toacă după ce a stat 24 de ore cosită în lan pentru a pierde din apa de constituţie. Borceagul se aduce plantă întreagă pentru a nu pierde mare parte din apa de constituţie în momentul tocării şi pentru a nu se deprecia.

Modul de administrare

Furajele pot fi date animalelor în două tainuri, folosind următoarea succesiune a alimentaţiei.

În dimineţile de iarnă se administrează:
− fân lucernă (amestec);
− amestec concentrate şi sfeclă;
− siloz porumb (orz).

În după-amiezile de iarnă vacile pot fi furajate cu:
− amestec de concentrate;
− borhot de bere;
− siloz porumb (orz);
− paie.

Pe timpul verii, dimineaţa se administrează fân de lucernă, amestec de concentrate, siloz porumb (orz). După-amiaza animalele sunt hrănite cu un amestec de concentrate, borhot de bere şi masă verde în amestec cu grosiere.

Distribuirea furajelor

În timpul iernii furajele de volum se administrează în iesle. În grajdurile de tip mai vechi, unde animalele sunt dispuse crupă la crupă, furajarea se poate face cu ajutorul roabei.
În adăposturile de vaci cu dispunerea acestora cap la cap, cu alee de deservire pe mijloc, furajarea se poate face cu căruţa sau cu remorca. În acelaşi mod se face furajarea în grajdurile de tineret taurin prevăzute cu alee de furajare pe o parte a grajdului. Viţeii nou-născuţi sunt ţinuţi în boxe individuale pe aşternut de paie, timp de 10 zile, iar furajarea se face din găletuşă. La creşă, viţeii stau în boxe comune şi primesc furaje concentrate la discreţie. Acestea trebuie să fie dotate cu iesle de beton şi cu o iesle special construită cu gratii şi tavă de tablă, care să colecteze frunza care se scutură din fân.

Dr. veterinar Mihai PETCU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2011

copyright lumeasatului.ro