Evoluţia vremii în intervalul 16-30 septembrie 2011

Caracteristici termice şi hidrice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-un regim al aerului normal, cu valori medii diurne cuprinse între 12...19°C, apropiate de mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Local, în sud-estul ţării, temperatura medie diurnă a aerului va depăşi normele climatologice, iar în centrul teritoriului valorile termice vor putea fi sub limitele normale.

La adâncimea de 5 cm, temperatura medie diurnă a solului va prezenta valori cuprinse între 15...20°C în aproape toată ţara, limite favorabile pentru pregătirea patului germinativ şi însămânţarea culturilor de toamnă (orz şi grâu) în epoca optimă.
Pe ansamblu, cantităţile de apă vor înregistra valori peste normalul perioadei în vestul şi centrul ţării, sub mediile climatologice în est şi sud-est, precum şi apropiate de mediile multianuale, în restul teritoriului.

Starea solului

Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Pe suprafeţe extinse din centrul, nordul şi local în sudul şi sud-vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului va fi satisfăcătoare până la apropiată de optim.

Caracteristici fenologice

Condiţiile agrometeorologice menţionate vor permite ritmuri normale de evoluţie a proceselor de maturare la culturile prăşitoare, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar în zonele agricole cu deficite de umiditate în sol din estul şi sud-estul ţării procesele vegetative vor fi stânjenite. Regimul termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire, la culturile de toamnă însămânţate în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibrizilor, porumbul îşi va continua fazele de maturitate în ceară şi deplină (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare, în special la hibrizii extratimpurii şi timpurii.

Director General, dr. Ion SANDU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria COŞCONEA, Anghel DUMITRU

copyright lumeasatului.ro