Comerţ intracomunitar cu miei din România

În Prahova există două unităţi profilate pe creşterea şi îngrăşarea tineretului ovin pentru comerţ intracomunitar, la Albeşti Muru şi la Tomşani. Ambele aparţin omului de afaceri Nikolaos Theocharis, cetăţean grec sosit la Ploieşti pentru studii, prin anii ’80, şi stabilit ulterior la Bucov. Despre firma Minco Impex SRL Albeşti Muru, fondată în 1996, ne-a vorbit medicul veterinar Gheorghe Teşu.

Rulaj anual de 100.000 de capete

Unitatea a fost consolidată pe activele unui fost complex AEI de îngrăşare a mieilor şi se întinde pe 7,4 ha. Are o capacitate de 15.000 de capete tineret ovin, dispusă în 11 adăposturi tip tronson, descoperite lateral, trei adăposturi închise pentru finisare şi 2 depozite pentru furaje. Rulajul anual este de 80.000 până la 100.000 de capete, activitatea desfăşurându-se de la 1 martie şi până la 1 decembrie (trei luni sunt utilizate pentru recondiţionări, reparaţii etc.).

Miei pentru Grecia

Practic, firma cumpără miei de la crescătorii de oi din Sibiu, Botoşani, Buzău, Giurgiu şi Prahova, îi ţine la îngrăşat până la o lună şi apoi îi livrează în Grecia, pe loturi de greutate, 20-25-30 kg, în funcţie de destinaţia finală, pentru carne sau pentru încă un stadiu de îngrăşare.

Firma şi-a fidelizat partenerii dintr-un motiv simplu: face plata pe loc. În anul 2011, preţul de achiziţie a fost de 9-10 lei/kg. Activitatea este una rentabilă. În evidenţele publice ale firmei, profitul net din anul 2009 a fost de 1,7 milioane de lei. Ca un avantaj subsidiar pentru agricultorii din Albeşti Muru ar fi că toţi îşi vând aici furajele şi tineretul ovin, dar şi faptul că, în 2011, 39 de localnici şi-au găsit în fermă un loc de muncă.

Reţetă pentru îngrăşarea rapidă

Ce presupune perioada în care mieii sunt cazaţi într-o unitate cu astfel de profil ne-a detaliat medicul veterinar Gheorghe Teşu. „La intrarea tineretului ovin, facem întâi deparazitarea şi lotizarea mieilor pe grupe de vârstă şi greutate. Furajarea cu nutreţurile combinate nu începe imediat. Mieii sunt trecuţi întâi prin faza de acomodare, pentru care folosim o hrană cu fibroase şi numai după aceea intră în regimul de îngrăşare/ finisare.

Pentru aceasta folosim trei tipuri de nutreţuri: starter, pentru mieii de peste 12 kg, cu o energie de 10,92 UNC/kg; mix pentru tineretul la îngrăşat (peste 20 kg); nutreţ pentru finisare (peste 30 kg), ultimul având un aport de 3-3,5 kg furaj/1 kg de spor. În general, se obţine un spor de 200-320 grame/zi, în funcţie de vârsta tineretului. În medie, după faza de acomodare, pentru mieii livraţi la greutatea de 25 kg, pentru un spor de 200 grame, consumul este de 1,5-2 kg nutreţuri combinate“. Hrana se distribuie de trei ori pe zi, iar apa se schimbă din două în două ore sau chiar la oră, în cazul zilelor cu temperaturi ridicate. În timpul perioadei de cazare la ferma de îngrăşare, mortalitatea ajunge la maximum 1,5%, fie pentru că mieii vin deja taraţi, fie din alte cauze.

Comerţ monitorizat în UE

Un element foarte important pentru comerţul intracomunitar este verificarea crotaliilor cu cip, dat fiind că transporturile sunt monitorizate întotdeauna de la autoritatea sanitar-veterinară de la Bruxelles, prin sistemul de conectare pus la punct pe întreg teritoriu al UE, documentele fiind transmise concomitent şi în ţările de tranzit sau unde se realizează transportul. Livrarea se face întotdeauna în loturi de o anumită greutate, motiv pentru care tot timpul tineretul ovin este triat. La plecare, documentele intracomunitare conţin şi o listă cu numărul crotaliului, pentru a fi monitorizat fiecare lot/transport şi fiecare exemplar în parte.

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 20, 16-31 OCTOMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro