În actualitate, Plantarea stolonilor refrigeraţi
Două întrebări pentru demnitarii noştri: de ce pleacă românii în Italia şi Spania să culeagă fructe? De ce nu cultivăm căpşuni timpurii în ţara noastră şi alegem să le consumăm pe cele din import şi fără niciun gust? Şi cum prea curând nu vom primi răspuns la aceste întrebări, ne-am gândit să aflăm cât de cunoscută este la noi tehnologia acestei culturi. Momentul este cu atât mai potrivit cu cât plantaţia se înfiinţează în lunile iulie-august, cu recoltare în primăvara anului viitor. Interlocutorul nostru, ing. Eremia Petre, specialist în pomicultură, ne asigură că avem la dispoziţie tot ce ne trebuie: stoloni refrigeraţi, tehnologie şi chiar fonduri, totul este să dorim să facem cultură anuală de căpşun!
Rep.: Domnule inginer, de ce nu cultivăm căpşun timpuriu în România?
P.E.: Deşi tehnologia este cunoscută, pentru a realiza acest lucru e nevoie de bani, dar şi de voinţă politică. Dispunem de condiţii de climă, sol, apă, forţă de muncă, soiuri valoroase de căpşuni, pepiniere moderne cu depozite pentru refrigerarea stolonilor, asistenţă de specialitate şi, cu toate acestea, anual producem numai 15.000 t căpşuni, în vreme ce în ţările Uniunii Europene se produc 1.5 milioane tone. Mai au o şansă tinerii fermieri care pot accesa Măsura 112 prin care pot beneficia de 25.000 euro, bani ce pot fi folosiţi pentru înfiinţarea unui hectar de cultură anuală de căpşuni în sistem intensiv.
Înfiinţarea culturii
Rep.: Ce trebuie să ştim legat de cultura intensivă a căpşunului?
P.E.: Cultura intensivă a căpşunului se realizează în solarii tunel, acelaşi tip recomandat pentru legume, cu lăţime 5,2 m, înălţime 2,7 m, lungime 60 m, rezultând 30-35 module/ha. Pentru cultura căpşunului în solar se parcurg etapele tehnologice specifice acestei culturi, cu plantare în vară şi recoltare în aprilie-mai anul următor, după care urmează o cultură asociată, de regulă tomate cu recoltare în iunie-iulie.
Îngrijirea culturii
Rep: Ce lucrări trebuie avute în vedere după plantare?
E.P: Se irigă zilnic, minim 30 zile după plantare şi după înflorit cu o soluţie hidroponică alcătuită din apă şi Kristalon 19 : 6 : 6 (5.000 l de apă şi 2 kg de îngrăşământ/ha), recomandată fiind utilizarea sistemului de irigare prin picurare, care va funcţiona sub folia pentru mulci. Irigând zilnic, stolonii se prind în totalitate şi formează până la venirea gerurilor o rozetă puternică care rezistă până la -14°C.
Din luna decembrie se vor pune peste grupe de câte două rânduri tunele din polietilenă înalte de 70 cm, simple sau dublate, în funcţie de cât de aspră este iarna. Acoperirea scheletului solarului se realizează începând cu data de 15 februarie, când stolonii au deja muguri de rod. După 40 zile apar florile, iar primele fructe după data de 25 martie, în funcţie de îngrijirea acordată. Se pot realiza căpşuni 40-60 t/ha, din care 75% producţie timpurie! Deoarece în cultura protejată bolile şi dăunătorii găsesc condiţii excelente de evoluţie, se va respecta strict programul de tratamente pentru a realiza fructe sănătoase. La fiecare tratament se aplică obligatoriu îngrăşăminte foliare bogate în micro-elemente. Pentru reuşita acestei culturi trebuie să avem grijă ca temperaturile ziua şi noaptea să se regleze prin aerisire zilnică: toamna, după plantare 10-12°C ziua, 8-20°C noaptea; la înflorit 14-16°C ziua, maximum 25°C noaptea; în perioada de fructificare maximum 16°C ziua, iar noaptea 25°C.
Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 13, 1-15 IULIE 2010
copyright lumeasatului.ro