Primul festival internaţional Provino Iaşi – capitala vinului
Timp de trei zile centrul expoziţional Providenţa a găzduit primul festival internaţional de vin, artă şi gastronomie Provino organizat în capitala Moldovei.
Manifestarea, aflată sub patronajul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“, a reunit producători, importatori şi distribuitori de vinuri, companii din industria conexă şi auxiliară, reprezentanţi ai segmentului HoReCa, oenologi, somelieri, degustători autorizaţi şi maeştri bucătari.
În prim-plan, vinul
Festivalul a adus în faţa numeroşilor vizitatori peste 120 de sortimente de vinuri de la cei mai importanţi producători din ţară. Cotnari, numărul 1 în producţia de vinuri albe DOC, a prezentat primul vin al anului Frâncuşa 2011 şi Feteasca Albă demisec lansată în acest an. „Prin prezenţa la această manifestare, a declarat dl Cătălin Grecu, director de marketing, urmărim în primul rând contactul direct cu consumatorul. Vrem să aflăm părerile, aşteptările lui de la vinurile Cotnari“.
La rândul său, doamna Lenuţa Tzakis, director naţional de vânzări la Carl Reh Winery SRL, care deţine crama Oprişor, ne-a spus: „Iată o bună oportunitate de a prezenta iubitorilor de vin din zona Moldovei o gamă de vinuri premium, ediţii limitate şi atent selecţionate prin care contribuim la dezvoltarea pieţei în domeniu.“
De un interes deosebit s-au bucurat vinurile albe, colecţie denumită Locurile şi lansată în premieră de crama Avereşti, din podgoria Huşi. „Pentru vinurile Avereşti, a consemnat Constantin Duluţe, administratorul societăţii, festivalul Provino înseamnă prima filă din povestea vinurilor create doar la 6 poşte distanţă de capitala Moldovei.“ Între multe altele, vizitatorii au putut admira, de asemenea, a sticlă de vin roşu de 18 litri şi o alta de şampanie de 15 litri.
În sprijinul viticultorilor
Cei interesaţi au putut lua contact în standurile special amenajate cu noile tehnologii de procesare a strugurilor şi echipamentele în domeniul vinificaţiei, cu soluţiile complexe pentru crame (climatizare, dezumidificare, tratament-purificare, sisteme de depozitare etc.) sau cu accesoriile pentru întreţinerea şi gestionarea podgoriilor.
Au fost prezenţi, de asemenea, producători de pesticide şi produse agrochimice, de ambalaje de sticlă din România şi Republica Moldova.
Şcoala vinului, înnobilată prin artă
„Noi, românii, spunea ing. Gheorghe Crăciunescu, degustător expert şi membru al ADAR, iubim vinul, îl producem corect, dar îl bem incorect.“ Iată de ce în cadrul festivalului Provino a fost organizată şi o şcoală a vinului, unde participanţii – de loc puţini – au învăţat de la profesionişti cum să aprecieze un vin bun, au fost iniţiaţi în arta degustării, iar la finalizarea cursului au primit diplome de participare.
Serile speciale Provino au fost animate de actorii Adrian şi Cătălin Păduraru, iar participanţii au asistat la adevărate show-uri gastronomice susţinute în premieră de maeştri bucătari din Bucureşti şi Iaşi.
Iar arta – în afară de cea de a degusta un vin bun – a fost reprezentată în cadrul festivalului de o expoziţie de pictură şi grafică a artiştilor ieşeni, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici.
Stelian Ciocoiu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.22, 16-30 NOIEMBRIE 2011
copyright lumeasatului.ro