Grădinile, la ieşirea din iarnă

Iarna este perioada în care se munceşte cel mai puţin, dar dacă vă veţi dedica puţin din timpul pe care îl aveţi grădinii, veţi vedea că răsplata va veni din plin în lunile următoare. Atât pentru grădina de flori, cât şi pentru cea de legume acesta este momentul planificării şi al informării. Achiziţionarea de seminţe şi de produse fitosanitare, pregătirea gunoiului de grajd care constituie un bun îngrăşământ pentru mai toate speciile sunt operaţiuni care ar trebui finalizate. Atunci când condiţiile meteo permit lucrări în grădină şi terenul nu este prea umed sau îngheţat este deja posibil ca la sfârşitul lui februarie să începem semănatul legumelor rădăcinoase şi al verdeţurilor. Acum este şi momentul să plantăm noi specii de pomi, arbuşti, plante căţărătoare.

Este vremea verdeţurilor

Deosebit de apreciate pentru aportul lor de vitamine şi săruri minerale, cu o perioadă de vegetaţie scurtă, verdeţurile pot fi obţinute imediat la ieşirea din iarnă. Salata, spanacul, loboda, ceapa şi usturoiul verde se caracterizează prin rezistenţă bună faţă de temperaturile scăzute, seminţele acestora pornind în vegetaţie la temperaturi de 2-3° C. Manifestă însă cerinţe ridicate faţă de umiditate, factor ce influenţează producţia atât calitativ cât şi cantitativ. Aceste culturi sunt excelente pentru succesiune, putând fi cultivate atât înainte cât şi după culturile de bază. De la mijlocul lui februarie şi până la mijlocul lui martie pot fi semănate spanacul, loboda şi salata. Culturi timpurii de salată, usturoi şi ceapă verde pot fi obţinute prin plantarea răsadurilor imediat la începutul lui martie.

Rădăcinoasele, printre primele la semănat

Cu excepţia ţelinei, a cărei cultură se înfiinţează prin intermediul răsadului, culturile de legume rădăcinoase se înfiinţează prin semănat direct în câmp. Reuşita acestor culturi este legată şi de momentul semănatului. Morcovul, pătrunjelul, păstârnacul şi ridichile de lună trebuie semănate la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie. Acestea au în general cerinţe reduse faţă de factorii de vegetaţie, mai ales faţă de temperatură. Însă umiditatea existentă în sol în perioada semănatului are o deosebită importanţă în declanşarea proceselor de germinaţie a seminţelor, în răsărirea rapidă şi uniformă a culturilor.  În ceea ce priveşte schemele de cultivare, în curţile şi grădinile de pe lângă casă desimea acestora poate fi mai mare decât o prevede tehnologia adresată în general culturilor comerciale. Distanţele dintre rânduri sunt aşadar mai mici, ca urmare a faptului că toate lucrările de îngrijire se efectuează manual. În consecinţă, pe un strat cu lăţimea de 1 m se pot cultiva cinci-şase rânduri de morcov, pătrunjel, păstârnac, ridichi de lună cu o distanţă de 3-6 cm între plante pe rând.

Ce mai facem în această perioadă

• semănăm tomatele timpurii, vinetele, ardeioasele, salata, varza de vară, conopida timpurie, gulioarele în vederea obţinerii răsadurilor;
• efectuăm lucrările de întreţinere a răsadurilor existente (aerisit, repicat, udat, plivit, tratamente fitosanitare);
• pregătim solariile, spaţiile pentru producerea răsadurilor, amenajăm răsadniţele;
• procurăm seminţele şi transportăm gunoiul de grajd în platforme de preîncălzire;
• pentru îngrăşarea pământului pe straturile de sol de lângă casă se aplică gunoi de păsări, cenuşă etc.;
• controlăm cartofii şi legumele depozitate.

Valentina ŞOIMU
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 3, 1-15 FEBRUARIE 2011

copyright lumeasatului.ro