Crescătorii de animale din Borcea de Jos se reunesc într-o cooperativă agricolă

Auzim tot mai des faptul că agricultura românească nu merge bine, că este ineficientă în cea mai mare parte a ei şi că este impetuos nevoie de o restructurare. Motivele pentru care acest sector pare să nu mai intre pe făgaşul firesc ţin în mare parte de faptul că mulţi dintre agricultorii români lucrează individual. Foarte puţini sunt cei care au înţeles cât de important este să îşi unească forţele sub forma unor asociaţii sau cooperative care să le reprezinte interesele şi să le creeze facilităţi. Asta chiar şi în condiţiile în care avem exemplul unor unităţi de dimensiuni mijlocii sau mari ce funcţionează la parametrii normali din punct de vedere economic şi productiv. Ca să nu mai vorbim de fermele occidentale, care realizează randamente uimitoare. Poate singura şansa de a mai urni acest motor economic uriaş numit agricultură stă în înţelegerea faptului că acest domeniu, atât de fărâmiţat, trebuie reclădit, chiar dacă asta înseamnă să pornim de pe cele mai joase trepte.  Despre implementarea şi reuşita unui astfel de model agricol am discutat cu domnul Marian Simion, preşedintele Cooperativei Crescătorilor de Animale Borcea de Jos, din judeţul Călăraşi. Domnia sa este un reformator care luptă pentru cauza asocierii fermierilor.

Un posibil model

Domnul Marian Simion este unul dintre oamenii care încă mai fac agricultură. Se ocupă de creşterea animalelor de mai bine de 20 de ani şi astăzi are în proprietate aproape 400 de oi şi 70 de capre. Chiar dacă nu s-a gândit nicio clipă să renunţe la creşterea animalelor recunoaşte că este un domeniu în care nu rezişti dacă nu faci compromisuri şi nu găseşti singur propriile modalităţile de salvare. Aşa se face că, după o experienţă ca fermier individual, a înţeles că este nevoie de formă organizatorică al cărei rol primordial să fie acela de a uniformiza producţia la un nivel superior şi de a regla raportul dintre cerere şi ofertă. Ideea înfiinţării unei cooperative a prins contur în urmă cu aproape jumătate de an. Adică atunci când a conştientizat că prin încheierea unor parteneriate cu alţi fermieri poate ridica standardele activităţii de creştere a animalelor şi a rezultatelor productive şi economice. Astăzi, domnia sa are mândria de a fi primul iniţiator al unui proiect de acest gen, Cooperativa Crescătorilor de Animale Borcea de Jos fiind singura din judeţul Călăraşi.

Ideea de asociere a fermierilor încă mai are puterea de a stârni controverse, motiv pentru care domnul preşedinte recunoaşte că nu i-a fost uşor să promoveze acest tip de model agricol şi că s-a lovit de prejudecăţile oamenilor. Cu toate acestea, a reuşit să strângă laolaltă 20 de fermieri – crescători de ovine, caprine şi bovine – şi speră ca în timp cooperativa să devină tot mai puternică.

Mai întâi, prospectarea

Hotărârea de a pune bazele unei cooperative a venit pe fondul unei cunoaşteri profunde a problemelor şi nevoilor crescătorilor de animale din zonă. A avut drept model cooperativele importante din alte regiuni ale ţării, dar mai ales pe cele de dincolo de graniţă, unde succesul a fost deja confirmat. În strategia de elaborare a proiectului, Marian Simion a beneficiat de sprijinul important al specialiştilor de la Direcţia Agricolă Călăraşi. Se poate spune că îndrumarea lor reprezintă un garant al reuşitei. În opinia fondatorului, cooperativa Borcea de Jos va juca un rol primordial în peisajul agricol al zonei. El are convingerea că doar aderând la o astfel de structură fermierii de aici vor mai putea să-şi desfăşoare activitatea într-un climat economic propice. 

Credinţa în reuşită este puternică

O primă concluzie este aceea că preşedintele cooperativei din Borcea are planuri mari pentru dezvoltarea ei. Admite că începutul este destul de anevoios şi că întâmpină dificultăţi în organizarea logistică şi promovarea noului conceptului, însă are ambiţia de a transforma acest proiect într-un exemplu de reuşită economică. După cum ne-a mărturisit, structura ei va funcţiona în baza principiilor circuitului închis. Optimist din fire, domnul Simion este convins că în câţiva ani elementele necesare pentru acest tip de activitate - un abator, o unitate de procesare a cărnii şi laptelui – vor fi realizate. Finanţarea acestor proiecte va fi făcută în mare parte din resurse proprii, însă speră să identifice şi o altă sursă de finanţare. Cât despre viitorii parteneri, domnul Simion este deschis spre orice propunere, dar o primă condiţie pe care ar trebui să o îndeplinească un potenţial membru este să deţină un număr minim de 150 de animale. Numai în acest mod eficienţa productivă a cooperativei va fi garantată.

În loc de concluzii

Pledoaria lui Marian Simion este una convingătoare, raportată direct la realităţile cu care se confruntă crescătorii de animale. Cooperativa Crescătorilor de Animale Borcea de Jos este la început de drum, însă şansele ei par să fie certe. Vom urmări cu atenţie acest caz şi vom reveni cu noutăţi.

Avantaje

Despre beneficiile pe care le vor avea membrii cooperativei, preşedintele Simion spune că sunt incomparabil  mai multe decât cele pe care le au fermierii care lucrează individual. Acestea vor veni sub forma asistenţei tehnice, dar mai ales printr-o reprezentare importantă în faţa autorităţilor. Cooperativa va fi practic o portavoce care va clama drepturile fermierilor. Însă cel mai important avantaj va fi implicarea ei intensă în desfacerea produselor către parteneri comerciali importanţi. Această strategie presupune încheierea unor contracta avantajoase, în urma cărora produsele cooperativei - laptele, carnea şi lâna - să fie valorificate la preţuri corecte.

Laura DOBRE ZMARANDA
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010

copyright lumeasatului.ro