Iarba verde de acasă, de la mină la... turism

• De vorbă cu Ilie Botgros, primarul oraşului Aninoasa, judeţul Hunedoara

– Domnule primar, dacă faceţi un bilanţ, cum a fost anul care se încheie?

– Discutând la nivel de comunitate, a fost bun pentru că ce s-a pus în pământ a dat roade din belşug, plus că s-au mai creat câteva locuri de muncă. Aceasta a făcut ca şi Primăria Aninoasa să o ducă un pic mai bine din punct de vedere financiar faţă de anul trecut.

– Cum vă asiguraţi bugetul în perioada aceasta de criză?

– Suntem o comunitate mică, iar conjunctura a fost nefavorabilă pentru că localitatea s-a dezvoltat în jurul fostei mine Aninoasa ce s-a închis în 2006. Acest fapt ne-a creat probleme la buget, mai ales în 2009, 2010 – am pierdut 20 mld de lei vechi pe an din taxele locale şi impozite. În ultima perioadă, întreprinderile mici şi mijlocii au început să se înfiinţeze şi la noi, în vale. Avem şi clădiri şi terenuri ce pot fi puse la dispoziţia investitorilor şi putem acorda multe facilităţi pentru că ne dorim dezvoltarea localităţii.

– Cum şi-au găsit de muncă oamenii ce veneau din minerit?

– S-a făcut o slabă reconversie profesională prin AJOFM de la nivelul judeţului. Mai nou, pe programe UE sunt mai multe firme care fac recalificări. De data aceasta se sondează piaţa muncii şi acum sunt meserii pentru cei care prelucrează lemnul, la noi fiind multă pădure, confecţii metalice ş.a.

– Câţi locuitori are Aninoasa?

– Cam 4.600 de locuitori, faţă de 7.800 în 1990. Închiderea exploataţiilor miniere, şi nu numai, i-a făcut să plece în căutare de lucru.
Dar cei rămaşi, deşi pensionari, sunt încă în floarea vârstei pentru că din minerit s-a ieşit la pensie la 45 de ani. Aşa că îmbătrânirea populaţiei nu este o problemă cu care să ne confruntăm.

Administraţia locală, o provocare

– În aceste momente de criză, problemele s-au înmulţit?

– În administraţia publică locală nu ai timp să te plictiseşti din două motive: legislaţia se schimbă des şi trebuie să fii la curent, iar apoi apar idei noi de dezvoltare, probleme noi. Se împlinesc 20 de ani de când sunt primar la Aninoasa şi nu m-am plafonat deloc pentru că atunci când ai rezultatul muncii ai şi forţă să te apuci de lucrări noi. Administraţia e o provocare extraordinară dacă faci ceva.

– Sunteţi pregătiţi pentru iarnă?

– Nu avem datorii la prestatorii de servicii şi copiii noştri vor învăţa în condiţii optime. La populaţie e o problemă pentru că nu mai există sistem centralizat de încălzire, dar oamenii fie şi-au făcut sobe, fie şi-au instalat centrale de apartament.

– Având în vedere experienţa dumneavoastră de 20 de ani, Aninoasa are şanse în viitor?

– Are şanse mari. Prin amenajarea Jiului se va construi şi un baraj, o hidrocentrală la care se lucrează deja, investiţii ce vor oferi locuri de muncă.

– În ce rezidă succesul în administraţie?

– Pe cetăţean nu trebuie să-l minţi, pentru că altfel l-ai pierdut. Relaţia trebuie să fie directă şi omul trebuie servit prompt, fără tărăgănare, pentru că el vine la primărie doar când are o problemă. E păcat să stai pe scaunul de primar şi să nu-l ajuţi pe cel care are nevoie.

– Legislaţia actuală vă e favorabilă sau nu? Altfel spus, aveţi locuri mai sensibile unde simţiţi că legislaţia nu vă ajută?

– În momentul de faţă nu este în sprijinul administraţiilor publice locale. Atât timp cât nu vom fi autonomi financiar şi primarul nu va avea puteri depline asupra instituţiilor deconcentrate din localitate, lucrurile nu vor funcţiona cum trebuie. Autonomia financiară deplină ne va ajuta să scăpăm şi de migraţiile politice. Puţine localităţi sunt puternice din punct de vedere financiar. Majoritatea serviciilor în folosul populaţiei sunt suportate din buget – funcţionarea şcolii e din bugetul primăriei, o parte din asistenţa socială, întreţinerea străzilor, iluminatul public. Multe sunt unităţi mici, cu puţine impozite; de exemplu, noi nu am mărit taxele în ultimii 3 ani.

– În ce stadiu e conservarea mediului într-o zonă cu minerit abandonat?

– Derulăm un program de ecologizare a minei Aninoasa la partea de suprafaţă pentru că subteranul s-a terminat în 2006. Toate clădirile abandonate s-au demolat, betoanele, platformele s-au scos. La fosta mină Aninoasa vom înfiinţa un muzeu, primul de acest fel din ţară – se va intra în pământ pentru a se vedea cum se exploatează cărbunele. La cealaltă mină s-a terminat ecologizarea şi cele 14 ha ce aparţin acum primăriei au gazon.

Copiii, cultura şi sportul, pe lista priorităţilor

– Știu că bucuria dumneavoastră sunt copiii şi aţi încercat să dezvoltaţi procesul educaţional. De ce puneţi atât de mult suflet?

– Un primar trebuie să facă de toate, iar cultură şi sport facem cu bani puţini de la bugetul local şi suntem ajutaţi de mulţi oameni de bine. Cultura e o tradiţie în Aninoasa şi trebuie păstrată. Chiar eu am fost instructor de dansuri populare, am dansat pe scenă cu ani în urmă. De 20 de ani organizăm Festivalul judeţean de muzică uşoară „Voci de copii“. Finalistul de la noi a mers în fiecare an la „Mamaia Copiilor“ şi într-un an a luat chiar Marele premiu acolo.

– De unde sunteţi, domnule primar?

– Din comuna Vâlcele, judeţul Olt. Am plecat din '62 de acasă. Acum sunt mai momârlan (n.r. – crescător de animale, locuitor băştinaş al Văii Jiului) decât momârlanii. Mă bucur ca un copil când se vorbeşte frumos de Aninoasa.

– Psihologic vorbind, oamenii din acea zonă sunt mai aspri, având în vedere că lucrează în subte­ran şi cred că nu prea trec cu vederea erorile celor care îi conduc.

– Nu aş spune că sunt aspri, ci hotărâţi. Ei lucrează mai mulţi la un loc şi dacă unul greşeşte pot să moară toţi. Viaţa i-a făcut aşa, pentru că intră cu spectrul morţii în faţă.

– Câţi ani v-ar mai trebui ca să faceţi ca Aninoasa să fie aşa cum o visaţi?

– Având în vedere proiectele de infrastructură pornite în acest an şi care se vor continua la anul, cred că putem discuta peste 5 sau 6 ani de staţiunea Aninoasa din Valea Jiului. Lucrăm la cosmetizarea blocurilor şi locuinţelor mai vechi, derulăm un program de canalizare pe fonduri UE, extindem reţelele de apă potabilă şi de la anul vom moderniza toate străzile din oraş şi un drum judeţean.

Se vor termina muzeul şi barajul, unde sperăm să se dezvolte case de vacanţe. Se va moderniza de la anul şi drumul care leagă Aninoasa de Valea Sadului, Bumbeşti Jiu şi am convingerea că se va termina drumul de la Herculane la Voineasa cu deschidere spre Călimăneşti. Sperăm ca astfel să atragem şi mai mulţi investitori pentru care infrastructura e foarte importantă.

Gheorghe VERMAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.23, 1-15 DECEMBRIE 2011

copyright lumeasatului.ro