Citiţi această carte! „Vechi soiuri româneşti de viţă-de-vie“

Autor dr. ing. Ion M. Puşcă

A fost reeditată şi publicată la Editura INTACT Bucureşti ediţia a doua a lucrării „Vechi soiuri româneşti de viţă-de-vie“, elaborată de dr. Ion M. Puşcă. Esenţa lucrării o constituie prezen­tarea unei istorii milenare a soiurilor de viţă-de-vie cultivată pe întinse zone ale pământului strămoşesc. Ea redeşteaptă într-un fel sent­imentul patriotic când deschidem prima copertă şi ne apare Dacia din timpul lui Burebista (82-44 î.Cr.), ilustrând spaţiul despre care anticii Herodot (484-426 î.Cr.) şi Strabon (63-17 d.Cr.) ne-au lăsat scrierile lor cu referiri la existenţa viţei-de-vie şi consumului de vin la geto-daci.

O confesiune sentimentală

La începutul cărţii, autorul face o confesiune profesional-sentimentală pentru justificarea preocupării şi efortului său de a elabora această lucrare din care se desprinde într-un fel afecţiunea sa pentru profesia căreia şi-a dăruit munca de o viaţă. Peste aceasta se află dorinţa de a lăsa urmaşilor o zestre de informaţie istorică.
Prima parte oferă cititorului o analiză profundă a relaţiei dintre vin şi continuitatea poporului roman în spaţiul în care au trăit strămoşii noştri. Este o documentare ce convinge asupra adevărului acestei relaţii, prin descrieri din cele mai vechi timpuri.

Lucrarea este structurată pe capitole: Vechi soiuri româneşti de struguri pentru vin, Vechi soiuri româneşti de struguri de masă şi Vechi soiuri româneşti puţin cunoscute. În anexă mai aflăm imagini color cu soiuri reprezentate prin forma strugurelui şi frunzei; numeroase facsimile din presa vremii cu privire la prima ediţie a lucrării. Autorul a reuşit să prezinte o sinteză completă asupra vechiului cultivar de viţă-de-vie românească.

Autorul foloseşte o schemă originală pentru descrierea soiului, cu deosebiri interesante faţă de redarea în ampelografii clasice, oferind numeroase amănunte. Găsim în autorul lucrării un istoric ce convinge asupra originii certe a soiurilor în diferitele regiuni viticole din ţară. Foarte atent descrie originea denumirii soiurilor primite de la străbunii noştri. Apoi, obiectivele clasice de caracterizare a soiului sunt respectate cu acurateţe. Dintre acestea reţinem numărul suficient de însuşiri morfologice şi descrierea calităţii vinului, care permit recunoaşterea unui soi, lucrarea fiind utilizabilă şi ca bibliografie didactică.

Peste toate cele arătate, citirea acestei lucrări produce o caldă satisfacţie, un motiv de admiraţie şi respect pentru trecutul nostru istoric în domeniul viei şi vinului; o întărire a sentimentului de preţuire a zestrei lăsate de făuritorii neamului şi ai patriei noastre. Nu în ultimul rând, trebuie să elogiem stilul redării lucrării, într-un limbaj ştiinţific corect, o exprimare curată şi clară, foarte agreabilă şi plină de învăţătură pentru cititor; o scriere românească curată şi frumoasă.

Cartea dr. Ion M. Puşcă se înscrie în şirul istoric al celor mai importante lucrări cu fond ampelografic şi ampelografii din istoria ştiinţei viticole româneşti, încheind în anul 2010 un şir de mărgăritare pentru bibliografia românească a domeniului. Prin această lucrare numele său se înscrie între cei mai de seamă autori ai acestui gen.

Meritul autorului este preţuit de cunoscători şi de iubitorii vinului, cum putem vedea în facsimilele din lucrare, dar va fi admirat şi păstrat în memoria cititorului obişnuit, iubitor de ţară şi interesat de cunoaşterea trecutului, care întotdeauna este o armă pentru construirea viitorului spre progres. Aducem calde aprecieri autorului pentru efortul şi calităţile deosebite de specia­list şi patriot luminat, puse în această lucrare ce va dăinui peste secole.

Prof. dr. Viorel PEŞTEAN
REVISTA LUMEA SATULUI NR.12, 16-30 IUNIE 2011

copyright lumeasatului.ro