Raţiunea investiţiilor în pomicultură
În timpul campaniei electorale, politicienii se angajau să dea 25.000 euro pentru tinerii întorşi din Spania, pentru ca aceştia să-şi dezvolte o afacere în agricultură. O judecată fără prejudecăţi arată că acest lucru este posibil, deoarece Măsura 112 privind instalarea tinerilor fermieri pentru creşterea competitivităţii sectorului agricol şi silvic oferă, în sesiunea din luna septembrie a acestui an, 50.000 euro, din care jumătate fond nerambursabil, pentru 2.000 tineri. Întrebarea este: ce putem face cu 25.000 euro, pentru ca investiţia să aducă prosperitate? Cu suma aceasta se pot înfiinţa livezi superintensive care, realizate aşa cum trebuie, reprezintă o adevărată fabrică de făcut bani. Producţiile şi implicit veniturile se pot obţine încă din anul 3 sau 4.
Implicarea autorităţilor
Acţiunea de ajutorare a tinerilor trebuie organizată de primar şi consiliul comunal care trebuie să asigure:
- stabilirea a 5-10 tineri dornici de afirmare;
- cele 2-10 ha să fie date comasat pentru a folosi eficient utilităţile: irigaţii, şoproane, valorificarea şi mecanizarea lucrărilor agricole;
- vizitarea unor unităţi care au livezi moderne pentru a stimula motivaţia fermierilor.
Importanţa consultantului
Fiecare fermier trebuie să aleagă structura de specii şi soiuri consultând recomandările specialiştilor pentru proiectare şi obţinerea autorizaţiei de plantare. Ei trebuie să aleagă un consultant pentru întocmirea proiectului, de la accesare până la implementare, care să asigure şi asistenţa tehnică timp de 3-4 ani. Parametrii care trebuie pentru întocmirea proiectului pot fi prezentaţi la cerere, de asemenea se pot indica furnizorii de input-uri: pomi, mijloace de susţinere, sistem de irigare prin picurare.
Pentru comună aceste producţii înseamnă şi venituri mari la buget. De la o plantaţie de 10 ha se obţin minimum 200.000 euro, producţie ce poate fi vândută inclusiv la export. Extrapolând la nivel de ţară, la 2.000 ha, realizăm 400 milioane de euro, sumă ce permite o amortizare rapidă a investiţiei. Dar această acţiune înseamnă să ai voinţă economică şi socială. Desigur că se pot construi solarii pentru a cultiva legume, dar despre acestea vom discuta cu altă ocazie.
Ing. Petre Eremia
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010
copyright lumeasatului.ro