Români, a apărut laptele la dozator!

Pentru cei hotărâţi să găsească o variantă eficientă de valorificare a laptelui, dozatoarele reprezintă o soluţie care a început să prindă  şi la consumatorii români. Asemenea aparate pot fi găsite şi în Bucureşti, ele fiind amplasate în diferite locaţii de către societatea doctorului veterinar Mihai Petcu.  Automatele de lapte s-au bucurat însă de un succes neaşteptat şi în vestul ţării, unele dintre acestea fiind importate chiar de la vecinii noştri unguri.

O modalitate comodă de valorificare a laptelui

Silviu Mărginean este un tânăr fermier de pe lângă Câmpia Turzii, din Pădureni, judeţul Cluj, care a refuzat să-şi bată capul cu accesarea măsurilor europene de sprijin şi asta numai datorită birocraţiei. E drept a avut el sursele lui să se descurce care i-au permis să aleagă întotdeauna variantele mai practice. Aşa s-a întâmplat de pildă, şi cu valorificarea laptelui colectat de la cele 68 de vaci din ferma sa, activitate  care până nu demult îi crea mari  probleme. În urmă cu patru luni a descoperit soluţia salvatoare: a cumpărat primul dozator de lapte şi de atunci nu se mai gândeşte decât cum să facă să sporească numărul acestora! Fost constructor de meserie, proaspătul crescător de vaci a ales să se reorienteze către acest domeniu tocmai cu gândul că va vinde laptele prin dozatoare. A achiziţionat mai întâi unul pentru a vedea dacă ideea prinde…şi a prins. Puţin sceptici la început, apoi curioşi, oamenii l-au încercat şi văzând că laptele, păstrat la o temperatură adecvată, e bun şi proaspăt s-au îngrămădit să cumpere de la dozator.

Acum, fermierul are mai multe astfel de aparate amplasate, fie în spaţiile marilor lanţuri comerciale, fie în pieţe, în general acolo unde au vad. E drept că 2.200 de litri, atât cât ajunge să colecteze pe zi din ferma sa, nu pot fi vânduţi numai prin dozatoare, cel puţin deocamdată, pentru că dispune de puţine asemenea aparate. Intenţia lui este să valorifice prin această metodă întreaga producţie obţinută în fermă. Nu vrea să vândă la fabricanţi pentru că preţul i se pare de batjocură. Ultima variantă la care se gândeşte este ca, pe lângă dotările pe care le are şi anume sală de muls, tancuri de răcire, dozatoare,  să mai investească şi într-o linie de brânzeturi. Dar, deocamdată, e mulţumit de automatele de lapte.

Investiţie amortizată rapid

Pentru un dozator a plătit în medie 15.000 de euro, sumă care din calculele sale s-a amortizat în aproximativ jumătate de an. Investiţia care mai trebuie făcută este în mijlocul de transport frigorific, care să asigure temperatura necesară păstrării în bune condiţii a laptelui pe toată durata deplasării, din care acesta trece direct în dozator, fără a intra în contact cu aerul.

Aparatele automate de dozat lapte sunt prevăzute cu:

- Un corp de frigider realizat la interior şi la exterior din oţel inoxidabil;
- Două rezervoare de 120 de litri;
- Schimbare automată de la un rezervor la celălalt;
- Sistem reglabil de mixare;
- Spălare automată a spaţiului şi tubului de umplere.

Valentina Şoimu
REVISTA LUMEA SATULUI, NR. 11, 1-15 IUNIE 2010

copyright lumeasatului.ro