Hrănirea porcilor în perioada de finisare
În vederea obţinerii unei rentabilităţi ridicate, porcii la îngrăşat trebuie să realizeze sporuri mari de creştere în greutate, în timp cât mai scurt, cu consum mic de hrană şi un randament ridicat la tăiere. Îngrăşarea constituie faza finală în care animalele sunt pregătite pentru a fi livrate către abator sau sacrificate în gospodăriile crescătorilor.
Raţii recomandate
Creşterea şi îngrăşarea purceilor în sistem gospodăresc intensiv are ca scop conversia superioară a cerealelor şi valorificarea resturilor menajere în amestec cu concentrate. Se are în vedere şi recondiţionarea calitativă prin îngrăşare a scroafelor reformate şi a vierilor de peste un an şi jumătate, ce nu corespund din punctul de vedere al reproducţiei. În zonele producătoare de cartofi se practică îngrăşarea porcilor pe baza acestora. În raţie pot fi introduşi în proporţie de 70%, la care se adaugă şi un supliment de concentrate. O altă variantă este îngrăşarea pe bază de sfeclă în procent de 70%, cu adaos de cartofi şi cereale uruite, sau îngrăşarea cu zer şi amestec de uruieli de cereale şi leguminoase. Cartofii se administrează fierţi şi terciuţi, de preferinţă calzi. Asta după înlăturarea apei de fierbere ce conţine solanină, o substanţă toxică pentru porci. Amestecul de concentrate uruite este alcătuit din porumb 25-30%, orz 25-30%, tărâţe de grâu 25-30%, mazăre, bob linte 15-20%, făină de leguminoase 5-10%.
Înainte de sacrificare
Perioada de îngrăşare nu trebuie redusă la mai puţin de 45 de zile şi are ca scop îmbunătăţirea calităţii cărnii şi grăsimii. Pentru a satisface apetitul crescut al porcilor în primele 30-40 de zile ale perioadei de finisare, hrănirea se face cu tărâţe, rădăcinoase sau dovleci, furaje ce asigură realizarea unui spor zilnic de 600-700 g. Cu 30-40 de zile înainte de sacrificare, ovăzul şi suculentele sunt înlocuite treptat cu orz, mazăre şi secară. Se poate administra şi lapte degresat în proporţie de 20%, pentru valorificarea eficientă a hranei şi realizarea de sporuri mari în greutate. Paralel cu creşterea cantităţii de concentrate, din raţie se reduce cu 20% sfecla şi cu 30% cartofii. În procesul de creştere şi îngrăşare, adăpatul porcinelor reprezintă un factor foarte important. Necesarul de apă se poate determina înmulţind cantitatea de furaje uscate ce urmează a fi administrate cu coeficientul 1,9.
Ing. Bogdan MACOVSKI
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 23, 1-15 DECEMBRIE 2010
copyright lumeasatului.ro