Îngrăşarea mieilor pe păşune

În vederea satisfacerii necesarului de carne de ovină pentru consumul intern şi a cererilor de export, precum şi pentru ridicarea rentabilităţii creşterii animalelor, este necesar ca toţi mieii disponibili pentru sacrificare să fie supuşi îngrăşării în scopul valorificării acestora la greutăţi mai mici şi la preţuri avantajoase.

Cerinţe obligatorii

Acest sistem de îngrăşare este cel mai economic şi se face pe păşunile naturale sau cultivate, în scopul obţinerii mieilor pentru carne la vârsta de 7-9 luni. Sistemul se practică în zonele de deal şi de munte, unde după înţărcare mieii sunt întreţinuţi până la valorificare pe păşuni ce produc suficiente cantităţi de iarbă.

Păşunatul începe la vârsta de 3-4 luni, atunci când mieii au o greutate minimă de 18 kilograme în cazul celor din rasa Merinos, 16 kilograme la cei din rasa Ţigaie şi 14 kg la cei din rasa Ţurcană. Înaintea scoaterii pe păşune mieii se aleg şi se examinează din punct de vedere zootehnic şi sanitar veterinar, alcătuindu-se cârduri în funcţie de greutatea corporală, rasă şi uniformitatea dezvoltării. În primele zile de adaptare, păşunatul se face în jurul saivanelor, în paralel cu administrarea unui supliment de concentrate.

În funcţie de calitatea şi cantitatea nutreţului verde de pe păşune se stabileşte dacă administrarea concentratelor continuă sau nu după începerea păşunatului propriu-zis. Evaluarea producţiei se face prin analiza cantitativă şi din punctul de vedere al compoziţiei floristice a ierbii recoltate de pe câteva suprafeţe de probă luate aleatoriu. Dacă păşunea este de calitate inferioară, o perioadă de timp necesarul de hrană poate fi completat cu masă verde cultivată, tocată şi administrată la iesle.

Etape

Faza de îngrăşare propriu-zisă durează 4-5 luni, perioadă în care trebuie asigurată în medie 5 kg de masă verde pe cap pe zi la începutul perioadei şi 7 kg pe cap pe zi la sfârşitul acesteia. Este necesar ca păşunatul să se facă raţional pe parcele în reprize de 3-5 zile, în funcţie de producţia pajiştii şi de mărimea cârdului, numai pe timp răcoros, dimineaţa şi seara. Finisarea îngrăşării se face folosind păşunile naturale valoroase, mirişti sau otavă. Dacă aceste condiţii lipsesc, se administrează concentrate timp de  3-4 săptămâni.

Condiţii necesare

Apa trebuie asigurată prin amenajarea surselor naturale, evitându-se băltirile în apropierea locului de adăpare. Pentru odihna în timpul zilei sau pentru zilele foarte călduroase se vor folosi umbrarele naturale, cu o bună circulaţie a aerului, sau se construiesc pe locuri mai ridicate adăposturi de tip şopron care asigură şi adăpostirea mieilor pe timp de noapte. Se va evita ţinerea mieilor în timpul zilei între arbuştii foarte deşi, unde circulaţia aerului este foarte scăzută.

Cu o lună înainte de livrare se face tunsul, ocazie cu care se efectuează şi controlul stării de sănătate şi starea ongloanelor.

Ing. Bogdan MACOVSCHI
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2011

copyright lumeasatului.ro