Nicolae Labiş, cea mai mândră „floare de mălin“
„N-am mai trecut de mult prin sat şi-mi spune
Un om ce de pe-acasa a venit
Cum c-a-nflorit la noi mălinul“.
Anul 1935 a fost unul important pentru istoria comunei Mălini. În acest an avea să vină pe lume cel care a conferit, prin intermediul condeiului, fălnicia unei localităţi care a dat lumii o artă fără pereche.
Un destin prezis
Nicolae Labiş, supranumit de criticul Eugen Simion „buzduganul“ generaţiei şaizeciste, a lăsat în urma sa o operă literară desăvârşită în scurta sa viaţă. Fiu de învăţători, acesta îşi începe studiile sub îndrumarea atentă a mamei, iar debutul publicistic are loc în „Ziarul noi“ pe când avea numai 15 ani. În 1954 vede lumina tiparului opera „Moartea căprioarei“, cea mai cunoscută creaţie a autorului, ce a fost publicată în revista „Viaţa românească“. Anul 1956 este numit în creaţia artistică a poetului „neverosimil de productiv“. Labiş scrie mult, publică şi se lansează în numeroase proiecte. Paradoxal însă, acest an bogat în reuşite este şi anul morţii prea timpurii a tânărului poet.
Casa memorială
Casa în care a trăit şi creat tânărul poet a devenit muzeu încă din anul 1975, suferind pe parcurs mai multe lucrări de restaurare. Din anul 2004, casa memorială se află pe Lista Monumentelor Istorice. În cele cinci încăperi se pot admira numeroase obiecte de valoare cum ar fi: caiete, cărţi, obiecte de vestimentaţie, un clopoţel cu “sunet argintiu“, o galenă cu care poetul păstra contactul cu zvonurile lumii, documente, fotografii, afişe, fiecare dintre ele îndemnându-ne parcă la un exerciţiu de gândire şi anume acela de a-i afla povestea. În curtea casei poate fi admirat un bust al poetului, dovadă de respect, dar şi de recunoştinţă celui care aduce o suflare nouă în creaţia literară a vremurilor. Anual se organizează Concursul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş“, care menţine vie importanţa creaţiei poetului care s-a dovedit a fi, de departe, cea mai mândră „floare de mălin“ din satul al cărui nume provine de la denumirea florilor albe frumos mirositoare.
Larissa SOFRON
REVISTA LUMEA SATULUI NR. 22, 16-30 NOIEMBRIE 2010
copyright lumeasatului.ro